متخصص سرطان سینه در تهران
سرطان سینه یا سرطان پستان نوعی از سرطان است که از پستان آغاز می شود. سرطان هنگامی آغاز می شود که رشد سلول ها از کنترل خارج شود. سلول های سرطانی پستان معمولا توموری را تشکیل می دهند که معمولا به واسطه اشعه ایکس دیده می شود یا به صورت توده احساس می شود. درک این نکته بسیار مهم است که اغلب توده های پستان خوش خیم هستند و سرطانی و بدخیم نیستند. تومورهای غیرسرطانی پستان رشد غیر طبیعی دارند، اما خارج از پستان پخش نمی شوند.
سرطان پستان چیست؟
محل قرارگیری سینه در زیر پوست و بالای عضلات قفسه سینه است. پستان طبیعی شامل غدد تولید شیر است که با کانال های باریک به سطح پوست در نوک پستان متصل می شود. غدد و مجاری توسط بافت همبندی حمایت می شوند که از چربی و فیبر ساخته شده است. عروق خونی، اعصاب و کانال ها و گره های لنفاوی بیشتر قسمت های بافت پستان را تشکیل می دهند.
” شایع ترین سرطان در زنان ایرانی سرطان پستان است. سرطان پستان سرطانی است که هم در زنان و هم در مردان دیده می شود، اما شیوع آن در زنان بسیار بیشتر از مردان است. به طوری که از هر ۸ زن ۱ نفر در طول عمرش به سرطان پستان مبتلا می شود و ۱ نفر در هر ۵ نفر از کسانی که تشخیص داده می شوند زیر ۵۰ سال دارند و حدود دو سوم در سنین بالاتر از ۵۰ سال هستند. سرطان پستان در مردان تنها ۱ درصد کل موارد سرطان پستان را تشکیل می دهد. “
به دلیل افزایش آگاهی عمومی در چند سال اخیر و حمایت های مالی که برای پیشبرد تحقیقات در این باره در همه جای دنیا شده، پیشرفت های خوبی در تشخیص و درمان سرطان پستان صورت گرفته است. طول عمر افراد با سرطان پستان بیشتر شده و همچنین میزان مرگ و میر نیز کاهش چشمگیری داشته، که همه این ها به دلیل عواملی مانند تشخیص زودهنگام، رویکردهای درمانی جدید در حوزه پزشکی شخصی و همینطور درک عمیق تر اساس این بیماری بوده است.
سرطان پستان چگونه به وجود می آید؟
سلول های سرطانی پستان، حتی اگر در یک عضو دیگر باشد، باز هم سلول های سرطانی پستان هستند. بیایید با یک مثال موضوع را بازتر کنیم، به عنوان مثال، اگر سرطان پستان به ریه های شما گسترش یابد، این بدان معنا نیست که شما سرطان ریه دارید. اگر چه سرطان پستان می تواند به هر بخشی از بدن شما گسترش یابد، اما مکان هایی خاصی وجود دارد که احتمال بیشتری برای رفتن وجود دارد، از جمله گره های لنفاوی، استخوان ها، کبد، ریه ها و مغز.
علائم سرطان پستان
احتمالاً شناخته شده ترین علامت سرطان سینه، وجود توده یا برجستگی در بافت سینه باشد. در حالی که بیشتر خانم ها پس از مشاهده علائم گفته شده به پزشک مراجعه می کنند، بایستی مراقب دیگر تغییرات سینه و نوک پستان نیز بود.
به دنبال وجود انواع متفاوتی از سرطان های سینه، گستره متفاوتی از علائم مرتبط با هر یک از این انواع بیماری وجود دارد.
علائم توده های سینه در افراد مختلف متفاوت است. برخی از علائم هشداردهنده اولیه تومور سینه شامل موارد زیر است:
- تغییرات پوستی مانند تورم، قرمزی، یا دیگر تفاوت های واضح در یک یا هر دو پستان
- افزایش اندازه یا تغییر شکل سینه
- تغییر ظاهر نوک یک یا هر دو پستان
- ترشحات غیرشیری نوک پستان
- احساس درد کلی در هر بخش پستان
- احساس وجود گره یا توده، درون یا در سطح پستان
علائم اختصاصی تر سرطان تهاجمی پستان عبارت اند از:
- خارش یا التهاب سینه
- تغییر رنگ سینه
- افزایش اندازه یا تغییر شکل پستان طی مدت زمانی کوتاه
- لمس متفاوت پستان (پستان ها ممکن است سفت، حساس یا برافروخته شده باشند)
- لایه لایه یا پوسته پوسته شدن پوست نوک پستان
- وجود توده در سینه یا افزایش ضخامت سینه
- قرمزی یا پر از منفذ شدن پوست پستان (مانند پوست پرتقال)
ذکر این نکته حائز اهمیت است که ممکن است سایر بیماری های خوش خیم منجر به ایجاد این علائم شده باشند. به عنوان مثال تغییر بافت پوست سینه ها ممکن است در اثر بیماری های پوستی نظیر اگزما، و تورم گره های لنفاوی ممکن است در اثر عفونت های سینه یا دیگر بیماری های غیرمرتبط ایجاد شده باشند.
روش های درمانی سرطان سینه
۱. لامپکتومی (جراحی با حفظ پستان)
روشی که تنها بافت سرطانی و مقداری از سلول های سالم اطراف را برمی دارد.
۲. ماستکتومی (برداشتن کامل پستان)
حذف کل پستان و تمام بافت های اطراف و احتمالا مقداری از بافت های نزدیک سایر اندام ها. خود این روش هم براساس اینکه سلول های سرطانی گره های لنفاوی و اعصاب را نیز درگیر کرده اند یا خیر، انواع مختلفی دارد.
۳. پرتودرمانی سرطان سینه
پرتوهای پرانرژی که برای لیز سلول های هدفمند سرطانی مورد استفاده قرار می گیرند. بعد از جراحی سرطان پستان توسط جراح پستان ، رادیوتراپی می تواند استفاده شود، یا در کنار شیمی درمانی برای سرطان های در مرحله بالاتر استفاده می شود.
۴. شیمی درمانی سرطان سینه
داروهای شیمی درمانی برای از بین بردن سلول های سرطانی که در هر کجا در بدن قرار دارند، مورد استفاده قرار می گیرند. که بسته به نوع دارو می تواند به شکل تزریق آهسته وریدی یا قرص، تجویز شود.
۵. هورمون درمانی سرطان سینه
برخی از سلول های سرطان پستان توسط هورمون های زنانه استروژن و یا پروژسترون فعال می شوند. هورمون درمانی می تواند رشد این تومورهای گیرنده هورمون مثبت را متوقف کند یا باعث کند شدن سلول های سرطانی شود، و این کار را با محروم کردن این سلول ها از هورمون هایی که نیاز به رشد دارند، انجام می دهد. هورمون درمانی معمولا پس از عمل جراحی داده می شود، اما همچنین می تواند به کاهش احتمال ابتلا به سرطان سینه در زنان با ریسک بالای ابتلا کمک کند.
۶. درمان دارویی هدفمند برای سرطان پستان
در این نوع درمان از پروتئین های خاصی در سلول های سرطانی مثل پروتئین HER-2 استفاده می کنند. درمان های هدفمند می تواند پروتئین HER-2 را از تحریک رشد تومور در سلول های سرطانی که این پروتئین را دارند، متوقف کند. آنها اغلب در ترکیب با شیمی درمانی استفاده می شود.
پیشگیری از ابتلا به سرطان سینه
- داشتن وزنی مناسب
- اجتناب از مصرف دخانیات و الکی
- شیردادن مادر به بچه شیرخواره می تواند در کاهش خطر ریسک مادر به سرطان پستان مفید باشد
- رژیم غذایی مناسب
برای اطلاع از آخرین یافته های پزشکی سرطان سینه به مطالب زیر مراجعه فرمایید.
مقالات مرتبط سرطان سینه