اقتصادیکسب و کار ایرانی

نحوه واردات تجهیزات پزشکی

واردات تجهیزات پزشکی در دهه‌های گذشته نقش بسیار مهمی در بهبود سطح خدمات بهداشتی و درمانی کشور داشته است. با توجه به پیشرفت‌های علمی و فناوری در حوزه پزشکی، نیاز به تجهیزات پزشکی مدرن و پیشرفته برای تشخیص، درمان و مراقبت از بیماران افزایش یافته است. بنا بر این امر سوددهی واردات لوازم پزشکی با افزایش همراه بود اما به همین ترتیب سخت گیری برای واردات آن نیز بیشتر شده است. وارد کنندگان باید علاوه بر رعایت ضوابط اقدام به دریافت کد IRC کنند که در ادامه بیشتر در مورد آن توضیح می‌دهیم.

 

صفر تا صد دریافت مجوز واردات تجهیزات پزشکی و ترخیص آن از گمرک، بدین صورت بوده که متقاضی باید، با ثبت نام در سامانه غذا و دارو و سامانه اداره کل تجهیزات پزشکی، اقدام به درخواست کد IRC و مجوز واردات تجهیزات نماید و پس از دریافت مجوز با اخذ مجوز از گمرک و پرداخت هزینه ترخیص کالا، اقدام به وارد کردن کالای مورد نظر خود، به بازار کند.

برای مشاوره دریافت مجوز واردات تجهیزات پزشکی

واردات و صادرات، یکی از پرسود ترین حوزه های تجارت است که اغلب تجار به آن، گرایش داشته و تمایل دارند تا در حیطه آن، فعالیت نمایند. از آنجا که این امر، از حساسیت بسیار بالایی برخوردار است و نقش پررنگی در اقتصاد و بعضا، سلامت جامعه دارد، قانون گذار، نسبت به این حوزه، به ویژه واردات برخی کالا ها، با سخت گیری و دقت نظر بیشتری، اقدام می نماید.

از جمله کالاهایی که به دلیل سودآوری بالا، همواره، مورد توجه وارد کنندگان بوده و هست و قانون گذار نیز به دلیل ارتباط مستقیم آن با سلامت افراد، نسبت به آن، سخت گیری دارد، کالاهای مربوط به تجهیزات پزشکی می باشد. با توجه به اینکه واردات تجهیزات پزشکی، شرایط بخصوصی داشته و صرفا، برخی افراد واجد شرایط ثبت نام در سامانه imed ، موفق به اخذ و دریافت مجوز آن می گردند، ضروری است تا از تشریفات و شرایط دریافت این مجوز، آگاه بود.

از این رو در مقاله حاضر، قصد داریم، صفر تا صد شرایط واردات تجهیزات پزشکی را بررسی کرده و نحوه دریافت مجوز واردات این تجهیزات، همچنین، مراحل و نحوه واردات این کالا ها، پس از اخذ مجوز را توضیح داده و بگوییم که مدارک و هزینه های انجام این امر، چگونه است.

شرایط واردات تجهیزات پزشکی

با توجه به اینکه کشور ایران، هنوز، در زمینه تولید برخی تجهیزات، من جمله، تجهیزات پزشکی، خودکفا نشده است، واردات تجهیزات پزشکی، یکی از فعال ترین حوزه های واردات است و با توجه به سود بسیار زیادی که دارد، های بسیاری، به این امر، تمایل داشته و فعالیت تجاری خود را به این حیطه اختصاص می دهند.

از آنجا که این تجهیزات، نقش پررنگی بر سلامت افراد جامعه دارد، ضروری است وارد کنندگان، از شرایط دریافت واردات تجهیزات پزشکی، برخوردار باشند و دولت، سخت گیری بسیاری در این خصوص، اعمال می دارد و به تجاری که از این شرایط برخوردار نباشند، اجازه وارد کردن تجهیزات پزشکی را نمی دهند. صفر تا صد شرایط واردات تجهیزات پزشکی، به شرح زیر است:

اخذ مجوز از اداره کل تجهیزات پزشکی.

اخذ مجوز واردات و صادرات، از سامانه جامع تجارت ایران.

برخوداری از مدارک لازم برای اخذ مجوز اداره کل تجهیزات پزشکی.

برخورداری از مدارک مثبت ثبت شرکت، در ، در صورتی که متقاضی واردات، شرکت تجاری است.

برخورداری از کد IRC که شناسه یکتای کالای سلامت محور یا شماره شناسه مشترک برای محصولات دارویی، تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی می باشد.

تعیین ناظر فنی یا همان مدیر فنی تائید شده توسط کمیته تجهیزات پزشکی، به منظور انجام نظارت علمی و قانونی، بر فرآیند واردات دستگاه ها و تجهیزات پزشکی توزیع آن ها، از سوی وارد کننده.

همخوانی کامل مستندات ارائه شده با کالای وارداتی.

پرداخت هزینه های مربوط به واردات لوازم پزشکی.

پس از توضیح در خصوص شرایط واردات تجهیزات پزشکی، در ادامه، قصد داریم تا در خصوص صفر تا صد دریافت مجوز واردات تجهیزات پزشکی توضیح دهیم و مراحل واردات آن، از طریق گمرک را بگوییم.

دریافت مجوز واردات تجهیزات پزشکی

در قسمت قبل، صفر تا صد شرایط واردات تجهیزات پزشکی را توضیح دادیم و گفتیم که شرکت های متقاضی این امر، باید، نسبت به  خود، اقدام کرده باشند. در این مرحله، قصد داریم پیرامون مراحل و نحوه دریافت مجوز واردات تجهیزات پزشکی توسط تاجر ها و شرکت های تجاری​، صحبت کرده و ضمن یک راهنمای تصویری، مراحل دریافت آن را بگوییم که مطابق مراحل زیر می باشد:

سپس، متقاضی باید، کد ملی و شماره همراه و تاریخ تولد خود را در کادرهای مربوطه وارد کند.

در این مرحله، متقاضی، باید، کد تایید شده به شماره همراه خود را به همراه کد ملی خود، در کادر مربوطه وارد نماید و مراحل ثبت نام و درخواست خود را تکمیل کند. سپس، متقاضی باید، سامانه imed.ir که مرتبط با سازمان غذا و دارو است را جست و جو نموده و وارد صفحه ای مشابه صفحه زیر گردد و گزینه سامانه imde را انتخاب نماید.

در این مرحله، متقاضی باید، گزینه عضویت و ثبت نام شرکت های تولیدکننده، واردکننده، توزیع کننده، اصناف را انتخاب کند.

در این گام، شخص باید، گزینه ثبت نام وارد کنندگان و تولید کنندگان را انتخاب کند.

در این مرحله، متقاضی باید، اطلاعات مورد نیاز، نظیر شناسه ملی شرکت و کد ملی مدیر عامل را در کادرهای مربوطه، وارد نموده تا نام کاربری و رمز عبور ورود به سامانه را دریافت کند.

سپس متقاضی باید با در دست داشتن نام کاربری اخذ شده در مرحله پیش، آدرس پرتال اداره کل تجهیزات پزشکی، یعنی import.imed.ir را جست و جو نماید و با وارد کردن نام کاربری و رمز عبور خود، وارد سامانه شده و پس از طی کردن مراحل و بارگذاری مداک مورد نیاز، درخواست خود را برای صدور مجوز واردات تجهیزات پزشکی، ثبت نماید.

در گام بعدی، متقاضی باید، مجددا، به صفحه ای که پس از کلیک بر گزینه سامانه imde، وارد شد، بازگردد و گزینه ثبت نمایندگی خارجی را انتخاب نماید و با بارگذاری مدارک مورد نیاز، نمایندگی اخذ شده از کمپانی خارجی که از طریق آن، اقدام به واردات تجهیزات پزشکی می نماید را ثبت کند.

در این گام، متقاضی باید، برای دریافت مجوز واردات، طبق پیش فاکتور، اقدام به درخواست ثبت سفارش، در سامانه جامع تجارت، به آدرس ntsw.ir نموده و سپس آن را برای سازمان مجوز دهنده که همان اداره کل تجهیزات پزشکی است، ارسال نمایید. مراحل ثبت در سامانه جامع تجارت، مطابق مراحل زیر است:

در ابتدا، متقاضی باید، آدرس سامانه جامع تجارت ایران، یعنی، ntsw.ir را در مرورگر دستگاه خود، جست و جو کرده تا وارد صفحه ای همانند تصویر زیر گردد و سپس، گزینه ورود را انتخاب کرده و نام کاربری و رمز عبور خود را در کادرهای مربوطه، وارد نماید. در صورتی که متقاضی، پیش از این، در سامانه، ثبت نام ننموده، ابتدا باید، نسبت به این امر، اقدام کند.

در این گام، متقاضی باید، از قسمت نقش جاری، در سمت چپ صفحه، گزینه بازرگان حقوقی را انتخاب کرده و سپس، از سمت راست صفحه، از فیلد عملیات پایه، مدیریت پرونده را انتخاب نماید.

در این مرحله، متقاضی باید، از قسمت نحوه و مراحل ثبت سفارش کالای وارداتی، گزینه پرونده جدید را انتخاب کند.

بعد از طی کردن مرحله بالا و کلیک، بر روی پرونده جدید، صفحه ای مشابه صفحه زیر، برای فرد، نمایش داده خواهد شد و متقاضی باید، اطلاعات اصلی پیش فاکتور را در آن، وارد کند و از قسمت شناسه فروشنده، فروشنده خارجی را انتخاب کند تا به قسمت بعد، هدایت شود.

بعد از انتخاب شناسه فروشنده خارجی در مرحله قبل، در این گام، متقاضی باید، در صفحه ای همانند صفحه زیر، اطلاعات فروشنده خارجی را وارد نماید و سپس، بر روی گزینه جست و جو، کلیک کند تا اطلاعات او، نمایش داده شود. شایان ذکر است که چنانچه اطلاعات فروشنده خارجی، با جست و جو، یافت نشد، به این معنا می باشد که فروشنده، پیش از این، ثبت نشده و متقاضی باید، با انتخاب گزینه تجارت خارجی و اخذ شناسه فروشنده خارجی جدید، اقدام به اخذ شناسه، برای فروشنده خارجی نماید.

پس از اینکه متقاضی، اطلاعات پیش فاکتور را وارد نمود، باید، به مرحله بعد برود و در صفحه ای مشابه صفحه زیر، اطلاعات گمرکی و حمل و نقل، نظیر نوع قرارداد، تعداد دفعات حمل و نقل و سایر موارد مورد نیاز را وارد نماید.

سپس، با توجه به نوع قرارداد انتخابی متقاضی، صفحه ای همانند صفحه زیر، نمایش داده خواهد شد که در آن، روش مناسب حمل، نشان داده می شود و چنانچه متقاضی، قصد حذف شیوه حمل و نقل را ندارد، می تواند به مرحله بعد برود.

در این مرحله، متقاضی باید، با توجه به اطلاعات پیش فاکتور خود، اطلاعات مالی و بانکی، نظیر مبلغ کل پیش فاکتور، مبلغ تخفیف، هزینه حمل و مواردی از این دست را تکمیل نماید.

در این بخش، متقاضی می تواند اقدام به ثبت کالا، به دو شیوه ثبت موردی کالا که از طریق گزینه افزودن کالا صورت می گیرد و نيز از طریق ثبت گروهی کالاها که از طریق بارگذاری فایل اکسل، انجام می شود، نموده و کالاهای پيش فاکتور خود را در سامانه ثبت نماید.

چنانچه متقاضی، گزینه افزودن کالا را انتخاب کند، صفحه ای مشابه صفحه زیر، برای وی، نمایش داده می شود که او می تواند با وارد کردن شماره تعرفه کالا، کالای مورد نظر خود را جست و جو و اضافه کند.

در غیر این صورت، یعنی در شرایطی که متقاضی، شماره تعرفه کالا را نمی داند، کافی است صرفا، گزینه جست و جو را انتخاب کرده و در صفحه ای که مشابه صفحه زیر می باشد، اطلاعات مورد نیاز ثبت هر کالا، نظیر وضعیت کالا، نوع بسته بندی، وزن و مواردی از این دست را وارد نماید و با انتخاب کردن گزینه ثبت، کارمزد آن را بپردازد.

در صورتی که مراحل ثبت کالا، توسط متقاضی، به درستی صورت گرفته باشد، کد 8 رقمی پیش فاکتور را دریافت خواهد کرد و سپس باید، آن را در سامانه imed.ir، بارگذاری کرده و با تکمیل فراِیند ثبت درخواست خود، مجوز واردات تجهیزات پزشکی ​خود را دریافت کند.

ارزش کل بازار تجهیزات پزشکی ایران در سال 1401 معادل با 3.5 میلیارد دلار بوده است که از این میزان، حدود 65 درصد آن را تجهیزات پزشکی وارداتی تشکیل میدهند. در کشورمان رونق فراوانی دارد و اقلام مختلفی از تجهیزات پزشکی و بیمارستانی، همه ساله از کشورهای مختلف جهان به ایران وارد میشود. ناگفته پیداست که با در نظر گرفتن اهمیت تجهیزات پزشکی در حفظ سلامت بیماران، واردات این اقلام با سختگیری بیشتری مواجه است و مجوزهای مختلفی در این زمینه مورد نیاز است. از این رو، علی رغم حجم بالای واردات، لازم است از پیچ و خم های این مسیر آگاه شده و نکات لازم برای ورود به این عرصه را بدانیم.

دکمه بازگشت به بالا