آثار تاریخی و فرهنگی نهاوند به دامن و خاستگاه شان بازگردد
کندوج/همدان موزه نهاوند از سال ۹۹ تاکنون تعطیل شده و با وجود همه وعده ها و سفرهای مختلف وزیران میراث فرهنگی دولت های اسبق به شهرستان و همچنین مدیران این حوزه تاکنون کاری پیش نرفته و خانه به دوشی آثاری که در دوره های مختلف کاوش در این شهرستان کشف و هر کدام زبان گویای تاریخ این دیار کهن است ادامه دارد.
شهرستان نهاوند با قدمتی بیش از۷۰۰۰سال یکی از مهمترین شهرهای تاریخی کشور است که در همه ادوار تاریخی از جمله هخامنشی سلوکی اشکانی ساسانی و … حرف برای گفتن دارد و تپه تاریخی گیان خود به تنهایی گواه این موضوع است. که با توجه به این پیشینه تاریخی چندین هزار ساله وجود موزه تاریخ و باستان شناسی برای این شهرستان خواسته ای مهم و به حق است.
پس از سال ها اولین موزه این شهرستان به عنوان «موزه تاریخ و فرهنگ نهاوند» در سال ۹۲ و با همکاری شورای شهر احداث شد. ملک را شهرداری تأمین کرد و اشیا نیروی انسانی نگهداری حفاظت و اداره کردن آن را میراث فرهنگی شهرستان به عهده گرفت.
اما دیری نپایید که در سال ۹۹ و به دنبال شکایت حقوقی شورای شهر و شهردار نهاوند از میراث فرهنگی و با وجود تفاهمنامه ۱۵ ساله برای در اختیار گذاشتن این ساختمان به منظور برپایی موزه مشارکتی سرانجام با محکومیت میراث فرهنگی موزه تاریخ و فرهنگ نهاوند از اشیا ۷۰۰۰ساله تخلیه و اشیاء به مخزن استان منتقل شد تا به صورت امانت نگهداری شوند.
به گزارش کندوج در آذرماه سال ۱۴۰۰ بود که خبر رسید موزه نهاوند قرار است در خانه تاریخی صمصام راه اندازی شود و بخشی از این بنا توسط میراث فرهنگی تملک شده است.
رئیس میراث فرهنگی وقت شهرستان نهاوند همان زمان گفته بود که با پیگیری های نماینده مردم نهاوند در مجلس شورای اسلامی اعتباری در سال ۱۴۰۰ برای تملک بنا اختصاص یافته است و امیدواریم بتوانیم کل بنا را تملک و استانداردسازی کنیم و مجدداً موزه تاریخ و فرهنگ را در این محل بنا کنیم و اشیا را به نهاوند برگردانده و به نمایش بگذاریم.
موزه ای که قرار بود با تملک خانه صمصام راه اندازی شود هم با افزایش هزینه ها و تخصیص ندادن اعتبار و سفر بی حاصل وزیران میراث فرهنگی دولت های گذشته همچنان بلاتکلیف ماند و مردم همچنان منتظر تخصیص اعتبار و بازگشت آثار تاریخی نهاوند از مخزن همدان به این شهرستان هستند.
وزیر میراث فرهنگی برای راه اندازی موزه نهاوند قول مساعد داد
رئیس بنیاد ایران شناسی در استان همدان به خبرنگار کندوج گفت: با توجه به اینکه شهرستان نهاوند دارای قدمت تاریخی طولانیست و ظرفیت خوبی در تاریخ و باستان شناسی دارد راه اندازی موزه در این شهرستان ضروری است.
محسن جانجان با بیان اینکه موزه ها مؤلفه های پیشرفت اجتماعی و فرهنگی در هر شهر هستند و داشتن موزه در شهر تاریخی نهاوند همواره مطالبه مردم این شهرستان بوده است تصریح کرد: در سفر اخیر وزیر میراث فرهنگی به شهرستان ایشان برای تملک باقی مانده خانه تاریخی صمصام و تبدیل آن به موزه تاریخ قول مساعد دادند که یا باقیمانده این ملک تملک شود و یا ملک دیگری برای موزه نهاوند در نظر گرفته شود که امیدواریم این مهم تحقق یابد.
آثار مکشوفه از کاوش های نهاوند نیاز به موزه دارد
سرپرست تیم کاوش در معبد لائودیسه تپه نقاره چی و تپه یزدان نهاوند ادامه داد: با توجه به سفر وزیر و مصوبه حمایت و اقدام در ساخت یا راه اندازی موزه تاریخ یا باستان شناسی نهاوند ضرورت دارد باقی مانده خانه صمصام تملک و به موزه تاریخ تبدیل و آثار نهاوند به دامن و خاستگاه شان بازگردد.
جانجان خاطرنشان کرد: در جریان کاوش های متعدد در نهاوند و همچنین کشف و ضبط حفاری های غیرمجاز آثار تاریخی بسیاری کشف شده که نیاز است در موزه ای متناسب با این یافته ها در شهرستان در معرض دید علاقمندان به تاریخ شهرستان قرار گیرد.
وی با بیان اینکه اگر خانه تاریخی صمصام به طور کامل تملک و به موزه تبدیل شود اشیاء تاریخی نهاوند برگردانده می شود و در نظر داریم این موزه را توسعه داده و اشیا بیشتری به این موزه اضافه کنیم تاکید کرد: آثار کشف شده در شهرستان نهاوند متعلق به دوره پیش از تاریخ دوره تاریخی و دوره اسلامی است.
جانجان در خصوص اهمیت تاریخی خانه صمصام نیز گفت: این خانه تاریخی در یکی از محلات قدیمی شهر قرار دارد که در سال ۸۰ در فهرست میراث فرهنگی به ثبت رسیده و مربوط به یکی از شخصیت های گذشته نهاوند است که در دوره قاجار زندگی می کرده است.
با اعتبارات استانی نمی توان موزه نهاوند را راه اندازی کنیم
رئیس میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی شهرستان نهاوند نیز درباره راه اندازی موزه نهاوند به خبرنگار کندوج گفت: اعتبارات استانی شهرستان بسیار محدود است و با این اعتبارات محدود نمی توانیم موزه نهاوند را راه اندازی کنیم.
محمد احمدی با بیان اینکه برای راه اندازی موزه نهاوند باید سه دانگ باقیمانده خانه تاریخی صمصام خریداری شود که با توجه به قیمت بالایی که مالک پیشنهاد داده نیازمند اعتبارات ویژه هستیم اظهار کرد: برای راه اندازی مجدد موزه نهاوند خانه تاریخی صمصام در نظر گرفته شده و تاکنون سه دانگ از این خانه تاریخی تملک شده است و برای تملک باقیمانده این ملک حدود ۱۰ تا ۱۵ میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
وی با بیان اینکه در گذشته نیز پیشنهاد خریداری بخش باقیمانده این بنا از اعتبارات ملی داده شده است اضافه کرد: در سفر وزیر میراث فرهنگی دولت سیزدهم به شهرستان از خانه تاریخی صمصام بازدید شد و با صاحب ملک صحبت کردیم و رقمی که صاحب ملک برای فروش سه دانگ باقیمانده پیشنهاد داد زیاد بود که با پیشنهاد مالک موافقت نشد.
رئیس میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی شهرستان نهاوند افزود: در سفر اخیر وزیر میراث فرهنگی به شهرستان برای راه اندازی موزه نهاوند قول های مساعدی داده شد که امیدواریم بتوانیم از این طریق موزه نهاوند را راه اندازی کنیم.
به گزارش کندوج «نهاوند اعتبار ایران است و شناسنامه ایران بدون نهاوند ابتر است و فرهنگ تاریخ و تمدن این دیار باعث افتخار و غرور ایران است. در همه ادوار تاریخی از هخامنشیان تاکنون از نهاوند یاد شده است و تپه گیان رمز و رازهای تاریخی بسیار زیادی را در دل خود جای داده است»؛ اینها صحبت های صالحی امیری وزیر میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری بود که در اسفر اخیرش به شهرستان نهاوند درباره قدمت تاریخی نهاوند مطرح کرد و گفت: این شهر تاریخی به موزه نیاز دارد.
امید داریم حالا که وزیر میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری به اهمیت تاریخ نهاوند پی برده است به قولش برای راه اندازی موزه نهاوند جامه عمل بپوشاند.
انتهای پیام