آفت کرم مغز خوار گردو چیست؟
روش از بین بردن کرم مغز گردو:
به نقل از youtube.com بسیاری از باغداران برای به ثمر نشاندن هر ساله باغ گردوی خود، رنج و زحمت فراوانی را متحمل میشوند که البته فرا رسیدن زمان برداشت محصول، تمام آن مشقت را به شیرینی تبدیل خواهد کرد. یکی از مسائلی که هنگام پرورش گردو با آن مواجه خواهید شد، کرم مغز گردو است. نیز دغدغه بسیاری از باغداران بهخصوص در مناطق مرطوب و نیمه کوهستانی است که در این مطلب قرار است به آن پرداخته شود.
دلایل سیاه شدن مغز گردو چیست؟
خرید نهال گردو. مغز گردو بنا به دلایل مختلفی ممکن است به رنگ تیره در آید. این را پیش از شروع صحبت درباره کرم مغز گردو مطرح کردیم که بدانید هر تیرگی در مغز گردو، الزاماً به معنای کرم نیست. کرم مغز گردو میتواند یکی از دلایل سیاه شدن یا خراب شدن مغز درخت گردو باشد که تصاویر آن را نیز در ادامه به شما نشان خواهیم داد. اما تیرگی گردو میتواند دلایل متعددی داشته باشد. مانند:
همه چیز از گور پروانه ای با نام علمی کارپوکاپس یا (carpocapse) بلند میشود! پروانهای زیبا که علاقه بسیاری به میوههای دانهدار (به ویژه سیب و گردو) دارد. این پروانه بر روی برگ یا میوه نارس گردو تخم گذاری میکند و معمولاً در اواسط بهار سر و کلهاش در باغ پیدا میشود. میوه هایی که تخم گذاری روی آنها انجام شود به صورت نارس به زمین میریزند و از بین میروند. البته این پایان داستان آنها نیست! لارو این پروانه پس از گذشت هجده روز، سر از تخم خارج میکند و خود را در منبعی بی پایان از غذای لذیذ و مقوی میبیند.
بنابراین پس از 3 یا 4 روز سرگردانی در شاخههای درخت و یا بر روی زمین، کرمهای به دنیا آمده خود را به دیگر میوههای درخت میرسانند و حتی اگر پوست چوبی و سخت گردو نیز شکل گرفته باشد، باز هم از ناحیه زیرین آن به میوه وارد شده و به مدت 4 هفته در آن به تغذیه مغز گردو میپردازند تا به تکامل برسند.
گردوهایی که لارو کارپوکاپس در حال پرورش در آنها باشد، مغزشان نابود و سیاه خواهد شد و دیگر قابلیت استفاده شدن نخواهد داشت. در ادامه درباره روش از بین بردن کرم مغز گردو، نیز صحبت خواهیم کرد.
چه عواملی باعث کرم مغز گردو می شوند؟
کرم مغز گردو یک آفت به شمار میآید که قادر است تا 30% از محصول یک باغ را هم از بین ببرد. این نوع کرم در باغ سیب استانهای شمال غربی کشور از جمله آذربایجان غربی بسیار متداول است و در باغهای گردوی شهرهای سمنان، همدان، تویسرکان و… نیز یافت میشود.
نمیتوان دلیل مشخصی را به عنوان عامل اصلی بروز این آفت دانست؛ چرا که بر اساس انتخاب طبیعی، هر کجا غذا برای یک گونه جانوری به اندازه کافی موجود بوده و محیط برای تکثیر مساعد باشد، تولید مثل آن گونه نیز افزایش خواهد یافت.
آنچه در تحقیقات به دست آمده، این است که کرم مغز گردو بیش از تمام اوقات در ابتدای صبح و در دمای بیش از 13 درجه سانتی گراد فعالیت دارد. شاید به همین دلیل است که گردوهای زودرس کوهستانی که در ارتفاعات قرار دارند، کمتر به این آفت دچار میشوند.
بنابراین می توان زمان و تقویم فعالیت این کرم را به سادگی تشخیص داد. صبحهای اردیبهشت و خرداد، زمان بیشترین فعالیت آنها است. بهترین نیز در همین فصل و در زمان تخم ریزی و فعالیت این حشره بر بدنه درخت است.
روشهای از بین بردند کرم مغز گردو:
برای مبارزه با این آفت کوچک که در دل درختان ما جا خوش میکند و زندگی او باعث از بین رفتن زحمات ما خواهد شد، روشهای متعددی وجود دارد. برخی از این روشها فیزیکی و پر زحمت هستند و برخی دیگر شیمیایی و آسانتر.
البته روشهای فیزیکی با همه زحمتی که دارند در نهایت محصول سالم تری را نیز ارائه خواهند کرد. پیش از آن که به روشهای اصلی بپردازیم، باید بدانید که موضوع حمله این آفت به باغ شما، موضوعی موقت نیست.
برخی از لاروهایی که از میوه درختان خارج میشوند در صورت جفتگیری با کرم نر، به درون خاک رفته و در آنجا به دور خود پیله میسازند. آنها در پیله ابریشمی خود به خواب زمستانی میروند تا در بهار سال آینده در کسوت یک پروانه دیگر به تخم ریزی مجدد بر روی درخت شما بپردازند. بنابراین روشهایی که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد، برای تمام سال باید در زمان صحیح و به شکلی صحیح مورد استفاده قرار بگیرند تا آسیب به کمترین حد ممکن برسد.
روشهای مکانیکی دفع کرم مغز گردو:
یک ؛ این است که پناهگاه زمستانه آفت را از بین ببریم و اجازه پروانه شدن به آن ندهیم. از آنجا که این کرم بر تنه درخت و یا در عمق کم خاک پیله میکند، پیدا کردن پیله دو سانتیمتری آن کار دشواری نخواهد بود.
روش مکانیکی دیگر این است که بر روی بدنه درخت خود لایهای از مقوای چیندار یا همان کارتن مقوایی را بپیچیم تا لاروهای سرگردان در درون آن جا خوش کرده و از رفتن به درون میوه باز میمانند. در این حالت باید مقواهای حاوی لارو از درخت جدا شده و امحا شوند تا از خروج آنها جلوگیری گردد. البته باید بدانید که این دو روش، قطعی نیستند و تنها میتوانند از بروز بخشی از خسارت، جلوگیری کنند.
روش گذاشتن تله فرمونی جنسی:
در این روش، یک نوار پلاستیکی مخصوص به دور درخت در ارتفاع بین یک تا دو متری بسته میشود که آغشته به هورمونهای جنسی بوده و از آن برای جذب کرمهای نر بالغ و هدایت آنها به درون یک کیسه پلاستیکی مطابق تصویر مورد استفاده قرار میگیرد.
یک تله بسته شده به دور یک درخت میتواند کرم های نر را در یک مساحت 4 هکتاری به سوی خود جذب کند. بنابراین بهتر است که از این تله در مرکز باغ استفاده شود. همچنین یکی از کاربردهای این تله، در تشخیص آماری میزان آفت موجود در باغ و تعیین میزان و نوع سم مورد نیاز برای مبارزه با آن است.
روش سم پاشی شیمیایی:
یک استفاده از سموم شیمیایی است. البته نوع سم و مقدار استفاده از آن بستگی به میزان آفت موجود و زمان استفاده دارد. برخی از سموم مانند اینسگار، دارت و نومارت که از موادی مانند تفلوبنزورون و فنوکسی کارب تشکیل میشوند، میتوانند تخم حشره را نابود کنند.
برخی دیگر مانند دیمیلین، کلارتان و زالون فلو میتوانند بر روی لارو حشره تاثیر بگذارند. برای تعیین مقدار مورد نیاز از این سموم نیز باید به مساحت باغ، تراکم درختان و میزان آفت موجود، دقت کنید.
جمع بندی روش از بین بردن کرم مغز گردو:
کرم مغز خوار گردو، از جمله آفاتی است که میتواند تا 30% از محصول باغ را از بین ببرد. در صورت مشاهده این آفت پیش از هر چیز سعی کنید که میوههای فرو ریخته از درخت را بدون معطلی از باغ خارج کنید تا لاروها زمان کافی برای رشد و خروج از آن را نداشته باشند.
پس از آن نیز اگر زود دست به کار شوید، میتوانید با به شیوه فیزیکی و مکانیکی که در این مطلب به آنها اشاره کردیم، نسبت به حذف این آفات اقدام کنید و اگر آفات اجازه رشد پیدا کرده باشند، دیگر باید دست به دامن سموم شیمیایی شوید تا بتوانید باغ خود را نجات دهید.
جهت خرید نهال با ما در تماس باشید
شما عزیزان می توانید جهت خرید انواع نهال پربار با کارشناسان آریا نهال ارتباط برقرار کرده و با دریافت مشاوره رایگان، بهترین نهال میوه را خریداری نمایید. فروش انواع نهال میوه با مجوز رسمی جهاد کشاورزی و ضمانت بازگشت واقعی کالا صورت می پذیرد.
منبع : pinterest.com