ابهامات موجود در سامانه هوشمند وسایل باید برطرف شود
یک عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: در ابتدای امر ما نیازمند یک فرهنگ سازی مناسب در زمینه استفاده از سامانه توثیق هستیم همچنین باید ابهامات موجود در این زمینه برطرف شود.
به گزارش کندوج کوروش پرویزیان رئیس پژوهشکده پولی و بانکی در نشست تحلیلی یازدهمین همایش سالانه بانکداری نوین و نظام های پرداخت با محور زیست بوم بانکداری هوشمند؛ حکمرانی دیجیتال و نظارت فناورانه در رابطه با موضوع سامانه های توثیق الکترونیکی دارایی ها گفت: بهبود و ارتقای رابطه مردم و بانک ها از منظر کارکنان و دستگاه های نظارتی بسیار مهم است. بانک ها در این راستا مستلزم استفاده از تکنولوژی های نو هستند که می تواند مسیر حرکت بانک ها را روشن کند اما امروز مسئله مهم موضوع شمولیت مالی در کنار سواد مالی و حمایت از مشتریان است.
وی گفت: در رابطه با موضوع وثایق معتبر بانک ها ریسک های مختلفی را تجربه می کنند و در برخی موارد نیز مردم مشکلاتی را در رابطه با وثایق متحمل می شوند. با این حال بهره گیری از امکانات نوین اطلاعات و استفاده از ابزارهای جدید می تواند مشکلات میان مشتریان و بانک ها را برطرف کند و ابزارهای نوین می تواند به مشتریان کمک کند تا زمان کمتری را در این رابطه صرف کنند.
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی خاطرنشان کرد: در سال های اخیر بانک ها کمک کردند که سامانه ستاره که با کمک بانک پارسیان تهیه شد را راه اندازی کنند. در برخی موارد هزینه های زیادی برای دریافت خدمات از بانک ها صرف می شود و بر این اساس بانک ها تلاش کردند ابزارهای جدید را برای امر وثیقه گیری (درست مانند مسئله ابزارهای رتبه بندی) دنبال کنند و در این زمینه این امکان وجود دارد که بتوان وثایق را در شرایط بهتر و با فرایند استاندارد فراهم کرد. بنابراین اگر طیف وثایق به صورت الکترونیکی ایجاد شود می توان با استفاده از این امکان اعطاء خدمات به جامعه را تهسیل کرد.
در ادامه این نشست آیت اله ابراهیمی – مدیر عامل بانک سپه گفت: یکی از موضوعات در زمینه فناوری پرداخت مربوط به پروژه استفاده از کارتخوان ها در نانوایی ها است که طراحی سامانه آن حدود ۱۰۰ روز زمان برد و یک سیستم هوشمند امروز چرخه شبکه تامین نان در کشور را مدیریت می کند و در این زمینه شفافیت کامل وجود دارد چراکه یکی از اهداف این سیستم توزیع عادلانه یارانه و آرد به جامعه بود.
وی گفت: امروز یک بخشی از این کار از طریق هوش مصنوعی مدیریت می شود و مطابق گزارش وزارت اقتصاد در صورت عدم مدیریت این چرخه باید مصرف سالانه آرد به بیش از ۱۰ هزار میلیون تن می رسید که در سال گذشته با سامانه مذکور مصرف به ۸ هزار میلیون تن رسید و جا دارد به کمتر از این میزان تا هفت هزار میلیون تن نیز برسد.
در بخش دیگری از این نشست محمد جلال کارشناس حوزه پولی و بانکی گفت: هدف مشخصی که از ایجاد سامانه توثیق هوشمند دارایی مد نظر بود این بود که دارایی خرد مردم در این زیرساخت می تواند در راستای گردش سرمایه در چرخه اقتصادی حرکت کند. امروز فرایندی که برای حل مسئله اعتماد وجود دارد مسئله وثیقه است و مشکل دیگر این است که دارایی های خُرد امکان تجمیع ندارند و نمی توانند به صورت وثیقه بزرگ و تجمیعی پذیرفته شوند.
وی گفت: همچنین موضوع بعدی بحث آزادسازی پیوسته مازاد دارایی در وثایق است که اگر این امر محقق شود می توان به چرخه گردش نقدینگی غیر تورمی کمک کند. در قانون تامین مالی تولید و زیرساخت در بخش سامانه جامع وثایق نهادهای وثیقه پذیر و سامانه جامع به صورت یکپارچه در اختیار جامعه و نهادها قرار می گیرد که به انواع دارایی های قابل توثیق نیز اشاره شده است.
این کارشناس حوزه پولی و بانکی افزود: برای مثال در ماده ۹ این قانون مشخص شده که طراحی سامانه توسط وزارت اقتصاد پیگیری شود و برخی از بانک ها در راستای توسعه سامانه فرایند توثیق الکترونیکی را پیگیری کرده و توسعه داده اند. براساس مواد این قانون سهام اوراق بهادار سپرده های بانکی غیر جاری مصنوعات و طلا سیم کارت دائمی گواهی سپرده کالایی و واحدهای سرمایه گذاری صندوق ها به عنوان دارایی های قابل توثیق هوشمند مشخص شده اند.
جلال با تشریح هدف نهایی سامانه هوشمند توثیق گفت: توسعه دامنه اتصال نهادهای امین دارایی به سامانه و توسعه سرویس های دسترسی به سامانه به ارائه دهندگان خدمات مبتنی بر وثیقه از اهداف ایجاد این سامانه است.
در ادامه یاسر مرادی – عضو هیات مدیره بانک صادرات گفت: در همایش سال گذشته همین مباحث نیز مطرح شد اما اصل ماجرا از این قرار است که میان مردم نسبت به دارایی هایی که در اختیار دارند و نمی توانند از آنها استفاده کنند و از طرف دیگر بانک هایی که می خواهند اعتباری را ارائه دهند اما وثیقه لازم به آنها ارائه نمی شود چالش هایی وجود دارد.
برای توثیق باید دارایی ها را از نهادهای امین دارایی دریافت کرد. با این حال هنوز کاملا مشخص نیست که با چه مکانیزم حقوقی باید این توثیق را به صورت الکترونیک دریافت کرد.
وی ادامه داد: امروز بانک ها باید با کد ۱۶ رقمی توثیق الکترونیکی وثیقه الکترونیکی را قبول کنند اما متاسفانه این کار را نمی کنند. علاوه بر این مشکلاتی وجود دارد برای مثال اگر قرار است سهام به عنوان وثیقه الکترونیکی دریافت شود تکلیف انتقال سهام یا کاهش ارزش سهام پیش بینی نشده است. بنابرین در زمینه سامانه های توثیق الکترونیک ابهامات بسیاری وجود دارد که باید بررسی و برطرف شد تا بتوان چشم انداز عملیاتی شدن آن را متصور شد.
در ادامه این نشست فرید موسوی- عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: نکته ای که اینجا مطرح است این است که در ابتدا بانک ها باید تسهیلات ارائه دهند و بعد به دنبال وثایق باشند. متاسفانه امروز شاهد این هستیم که بانک ها در ارائه تسهیلات سختگیری می کنند. همچنین در رابطه با بحث سامانه وثایق احساس می شود تا حدودی تعجیل صورت گرفته است که نیازمند بررسی و مطالعه بیشتر است؛ چراکه ابهامات بسیاری در زمینه تنظیم گری آن برطرف نشده و در صورت برطرف شدن این ابهامات می توان انتظار داشت که سامانه وثایق عملیاتی شود.
وی ادامه داد: بیش از هر چیز برای تحقق این موضوع امروز ما نیازمند یک فرهنگ سازی مناسب با استفاده از تجارب قبلی هستیم و هنوز بستر مناسبی برای استفاده از سامانه هوشمند وثایق شکل نگرفته است.
این نماینده مجلس خاطر نشان کرد: امروز نمی توانیم به شبکه بانکی بگوییم که تسهیلات خرد را کنار بگذارد براساس مطالعات صورت گرفته در دنیا بانک ها مهم ترین و بزرگ ترین منبع ارائه تسهیلات خرد هستند.
انتهای پیام