افزایش سهم دانشجویان دختر در تحصیلات دانشگاهی – خبرگزاری آنلاین | اخبار ایران و جهان
به گزارش خبرنگار آنلاین، علی باقر طاهری نیا معاون وزیر علوم و رییس موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی صبح امروز در نشست با خبرنگاران با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای خدمت به جدیدترین آمار آموزش عالی به تفکیک مقاطع تحصیلی، جنسیت و رشته های آموزشی (سال تحصیلی 1401-1402) پرداخت و گفت: موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی مرجع رسمی آمار آموزش عالی کشور است و سازمان ها و مجامع بین المللی آمار خود را از موسسه دریافت می کنند.
وی به آخرین آمار دانشجویان دانشگاه های سراسر کشور اشاره کرد و ادامه داد: جمع دانشجویان 3249601 نفر بوده که نسبت زنان و مردان تقریبا با یکدیگر برابر است و با توجه به تعداد دانشجویان موجود بیشترین توزیع دانشجویان در مقطع کارشناسی بوده که 64 درصد دانشجویان را به خود اختصاص داده است.
معاون وزیر علوم افزود: 16 درصد دانشجویان موجود در مقطع کارشناسی ارشد، 13 درصد مقطع کاردانی، و 4 درصد نیز در مقطع دکتری هستند، در سایر کشورهای جهان نیز تمرکز دانشجویان مانند کشور ما در مقطع کارشناسی است.
استخدام دولتی در حوزه علوم انسانی در کشور ما بیشتر است
وی ادامه داد: از آمار اعلام شده، سهم دانشجویان در علوم پایه 6 درصد، علوم پزشکی 9 درصد، فنی و مهندسی 22 درصد، کشاورزی و دامپزشکی 4 درصد، هنر 7 درصد و علوم انسانی 52 درصد است و علت آمار 52 درصدی علوم انسانی به دلیل تنوع رشته ها این حوزه است. همچنین علوم انسانی در اشتغال انعطاف بیشتری داشته و استخدام دولتی در حوزه علوم انسانی در کشور ما بیشتر است و این دلیل باعث شده سهم علوم انسانی بیشتر شود.
وی ادامه داد: این درحالی است که در مقطع دکتری سهم علوم انسانی کاهش یافته و فنی و مهندسی افزایش داشته است.
معاون وزیر علوم با بیان اینکه سهم دانشجویان دختر نسبت به کل دانشجویان 50 به 50 است افزود: از سال 91 تا 95 تعداد دانشجویان دختر روند کاهشی داشت که این روند از سال 96 روند افزایشی گرفت و امسال تعداد دانشجویان دختر بیشتر از پسران است. افزایش سهم دانشجویان دختر از سال 96 آغاز شده و سال آینده جهش داشته و این اختلاف بیشتر خواهد شد.
سبقت چشمگیر خانم ها در ورود به دانشگاه ها
وی با اشاره به سبقت چشمگیر خانم ها در ورود به دانشگاه ها افزود: 58 درصد ورودی سال گذشته دانشگاه ها دانشجویان دختر بودند.
طاهری نیا افزود: سهم دانشجویان دکتری تا سال 99 -1400 افزایشی بوده ولی بعد از آن روند، کاهشی بوده است و کاهش تعداد دانشجویان دکتری اثر مستقیم در تولید علم و رتبه بندی داشته است و در واقع می توان گفت یکی از مهمترین دلایل کاهش رتبه کشور در رنکینگ های بین المللی در بخش تولید علم (انتشار مقاله) مربوط به کاهش دانشجویان دکتری است.
رشته های مرتبط با آموزش و پرورش بیشترین رشد پذیرش را داشتند
معاون وزیر علوم با اشاره به رشته هایی که بیشترین پذیرش را داشتند افزود: رشته های مرتبط با آموزش و پرورش بیشترین رشد پذیرش را داشتند وکمترین رشد پذیرش دانشجو در رشته هایی مانند مهندسی عمران، علوم اداری، مکانیک، فلزکاری و الکترونیک بوده است.
وی ادامه داد: در سال 1402-1401 نسبت به سال 99-98 بیشترین رشد پذیرش در مهندسی پزشکی بوده است و در 5 سال گذشته بیشترین رشد را داشته است.
سهم آموزش مهارتی در برنامه هفتم توسعه
رییس موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی به سهم آموزش مهارتی در برنامه هفتم توسعه اشاره کرد و افزود: در برنامه هفتم پیش بینی شده است که این سهم به 50 درصد افزایش یابد. این درحالی است که سهم آموزش مهارتی در دو دانشگاه خاص علمی کاربردی و فنی و حرفه ای بیش از 12 درصد بوده است و با لحاظ جنبه های مهارتی سایر رشته ها و دانشگاه ها سهم آموزش مهارتی به 40 درصد می رسد.
وی با اشاره به آمار اعضای هیات علمی افزود: درحال حاضر 79 هزار هیات علمی تمام وقت شاغل داریم که 54 درصد استادیار، 9 درصد استاد، و 20 درصد دانشیار هستند و سهم اساتید خانم از کل اساتید 30 درصد است.
معاون وزیر علوم افزود: هرسال بیش از 500 هزار نفر از دانشگاه های ما فارغ التحصیل شده و جذب بازار کار می شوند که 52 درصد آقا و 48 درصد خانم هستند و 54 درصد از فارغ التحصیلان علوم انسانی هستند.