معرفی انواع کلید مینیاتوری
کلید مینیاتوری (MCB) انواع وسایل الکتریکی خانگی و صنعتی را در برابر اتصال کوتاه و اضافهبار (عبور جریان غیرمجاز) محافظت میکند. تشخیص جریان اضافه از طریق دو قطعه فلز نیمههادی صورت میپذیرد، هرچه جریان بیشتری از طریق مصرفکننده کشیده شود فلز گرمتر شده و درنتیجه خم میشود و ارتباط مدار قطع میگردد.
همچنین جریان اتصال کوتاه از طریق یک سیمپیچ با تعداد دور کم و قطر زیاد تشخیص داده میشود رنج جریانی کلیدهای مینیاتوری از ۲ ال ۶۳ آمپر است و بهصورت تک پل، دو پل، سه پل و چهار پل موجود هستند. کلید مینیاتوری در مدار با جریان پایین و یا در تابلوهای روشنایی و تابلوهای توزیع با توان کم و یا جهت حفاظت مدارات کنترل و فرمان تجهیزات و تأسیسات برقی استفاده میشود و در صورت به وجود آمدن مشکلی در مدار بهطور خودکار مدار را قطع میکند و درنتیجه از وسایل و سیمکشی محافظت میکند. برای خرید کلید مینیاتوری می توانید به سایت مهراذرالکتریک مراجعه کنید.
اجزای کلید مینیاتوری
بدنه: بدنه تمام اجزا داخلی را داخل خود نگه میدارد و از آنها در مقابل گردوخاک محافظت میکند. مواد تشکیلدهنده بدنهها عایقهایی مانند پلاستیک و سرامیکها میباشند.
اتصالات: MCB ها دارای دو اتصال ثابت و متحرک هستند.
اهرم: MCB ها بهوسیله اهرم روشن و خاموش میشوند.
ضامن مکانیکی: برای نگهداری اتصالها زیر کشش فنر در حالت روشن بودن کلید در MCB تعبیهشده است.
بی متال: بی متال با سنجش جریان طولانیمدتی که بیشتر از جریان نامی باشد، حفاظت اضافهبار را انجام میدهد.
مگنت یا آهنربا: مگنتها با آزاد کردن ضامن مکانیکی باعث حفاظت آنی در مقابل اتصال کوتاه میشوند. هنگامیکه جریان گذرا از سیمپیچ از یک مقدار خاص (معمولاً بیش از ۸ برابر جریان نامی) بیشتر شود، مگنت فعال میشود. مگنت در حالت اضافهبار فعال نمیشود.
جرقه گیر: جرقه گیر برای شکستن و خاموش کردن جرقه استفاده میشود.
انواع کلید مینیاتوری ازنظر سرعت عملکرد
کلید مینیاتوری اشنایدر ازنظر سرعت عملکرد به دودسته فیوزهای کند کار و تند کار تقسیم میشوند:
- فیوزهای کند کار: این نوع از فیوزها با تأخیر عمل کرده و مدار را دیرتر قطع میکند، از این فیوزها در مدارهای موتوری استفاده میشود.
- فیوزهای تند کار: این نوع از فیوزها در زمان کمتری جریان برق را قطع میکنند بنابراین در مصارف روشنایی بیشتر استفاده میشوند.
انواع کلید مینیاتوری و کاربردهای هر یک
کلید مینیاتوری به تیپهای مختلفی تقسیم میشود. تیپ B که برای مصارف روشنایی مورداستفاده قرار میگیرد، تیپ C که کلید مینیاتوری موتوری نام دارد و معمولاً در صنعت و مدارات موتوردار استفاده میشود، تیپ D که فیوز مینیاتوری ترانسفورماتوری نام دارد، نوع K که فیوز مینیاتوری قدرت نام دارد و تیپ Z که یک کلید مینیاتوری بسیار حساس است. در بین انواع کلید مینیاتوری، نوع B و C بیشترین کاربرد را دارد.
فیوز مینیاتوری نوع B:
کلید مینیاتوری نوع B معمولاً در مصارف خانگی و روشنایی کاربرد دارد، این کلیدها زمانی که جریان اضافه بین ۳ تا ۵ برابر جریان نامی مدار باشد جریان الکتریکی را قطع میکند و با توجه به حساسیت آنها برای کاربردهای عادی خانگی استفاده میشوند و به جزو فیوزهای مینیاتوری تند کار طبقهبندی میشوند.
فیوز مینیاتوری نوع C:
کلید مینیاتوری نوع C که بیشترین کاربرد را در برق صنعتی دارد و به نام کلید مینیاتوری موتوری شناخته میشود، زمانی که جریان اضافی بین ۵ تا ۱۰ برابر جریان نامی باشد جریان الکتریکی را قطع میکند ولی زمان قطع آنها از تیپ B بیشتر است بنابراین جزو فیوزهای مینیاتوری کند کار محسوب هستند.
کلید مینیاتوری تیپ D یا ترانسفورمری:
برای بارهای با ضریب اشباع بالاتر مانند ترانسفورماتورها از کلیدهای مینیاتوری تیپ D استفاده میگردد. جریان قطع لحظهای این کلیدها ۱۰ تا ۲۰ برابر جریان نامی است و زمان قطع در این کلیدها از همهی تیپها بیشتر است.
تیپ K یا موتوری:
این نوع کلیدهای مینیاتوری نسبت به اضافهبار یا جریان اضافی حساسیت بیشتری دارند و در صورت بیشتر شدن جریان از جریان نامی بهسرعت کلید عمل کرده و مدار را قطع میکند. این کلیدها برای موتورهای زیر بار مطلوب هستند. محدودهی قطع این تیپ کمتر و از سایر تیپها سریعتر است و زمان قطع آن بین تیپهای B و C است.
کلید مینیاتوری تیپ Z یا بسیار حساس:
این تیپ تندکارترین فیوز جهت قطع مدار در حالتی که جریان عبوری بیشتر از جریان نامی باشد و حساسیت این نوع کلید از سایر تیپها بیشتر است و در سریعترین زمان جریان اتصال کوتاه و جریان اضافهبار را قطع میکند. معمولاً از این کلیدها در مدارهای ارزشمند و با حساسیت بالا و یا مدارات PLC و بردهای الکترونیکی استفاده میشود.
تفاوت کلید اتوماتیک هیوندا با کلید مینیاتوری هیوندا چیست؟
تیپ B که برای مصارف روشنایی مورداستفاده قرار میگیرد، تیپ C که کلید مینیاتوری موتوری نام دارد و معمولاً در صنعت و مدارات موتوردار استفاده میشود، تیپ D که فیوز مینیاتوری ترانسفورماتوری نام دارد، نوع K که فیوز مینیاتوری قدرت نام دارد و تیپ Z که یک کلید مینیاتوری هیوندا بسیار حساس است. در بین انواع کلید مینیاتوری، نوع B و C بیشترین کاربرد را دارد.
توانایی قطع جریان در بیشتر در ولتاژ فشارقوی استفاده میشود که بسیاری از کلیدها تنها حکم جداساز را دارند و نمیتوانند مدار تحت بار را قطع نمایند. موضوع دیگر بحث اتوماتیک یا کامپکت بودن یک کلید برای قطع در شرایط خطا است که بسته به مکانیزم طراحی که دارد میتواند در هنگام رخ دادن خطاهایی مانند وجود اضافهبار و یا اتصال کوتاه بارهای مختلف، بهصورت اتوماتیک اقدام به قطع مدار کرده و از بروز خسارات بیشتر جلوگیری نماید. در سیمکشی ساختمان و یا تابلو برق صنعتی استفاده از کلید مینیاتوری هیوندا از اجزای اصلی است که خطرات ناشی از اتصال کوتاه مدار را با قطع مدار خنثی میکند.
اتصال کوتاه و کلید اتوماتیک
اتصال کوتاه یک نوع خطا است که در صورت وقوع آن جریان بسیار بالایی از مدار عبور مینماید و این جریان بسیار زیاد سبب ایجاد حرارت بسیار بالا و شوک به مدار میگردد و سبب آتشسوزی و از بین رفتن مدار و خسارات دیگر میگردد. تشخیص جریان اضافه از طریق دو قطعه فلز نیمههادی صورت میپذیرد، هرچه جریان بیشتری از طریق مصرفکننده کشیده شود فلز گرمتر شده و درنتیجه خم میشود و ارتباط مدار قطع میگردد.
همچنین قابلکنترل بودن کلید از فاصله دور و بر اساس سیگنالهای ارسالی نیز در برخی محصولات مدنظر قرارگرفته است که در بعضی از تولیدات این قابلیت در کلید اتوماتیک هیوندا تعبیهشده است. انواع کلید اتوماتیک هیوندا مختلف بر اساس ویژگیهای فوق و یک سری پارامترهای الکتریکی دیگر مانند سطح جریان نامی قابلتحمل، قدرت قطع قابلتحمل، سطح ولتاژ عایقی و …. طبقهبندی میشوند و شما میتوانید با توجه به نیازهایی که دارید، از انواع مختلف این کلیدها استفاده نمایید. همچنین جریان اتصال کوتاه در کلید مینیاتوری از طریق یک سیمپیچ با تعداد دور کم و قطر زیاد تشخیص داده میشود رنج جریانی کلیدهای مینیاتوری از ۲ ال ۶۳ آمپر است و بهصورت چکیده مطلب :
کلید مینیاتوری (MCB) یک سوئیچ الکتریکی است که به طور خودکار مدار الکتریکی را در طول یک وضعیت غیر عادی شبکه شامل وضعیت اضافه بار و وضعیت معیوب، خاموش می کند. در این مطلب به انواع مدل آنها و کاربرد هر کدام از این کلید های مینیاتوری پرداخته ایم.
تمام فیوز ها برای ایمنی و کنترل بهتر باید با کلید میناتوری تعویض شوند. برخلاف فیوز، کلید مینیاتوری به عنوان یک کلید خودکار عمل می کند که در صورت عبور جریان بیش از حد از مدار باز می شود و پس از بازگشت مدار به حالت عادی، می توان آن را بدون تعویض دستی مجددا آن را در مدار وصل کرد. این کلید ها عمدتا به عنوان جایگزینی برای کلید فیوز در بیشتر مدار ها استفاده می شوند. امروزه طیف گسترده ای از کلید های مینیاتوری با در تمام زمینه های کاربردهای خانگی، تجاری و صنعتی به عنوان یک وسیله حفاظتی قابل اعتماد مورد استفاده قرار گرفته اند. در این مقاله ضمن تعریف کلید مینیاتوری و آشنایی با اصل کار آن، کاربرد آن را مورد بررسی قرار داده و در نهایت دسته بندی های مختلف انواع کلید های مینیاتوری را معرفی می کنیم.
قبل از اینکه ادامه این مطلب را بخوانید باید بدانید که آموزشگاه فن آموزان دوره های ، و آموزش برق صنعتی را به صورت تخصصی از صفر تا صد به صورت حضوری و غیر حضوری برگزار مینماید. علاقه مندان به رشته برق و هم چنین برق کشی ساختمان میتوانند با آموزشگاه تماس حاصل فرمایند و اطلاعات بیشتر را دریافت نمایید.
کلید مینیاتوری (MCB) یک سوئیچ الکتریکی است که به طور خودکار مدار الکتریکی را در طول یک وضعیت غیر عادی شبکه شامل وضعیت اضافه بار و وضعیت معیوب، خاموش می کند. امروزه ما از کلید مینیاتوری در شبکه های برق فشار ضعیف به جای فیوز استفاده می کنیم. فیوز ممکن است جریان بالا را حس نکند، اما قطع کننده مدار مینیاتوری این کار را به روشی مطمئن تر انجام می دهد. این دستگاه به طور خودکار عمل می کند، به این معنی که اگر یک اتصال کوتاه یا جریان اضافه رخ دهد، MCB به طور خودکار از مدار الکتریکی محافظت می کند.
کلید مینیاتوری می تواند به سرعت خطا ها را شناسایی کرده و به آن واکنش نشان دهد. به طور خاص، زمانی که جریان عبوری از مقدار تنظیم شده بیشتر شود، این کلید به تغییر مدار به حالت باز کمک می کند. بنابراین هدف اصلی MCB قطع جریان جریان و تعیین شرایط خطا است.
کاربرد کلید مدار مینیاتوری
کلید های مینیاتوری را می توان به عنوان یکی از پر کاربرد ترین تجهیزات موجود در برق به شمار برد که در زمینه های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. در ادامه کاربرد های MCB را مورد بررسی قرار می دهیم.
- تابلو برق های خانگی
- سیستم روشنایی و لامپ ها
- کاربرد های صنعتی
تابلو برق های خانگی
شما می توانید از MCB ها برای محافظت از خانه خود در برابر اضافه بار الکتریکی استفاده کنید. این دستگاه ها نسبت به فیوز ها ایمن تر و قابل اعتماد تر هستند. زیرا می توانند مقدار قابل توجهی برق را تحمل کنند. هم چنین کلید مینیاتوری توزیع برابر انرژی الکتریکی را در همه دستگاه ها تضمین می کند. هنگام استفاده از این دستگاه، نوسانات برق محدودی را در خانه خود تجربه خواهید کرد.
سیستم روشنایی و لامپ ها
اکثر ساختمان ها دارای سیستم روشنایی گسترده هستند. MCB ها می توانند نقش مهمی در توزیع موثر برق در تمام سیستم های روشنایی شما در خانه داشته باشند. به عنوان مثال، کار کردن لامپ های فلورسنت به برق بیشتری نسبت به لامپ های معمولی نیاز دارد. اینجاست که MCB مفید می باشد. علاوه بر این، MCB به حفظ ایمنی و کیفیت لامپ ها کمک می کند.
اگر بخاری در محل کار یا خانه خود نصب کرده اید، MCB ها راه حل های ایمنی قابل اعتمادی هستند که می توانید از آن ها استفاده کنید. در بیشتر موارد، هیتر ها به راحتی نوسانات ولتاژ بالا را ایجاد می کنند، زیرا انرژی قابل توجهی را از منبع تغذیه می گیرند. با این حال، با نصب موثر یک کلید مینیاتوری، می توانید از چنین اتفاقاتی جلوگیری کنید.
کاربرد های صنعتی
شما می توانید از MCB ها به عنوان یک مکانیسم ایمنی موثر در صنایع بزرگ و کوچک استفاده کنید. در واقع، بیشتر تجهیزات حفاظت و سوئیچینگ صنعتی به منبع تغذیه تقریباً 30 کیلو آمپر نیاز دارند. در چنین حالتی، باید از استفاده از فیوز های قدیمی خودداری کنید. MCB ها با بهینه سازی جریان انرژی در تنظیمات تجاری به حفظ کارایی نصب و برنامه ها کمک می کنند.
مزیت استفاده از کلید مینیاتوری چیست؟
در این قسمت قصد داریم دلایل استفاده و مزیت های کلید مینیاتوری را معرفی کنیم:
- قابلیت آب بندی و ایمنی زیاد
- حفاظت از نفوذ بالا
- سازگار با محیط زیست
- حداقل تلفات برق
- طول عمر طولانی
- جمع و جور و جهانی