اینجا مازندران؛ دریایی از زباله

بعد از پایان تعطیلات نوروزی شهروندان و اهالی روستا های مازندران با حضور در جنگل های هیرکانی و مراتع این استان بخشی از زباله های رها شده در طبیعت را در شبکه های اجتماعی بازنشر می دهند.
زباله پرانی در ایام تعطیلات نوروزی در یک گستره پهناور شامل جنگل های هیرکانِی مراتع تالاب ها و آب بندان های استان در کنار جاده های ارتباطی را شامل می شود که این امر بازتاب های منفی شهروندو فعالان زیست محیطی این خطه از شمال را به همراه داشت.
بحران زباله در مازندران که ریشه ای حدود ۳۰ ساله دارد در سال گذشته به بالاترین مرحله بحران خود رسید تا جایی که برخی از شهر های مازندران همانند بابل محدود شهر های در کشور هستند که حتی یک مکان برای دفن و مدیریت زباله ندارند و زباله های تولیدی را با هزینه های سنگین به خارج از استان منتقل می کنند.
چالش زباله در این استان به این خاطر بحرانی شدکه در برخی از روستا ها زباله ها جمع آوری نمی شود چون مکانی برای مدیریت این پسماند وجود ندارد و با توجه به این که روستا های مازندران بیشترین میزبانی را از گردشگران دارند در حال حاضر حجم انبوهی از زباله ها در طبیعت رها شده است.
تعدادی از شهروندان و دوستداران محیط زیست که در ایام تعطیلات در روستا ساکن بودند بخاطر فرهنگ سازی در مدیریت پسماند زباله های تولیدی را تفکیک و پسماند های تر را در زمین منزل خود خاک و بخشی دیگر را سوزاندند.
در حال حاضر شهروندان و دوستداران محیط زیست بر این باورند با توجه به حضور گسترده مسافران در بهار و تابستان پیش رو مشکل پسماند یکی از بزرگترین شهرستان های شمال کشور به مراتب حاد تر از شرایط فعلی خواهد شد و مناطق جنگلی و کنار رودخانه های این استان مملو از زباله های رها شده مسافران خواهد شد.
این کارشناسان بر این باورند آموزش و اجرای تفکیک زباله باید به سرعت در این شهرستان اجرایی شود و تعلل بیشتر در این حوزه آسیب های فراوانی به همراه خواهد داشت.
آنها بر این باورند با استفاده از همه ظرفیت های موجود با اطلاع رسانی های متنوع باید برای مسافران فرهنگ سازی شود که بحران زباله در این استان در بالاترین حد ممکن قرار دارد و اگر آنها همکاری نکنند این بحران چند برابر بیشتر از وضعیت موجود برای شهروندان آسیب زا خواهد شد.
مشکل باید در دولت چهاردهم حل شود
در این پیوند استاندار مازندران اظهار کرد: بعد از شکل گیری دولت چهاردهم یکی از جدی ترین برنامه های راهبردی مدیریت جدید در استان آشکار سازی واقعیت های مشکل پسماند در مازندران است.
مهدی یونسی رستمی گفت: در چند ماه اخیر با اطلاع رسانی و روشنگری درست همه به این باور رسیدند که پسماند ابر چالش مازندران است و برای حل آن باید تلاش کرد.
وی با بیان این مطلب که مشکل پسماند مازندران باید زیرساختی و اصولی حل شود گفت: همه تلاش ها بر آن است تا با همدلی و هم صدایی مشکل پسماند مازندران در این دولت برطرف شود.
یونسی رستمی افزود: فرآیند جداسازی زباله از مبدا در ۱۸۰ روستای مازندران آغاز شده و در گام دوم قرار است تعداد روستا هایی که زباله در آنها از مبدا تفکیک می شود به ۵۰۰ روستا برسد.
وی گفت: در مازندران روزانه حدود سه هزار و ۱۰۰ تن پسماند تولید می شود که حدود ۲ هزار تن متعلق به شهر ها و یک هزار و ۱۰۰ تن هم پسماند تولید شده در روستا های استان است.
نماینده عالی دولت در مازندران اظهار کرد: برای حل مشکل پسماند مازندران اعتبارات قابل توجهی در نظر گرفته شد و برخی از شهر های این خطه از شمال باید برای حل این چالش هم صدا باشند.
سفره همیشه پهن مازندران
استاندار مازندران با اشاره به رضایتمندی مسافران نوروزی از طرح ها و خدمات نوروزی در استان گفت: یک پنجم جمعیت کشور طی ۲۰ روز اخیر به این خطه از شمال کشور سفر کردند.
یونسی رستمی با اشاره به افزایش حجم تردد ها و حضور مسافران در استان مازندران تصریح کرد: با استقرار یک پنجم از جمعیت کشور در استان مازندران طی ۲۰ روز گذشته الحمدالله امنیت و آرامش مطلوب و پایداری در استان حاکم بوده است.
وی به مدیریت حوزه انرژی و سوخت طی این مدت در سطح استان اشاره کرد و افزود: با ذخیره سوخت و استقرار تیم های سیار برای مواقع ضروری این حجم بالای مصرف سوخت را در سطح استان مدیریت کردیم که از حوزه های مهم و اثر گذار در سطح استان بوده است.
استاندار مازندران با بیان اینکه این استان با توجه به گردشگر پذیر بودن و حجم بالای تردد باید در سطح ملی ارزیابی شود افزود: در همین راستا در اختصاص بودجه جز ۴ استان برتر کشور هستیم.
یونسی رستمی افزود: ما زمانی موفق هستیم که رضایت مردم را داشته باشیم و لبخند مردم رضایت ما در کار و مسئولیت هست و وظیفه ما خدمت رسانی به مردم است.
تغییر سبک زندگی و انجام نشدن تفکیک زباله از مبداء سبب شد در شرایط فعلی بیش از یک سوم زباله های تولیدی در مازندران سهم روستا ها باشد که در صورت تداوم رویه فعلی این امر به یک چالش جدی برای مدیریت پسماند استان تبدیل خواهد شد.
مازندران از نظر جمعیت روستانشین دومین استان کشور است. وجود بیش از سه هزار و ۶۰۰ روستا در این استان و تراکم جمعیتی بالای این آبادی ها هرچند که نقش این استان در تولید محصولات کشاورزی و باغی را برجسته کرده است اما از سوی دیگر تعداد زیاد جمعیت روستانشین به همراه حضور پر تعداد مسافران در این استان سبب شده که در برخی مسائل زیرساختی مانند جمع آوری پسماند روستایی با چالش های جدی مواجه باشد.
تمامی زباله های تولید شده مازندران در ۲۷ نقطه از مناطق جنگلی ساحلی و حاشیه رودخانه ها دفن می شود و این وضعیت عامل تهدید کننده بهداشت عمومی سلامت مردم و خسارت های جبران ناپذیری به محیط زیست وارد می کند به گونه ای که این وضعیت نگرانی خیلی از حامیان محیط زیست این خطه شمالی را برانگیخته است.
حدود ۷۵ درصد زباله های تولیدی در شمال کشور بویژه خطه مازندران تر و بقیه خشک است و در این میان حدود ۱۷ تا ۲۰ درصد آن غیرارزشمند و یا به عبارتی پسماند است و تنها نقش کلیدی نیروگاه زباله سوز امحای این زباله های آسیب رسان است.
هم اکنون روزانه به طور میانگین چهار هزار تن و در فصول گردشگری ۲ برابر این مقدار زباله در مازندران تولید می شود به طوری که سرانه تولید زباله استاندارد مقدار ۳۵۰ گرم است و این میزان در مازندران حدود ۸۰۰ گرم است.