مکانی برای معادله ی ارزهای خارجی
تاریخچه پول و تبدیل پول
آموزش فارکس: پیش از پیدایش پول، عمل مبادله به صورت مبادله مستقیم کالا با کالا و خدمات صورت میپذیرفت. در ایران غلات، در تبت بسته چای، در ویرجینیا بسته تنباکو، در حبشه بسته فلفل و نمک، در روسیه پوست سمور و در حوالی مدیترانه گوسفند بهعنوان معیارهای سنجش و واحدهای ارزش به حساب میآمدند. اما به دلیل مشکلاتی نظیر پرحجم بودن یا فاسد شدن به تدریج سکههای فلزی بهعنوان معیار ارزش مورد استفاده قرار گرفت. کمکم نقل و انتقال سکههای فلزی نیز مشکل بنظر میرسید و زمینه برای ایجاد پول کاغذی یا اسکناس فراهم گردید. اولین بانک مدرنی که بهطور رسمی به انتشار و رواج اسکناس اقدام نمود بانک انگلستان بود.
از نظر علم اقتصاد برای پول سه کارکرد مشخص وجود دارد:
- به عنوان معیار ارزش
- به عنوان وسیله مبادله
- به عنوان وسیلهای برای ذخیره ارزش
از زمانی که اسکناس جای خود را در اقتصاد باز کرد برای مدت زیادی منتشر کنندگان آن معادل ارزش اسمی آن طلا نگهداری میکردند. این نظام سه رکن اصلی داشت:
- پول رایج کشور نرخ برابری ثابتی به طلا داشت.
- بانکهای مرکزی فقط در برابر ورود طلا به کشور یا خروج آن از کشور مجاز بودند حجم اسکناس منتشره را براساس نرخ برابری ثابتی تغییر دهند.
- ورود و خروج طلا از کشور آزادانه صورت میگرفت و بر این اساس کلیه ارزهای جهان نرخ برابری ثابتی با یکدیگر و با طلا داشتند.
- وقوع جنگ جهانی اول و رکود بزرگ اقتصادی و نیاز کشورها به اسکناس بیشتر برای تأمین منابع مالی جنگ باعث فروپاشی این نظام شد.
عرضه و رونق پول کاغذی تورم و بیثباتی سیاسی و اقتصادی را به دنبال داشت؛ بنابراین نظارت ارزی بین دولتها را میطلبید. پس از جنگ جهانی دوم دولتها جهت بازسازی اقتصاد کشورشان تصمیم گرفتند تا با ثابت نگهداشتن قیمت ارزها نسبت به دلار آمریکا با آرامش و آسودگی خیال به تحکیم مبادلات تجاری بین خود بپردازند. اما این مورد نیز تا سال ۱۹۷۱ بیشتر دوام نداشت (به دلیل مواجه شدن آمریکا با کسری موازنه تجاری). پس از آن، بنابر شرایط خاص جهان قرار بر این شد که ارزها آزادانه در قبال یکدیگر مبادله شوند و قیمت یک ارز با توجه به عرضه و تقاضای بازار تعیین شود نه به واسطه سیاست دولتها. پس از آن، بانکها که به لحاظ ماهیت بانکی خود همیشه درگیر جریان ارزهای خارجی بودند، به فکر مدیریت منابع ارزی خود افتادند و به همین جهت یک جریان بین بانکی را به وجود آوردند تا به وسیلهٔ آن بتوانند ارزهایی که فکر میکردند در آینده ارزش بیشتری خواهند داشت را تهیه و آنهایی را که فکر میکردند ارزش خود را از دست خواهند داد به واسطه این جریان بفروشند؛ لذا به خاطر اینکه هر بانکی استراتژی خاص خود را دنبال میکرد، جریانی به نام «تبادل ارزهای خارجی» ایجاد شد.
کشورها میتوانند به روشهای زیر نرخ تبادل ارز خود را مشخص کنند:
سیستم نرخ تبادل شناور که در آن ارز، جایگاه خود را در بازار به واسطه توازن یا عدم توازن نیروهای عرضه و تقاضا مییابد.
یک سیستم ثابت نرخ تبادلات که در آن ارزش ارز توسط دولت یا بانک مرکزی مشخص میشود.
سیستمی که ترکیبی از نرخ شناور و نرخ ثابت دولتی است و احتمال دخالت دولت به هدف کنترل نرخ آن ارز نیز به کرات وجود دارد.
قابل ذکر است در نظام شناور ارز، عرضه و تقاضای ارز تعیینکننده قیمت آن ارز میباشد؛ بنابراین افزایش عرضه یا کاهش تقاضا یک ارز در بازار موجب کاهش قیمت و افزایش تقاضا یا کاهش عرضه موجب افزایش قیمت ارز مورد معامله میشود. بانکهایی که قصد داشتند حداکثر بهرهوری را از شناور بودن نرخ ارزها بدست آورند فعالانه به تجارت با یکدیگر پرداخته و در نتیجهٔ این تحولات یک بازار بین بانکی بسیار بزرگ ایجاد شد. طبیعتاً بازاری که ارزش معاملات روزانهاش به بیش از سه تریلیون دلار آمریکا میرسد هر نوع سرمایهگذاری در هر بازار دیگری را کوچک جلوه میدهد.
مکان و زمان بازار ارز
مکان و زمان بازار ارز : برعکس بازارهای سهام که مکان فیزیکی مشخصی دارند، معاملات در بازار بازار ارز ، مکان مرکزی سازمان یافته ای ندارد و در مکان خاصی …
مکان و زمان بازار ارز برعکس بازارهای سهام که مکان فیزیکی مشخصی دارند، معاملات در بازار ارز ، مکان مرکزی سازمان یافته ای ندارد و در مکان خاصی متمرکز نیست. بازار ارز یک بازار بین بانکی می باشد.
مکان بازار فارکس forex
مکان و زمان بازار ارز
برعکس بازارهای سهام که مکان فیزیکی مشخصی دارند، معاملات در بازار ارز ، مکان مرکزی سازمان یافته ای ندارد و در مکان خاصی متمرکز نیست. بازار ارز یک بازار بین بانکی می باشد که در حقیقت معاملات بین طرفین از طریق تلفن یا شبکه الکترونیکیSWIFT که بر گرفته از Society Worldwide Interbank Financial میباشد هدایت و کنترل میشود. البته شبکه سوئیفت توسط بانکها مورد استفاده قرار می گیرد.
در واقع زبان مشترک بانکداری بین المللی شبکه سوئیفت می باشد.
با بازگشایی مراکز مالی سرتا سر جهان در صبح دوشنبه به ترتیب مراکز مالی آسیا ـ اقیانوسیه: بانکهای ولینگتون، نیوزلند، سیدنی، توکیو، هنگ کنگ، سنگاپور و بحرین و سپس مراکز مالی اروپا: بانکهای فرانکفورت، زوریخ، پاریس و لندن و با آغاز بعد از ظهر اروپا که همزمان با گشایش مراکز مالی ایالات متحده آمریکاست، بانکهای نیویورک، شیکاگو و لس انجلس با هم پوشانی ساعات کاری یکدیگر در طول شبانه روز، با ارایه قیمت در ۲۴ ساعت شبانه روز بدون حتی یک ثانیه وقفه بازار ارز را تشکیل می دهند، تا معامله گران در هر ثانیه و لحظه، از هر گونه حوادث سیاسی- اقتصادی واجتماعی که باعث نوسان در این بازار میشود، استفاده کنند.