انواع الکترود جهت استفاده در جوشکاری دستی با قوس الکتریکی

انواع الکترود جهت استفاده در جوشکاری دستی با قوس الکتریکی در این مقاله معرفی میگردد،هر کدام از این دسته بندی ها شامل تعدادی الکترود با ترکیبات متنوع میباشد که در بخش محصولات و خدمات  قابل مشاهده است.

الکترودهای روتایلی:

الکترودهای روتایلی حاوی نسبت بالایی از اکسید تیتانیوم (روتیل) در پوشش هستند. اکسید تیتانیوم باعث احتراق آسان قوس، عملکرد صاف قوس و پاشش کم می شود. الکترودهای روتایلی جهت مصارف عمومی و غیرحساس مورد استفاده قرار میگیرند.
آنها را می توان با منابع برق AC و DC و در همه موقعیت ها استفاده کرد. الکترودها مخصوصاً برای جوشکاری اتصالات در موقعیت افقی/عمودی (H/V) مناسب هستند.
پوشش‌های روتایل می‌توانند مقدار محدودی رطوبت را تحمل کنند و اگر بیش از حد خشک شوند ممکن است روکش‌ آنها خراب شود.

الکترودهای سلولزی:

الکترودهای سلولزی یکی از انواع الکترود جوشکاری است که دارای پوششی حاوی مواد آلی است. حدود 30 درصد وزن پوشش را سلولز تشکیل می دهد. در برخی از کشورها، خمیر کاغذ و پودر چوب را به نسبت های مشخصی به پوشش اضافه می کنند تا از میزان سلولز خالص کاسته شود.
ترکیبات آلی موجود در پوشش در قوس تجزیه می شوند و مونوکسید کربن، دی اکسید کربن و هیدروژن تشکیل می دهند که کشش قوس را افزایش می دهد و در نتیجه قوس جوش قوی تر و سخت تر می شود. در مقایسه با انواع دیگر الکترودها، با مقادیر جریان یکسان، می توان با الکترودهای سلولزی 70 درصد نفوذ عمیق تر به دست آورد.

این نوع الکترود عموماً با ضخامت های پوشش نازک یا متوسط تولید می شود. هنگامی که پوشش نازک است، مقدار کمی سرباره روی مهره جوش ایجاد می شود و افت پاشش زیاد است. از طرفی قابلیت پرکردن شکاف و جوش عمودی به پایین و همچنین نفوذ جوش حاصل از این الکترود خوب است.

از آنجایی که الکترودهای سلولزی را می توان در هر موقعیتی (به ویژه در حالت عمودی پایین) استفاده کرد، کاربردهای گسترده ای در صنعت کشتی سازی و در جوشکاری خطوط لوله با ضخامت دیواره کمتر از 12.5 میلی متر دارد. سلولزی که در حین جوشکاری می سوزد، یک اتمسفر گازی محافظ بسیار خوبی ایجاد می کند.

الکترودهای قلیایی:

این الکترود یکی دیگر از انواع الکترود کاربردی جوشکاری است.ترک هیدروژنی به عنوان یک نقص در جوشکاری در نظر گرفته می شود که اغلب در ناحیه متاثر از حرارت (HAZ) اتفاق می افتد و می تواند کیفیت ناحیه جوش را به شدت تحت تاثیر قرار دهد و در نتیجه خسارات جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد.

از این رو جلوگیری از چنین عیوب حیاتی است. یکی از دلایل ترک هیدروژنی، ورود رطوبت به فلز جوش از طریق پوشش الکترود است. بنابراین تولید الکترودهای جوشکاری مقاوم در برابر رطوبت و انجام تست استاندارد AWS A5.1 هدف اصلی تولیدکنندگان الکترود است. استفاده از فناوری نانو و به ویژه نانو ذرات در تولید پوشش الکترود جوشکاری یکی از راه حل های این چالش است.

الکترودهای با جایگزینی زیاد:

الکترودهای با جایگزینی زیاد با ترکیب روتایل و پودر آهن در پوشش به وجود می آیند که مزایای هر دو الکترود روتایلی و پودر آهن دار را دارند.

هنگام استفاده از این الکترود،کاسه و یا حفره ای در نوک الکترود ایجاد می شود که این امکان را بوجود می آورد تا جوشکار بتواند گوشه الکترود را به سطح کار تکیه دهد بدون اینکه قوس قطع شود.ایجاد قوس پایدار و رسوب گذاری مناسب از جمله ویژگی های بارز این نوع الکترود می باشد.

الکترودهای مخصوص فولاد زنگ نزن:

الکترودهای مخصوص فولادزنگ نزن الکترودهای پایه روتایل است که یک جوش فلزی در فولاد زنگ نزن آستنیتی کم کربن (316L) ایجاد می کند.

از این الکترودها برای جوشکاری فولادهای زنگ نزن آستنیتی 18/8/3 و فولادهای روکش دار استفاده می شود زیرا مقاومت بسیار خوبی در برابر خوردگی ایجاد می کنند.

محدوده فولاد جوش پذیر:
فولادهای ضد زنگ نوع 18/8/3 (316L) و فولادهایی که گریدهای مشابه آن دارد.

کاربرد اصلی:
صنایع شیمیایی و پتروشیمی، کشتی سازی، مخازن، لوله، مبدل های حرارتی، صنایع غذایی.

مزایا:
مقاومت عالی در برابر خوردگی
هندلینگ عالی برای جوشکارها
پوشش با جذب رطوبت بسیار کم

آستنیت به چه معناست؟ آستنیت به آلیاژی گفته می شود که عمدتاً از آستنیت تشکیل شده که پرکاربردترین گرید فولاد ضد زنگ است، آلیاژهای آستنیتی حاوی درصد بالایی از نیکل و کروم هستند که باعث می شود آنها و فولاد ساخته شده از آنها در برابر خوردگی بسیار مقاوم باشند.

دکمه بازگشت به بالا