روزی چند تا اسپرسو بخوریم
بهترین زمان نوشیدن قهوه که یک نوشیدنی مفید برای سلامت ذهنی و جسمی ما می باشد چه زمانی است؟ همانند بقیه نوشیدنی ها، خوردن قهوه نیز بایستی متناسب با شرایط سلامتی هر فرد مشخص شود. که در این صورت است می توان قهوه را یک داروی پیشگیری از انواع تهدیدات جسمی و روحی نامید.ما در این مقاله از کافی مافی قصد داریم در ابتدا بهترین زمان نوشیدن قهوه را برای شما بررسی کرده و در ادامه نیز مقدار استاندارد برای مصرف قهوه در طول روز را با هم خواهیم شناخت، تا بتوانیم از خوردن قهوه خود بیشترین و بهترین بهره را ببریم.
احتمالاً شما هم در جاهای مختلف مشاهده کرده اید که ساعت های متفاوتی را برای نوشیدن قهوه به شما پیشنهاد میدهند، از ساعت 7 صبح گرفته تا 10 یا 11 و… اما واقعیت امر این است که هیچکدام از این اعداد صحیح نمی باشد و این شمایید که باید بهترین زمان نوشیدن قهوه خود را تعیین کنید!!
نه اینکه بخواهیم این ساعت هایی که ذکر می شوند دروغ می باشد، نه! منظور ما این است که شما باید نکات مهمی را برای تعیین ساعت نوشیدن قهوه خود در نظر بگیرید و با توجه به شرایط خودتان آن را مشخص کنید. برای درک بهتر این موضوع یک سوال از شما می پرسم؛ بنظر شما آیا بهترین زمان خوردن قهوه برای فردی که ساعت 4 صبح بیدار می شود با کسی که 10 صبح بیدار می شود یکسان است؟! قطعاً جواب به آن خیر می باشد.حالا پس اگر بخواهیم مناسب ترین زمان برای خوردن قهوه خود را پیدا کنیم باید چکار کنیم و چطور می توانیم آن را مشخص کنیم؟
پیدا کردن مناسب ترین زمان نوشیدن قهوه برای ما
به طور کلی بدن ما یک هورمونی از خود ترشح می کند به نام کورتیزول که در اصطلاح به آن هورمون هوشیاری و استرس نیز گفته می شود. در واقع زمانی که سطح این هورمون در بدن ما بالا برود میزان هوشیاری ما بالاتر خواهد رفت و در صورتی که سطح آن در بدن کم بشود، ما احساس خواب آلودگی خواهیم کرد. دقیقاً شبیه به کاری که خوردن قهوه و کافئین در بدن ما انجام میدهد.
خب پس خیلی ساده شد دیگه، ما باید زمان هایی که سطح کورتیزول در خون ما کاهش پیدا می کند را شناسایی کنیم و دقیقاً آن زمان ها برای ما بهترین زمان نوشیدن قهوه به حساب می آید. پیدا کردن آن نیز کار بسیار ساده ای می باشد:
کورتیزل دقیقاً در زمانی که ما از خواب بیدار می شویم شروع به ترشح می کند تا تقریباً دو ساعت بعد از بیدار شدن ما، یعنی وقتی ما به طور مثال ساعت 7 صبح از خواب بیدار می شویم، در ساعت 9 صبح، سطح کوتیزل ما در بیشترین حد خود می باشد، پس خوردن قهوه تا دو ساعت بعد از بیدار شدن ما از خواب کار اشتباهی میباشد. اگر به دنبال خرید قهوه عمده هستید، به راحتی میتوانید در این صفحه، مقدار قهوه عمده مورد نظر را انتخاب کنید و سفارش خود را انجام دهید.
کورتیزول به طور استاندارد تقریباً هر 4 ساعت در بدن شما ترشح می شود، پس بهترین زمان نوشیدن قهوه دقیقاً بین این 4 ساعت های می باشد. بریم یک مثال عددی بزنیم که بهتر متوجه شوید:
وقتی شما ساعت 7 صبح از خواب بیدار می شوید، چهار ساعت بعد یعنی ساعت 11 کمترین میزان کورتیزل در بدن شما می باشد و بهترین زمان نوشیدن قهوه است. و اگر خواستید عصر نیز قهوه بخورید، چهار ساعت پس از 11 ، یعنی ساعت 15 (سه بعدازظهر) بهترین زمان نوشیدن می باشد.حالا اگر کسی ساعت 10 صبحم بیدار می شود ساعت 2 بعدازظهر بهترین زمان نوشیدن قهوه برای او می باشد.
نکته مهم برای زمان نوشیدن قهوه
یک سوالی که شاید با توجه به توضیحات قبل برای شما پیش بیاید این است که اگر ما همزمان با کورتیزل قهوه بخوریم سطح هوشیاری ما خیلی می رود بالا و این که خیلی بهتر است؟!!
باید در پاسخ گفت سطح هوشیاری تا یک جایی در بدن می تواند افزایش پیدا کند و شما در واقع با نوشیدن قهوه در زمان ترشح کورتیزل به نوعی قهوه خود را هدر می دهید و هیچگونه تاسثیری بر روی شما نخواهد داشت. پس لطفا اگر قهوه را دقیقاً بعد از بیدار شدن میل می کنید، بدانید با این کار در حال دور ریختن پول خود هستید!
4 یا 5 فنجان قهوه در یک روز
با توجه به تحقیقات علمی و نظر پزشکان ممتخصص مصرف قهوه برای یک فرد سالم و نرمال در یک روز می تواند 4 – 5 فنجان باشد. این مقدار سبب پایین ترین خطر مرگ زودرس و سبب کاهش خطر بیماری های متعدد مشترک که صدها میلیون نفر از مردم در ارتباط با آن هستند.
البته این به این معنا نیست که مردم نیاز به نوشیدن قهوه دارند. افرادی که به کافئین حساس، یا دارای شرایط پزشکی خاص و یا به سادگی قهوه را دوست ندارد قطعاً باید از آن اجتناب کنند.این مهم است که به یاد داشته باشید اضافه کردن شکر یا دیگر مواد ناسالم، مزایای قهوه را منفی می کند. و همچنین افرادی که یک تومور در بدنشان شناسایی شده، بهتر است از مصرف قهوه پرهیز کنند.
محققان کلینیک مایو آمریکا توصیه می کنند مصرف قهوه افراد بزرگسال نباید بیش از چهار فنجان قهوه در روز که معادل 10 قوطی نوشابه گازدار یا دو قوطی نوشابه انرژی زاست، باشد.عوارض جانبی و مضر مصرف بیش از اندازه کافئین می تواند شامل بروز بیقراری، کج خلقی، معده درد، تپش قلب شدید و عصبانیت، کم خونی و رعشه در ماهیچه ها باشد. همچنین کشیدگی و انقباض ناگهانی چشم ها هم از عوارض مصرف بیش از حد کافئین عنوان شده است.
سلامت قلب با مصرف روزانه قهوه
کافئین موجب میشود پروتئین های سلولی خاصی در بدن افراد مسنتر، رنگ و روی تازهای به خود بگیرند و به مانند سلولهای جوان و سرزنده عمل کنند. بر اساس نتایج تحقیقات، نوشیدن قهوه غلیظ و تند به میزان چهار فنجان در روز، تاثیر مثبتی در سلامت قلب خواهد داشت؛ به ویژه در مورد افرادی که سن و سالی از آنها گذشته است.
مصرف روزانه قهوه اسپرسو به میزان چهار یا پنج فنجان در روز، نیروی محرکه سلولهای بدن را تقویت کرده و به نظر میرسد از این طریق، نقش حافظتی خود را ایفا میکند.
از جامعترین مطالعات پیرامون این موضوع، در ایالات متحده با حضور 400 هزار نفر و دیگری در اروپا با مشارکت بیش از 500 هزار نفر به انجام رسیده است. بر این اساس، مصرف روزانه قهوه سه تا چهار فنجان قهوه، احتمال مرگ و میر ناشی از ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را 19 درصد کاهش میدهد.
مزایای نوشیدن قهوه اما تنها به سلامت قلب محدود نمیشود و محققان به نقش آن در کاهش خطر ابتلا به بیماریهای کبد، برخی انواع سرطان، زوال عقل، آلزایمر و افسردگی نیز اشاره کردهاند.
دکتر «الینا هایپونن»، عضو تیم تحقیق استرالیایی، در این باره میگوید: «ما میدانیم ریسک بیماری قلبی-عروقی با فشارخون بالا افزایش مییابد و فشارخون بالا از پیامدهای مصرف بیش از حد زیاد قهوه است.»
وی توصیه میکند: «برای حفظ سلامت قلب و داشتن فشارخون سالم، افراد باید میزان مصرف روزانه قهوه شأن را به کمتر از شش فنجان قهوه در روز محدود کنند. طبق دادههای ما، مصرف شش فنجان قهوه نقطه شروع تأثیرات منفی کافئین بر قلب و عروق است.»
مصرف روزانه قهوه و کاهش ابتلا به پارکینسون
بر اساس تحقیقات دکتر طباطبایی متخصص طب سنتی، مردانی که ۳ الی ۴ فنجان کافئین در روز مصرف میکنند، خطر ابتلا به به بیشترین مقدار در آنها کاهش مییابد.
البته در خانمها این اثر چندان وابسته به مقدار کافئین مصرف شده نیست؛ مصرف ۱ الی ۳ فنجان قهوه در روز خطر ابتلا به این بیماری را در زنان کاهش میدهد. قهوه در افراد سیگاری کمکی به پیشگیری از ابتلا به بیماری پارکینسون نمیکند.
پیشگیری از دیابت نوع 2 با مصرف روزانه قهوه
قهوه از دیابت نوع ۲ پیشگیری میکند، با افزایش مصرف کافئین، خطر ابتلا به دیابت کاهش مییابد اما اثر آن در افراد مختلف متفاوت است؛ نوشیدن ۱۰ فنجان کوچک قهوه در روز خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را در زنان تا ۷۹ درصد و در مردان تا ۵۵ درصد کاهش میدهد.
چه زمان هایی قهوه بنوشیم
یک فنجان متوسط قهوه دم کرده، بین ۹۵ تا ۲۰۰ میلی گرم، کافئین دارد. این در حالیست که یک فنجان متوسط قهوه فوری، تنها بین ۲۷ تا ۱۷۳ میلی گرم کافئین دارد. اگر مصرف کافئین از حدی فراتر رود، می تواند به سلامتی ما لطمه بزند.
مثلا، اگر در نزدیکی زمان خواب، ۱۰۰ میلی گرم کافئین مصرف کنیم، ممکن است که از زمان خواب ما، کاسته شود. مصرف بیش از این مقدار و به صورت یکجا یا در یک بازه زمانی کوتاه، اضطراب رو به ویژه در بیماران مبتلا به مشکلات روانی، افزایش می دهد.
تحقیقات نشان دادهاند که قهوه در مدت زمان خواب و کیفیت آن تأثیرات زیادی دارد. در حقیقت، کافئین در مغز به گیرندگان آدنوزین مرتبط میشود و عملکرد این ماده آرامبخش، که عموماً در زمان خواب تولید می شود، را مختل میسازد.
علاوه بر این، کافئین سبب تحریک محرکهای عصبی میشود و در نتیجه خواب را از چشمان شما میگیرد. البته تأثیرات کافئین در همه افراد به یک شکل نیست؛ افراد زیادی هستند که علیرغم نوشیدن قهوه پیش از زمان استراحت، به راحتی و بی هیچ مشکلی میتوانند بخوابند.
به اعتقاد متخصصان، این قضیه با نوع متابولیسم یا همان سوخت و ساز بدن هر فردی قابل توجیه است. بعضی از افراد، سوخت و ساز آرامتری دارند و در نتیجه بدن آنها کافئین را با سرعت کمتری دفع میکند و این ماده به مدت طولانیتری در خون آنها باقی میماند.
به همین دلیل ممکن است که این افراد قهوه را در ساعت 4 عصر میل کرده باشند ولی باز هم بقهوه یکی از بهترین منابع کافئین برای بدنه که فواید سلامتی زیادی هم داره اما مصرف مقدار مجاز قهوه می تونه کمک کننده باشه و استفاده بیش از حد در روز ممکنه مشکلاتی رو برای سلامت افراد ایجاد کنه که در ادامه بررسی می کنیم.
مصرف مقدار مجاز قهوه در روز، از بیماری هایی نظیر ، سکته مغزی ، سرطان ، بیماری پارکینسون ، دمانس ( زوال عقل ) پیشگیری می کنه و می تونه خطر ابتلا به این بیماری ها رو کاهش بده و مزایای سلامتی همچون افزایش قدرت حافظه و تمرکز رو برای ما در پی داشته باشه. دانشمندان معتقدند که مجموعه ای فوق العاده قدرتمند از ترکیبات فعال بیولوژیکیه و به همین علت نیز مقدار مجاز مصرف قهوه را در روز برای هر فرد در شرایط مختلف مشخص کرده اند.
مقدار مجاز قهوه در روز حدود 300 میلی گرم برابر با سه فنجان 8 اونسی ( معادل 240 سی سی ) می باشد که برای سلامتی هیچ گونه ضرری نخواهد داشت ، اما متخصصان برای هر گروه خاص مقادیر متفاوتی پیشنهاد کرده اند که در زیر به آن ها می پردازیم.