۴۵ دقیقه نشستن بدون تحرک؛ ریسک فاکتور جدید ابتلا به دیابت
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: کسانی که در طول روز تحرک های ساده دارند ممکن است از ابتلا به دیابت فاصله بگیرند. یکی از ریسک فاکتور های جدید ابتلا به بیماری دیابت نشستن بدون تحرک در مقابل تلویزیون برای ۴۵ دقیقه است.
به گزارش خبرگزاری آنا با تغییر سبک زندگی و گرایش بیشتر مردم به زندگی های شهری ابتلا به برخی بیماری های غیر واگیر مانند دیابت افزایش پیداکرده است. مصرف غذا های ناسالم موجب افزایش اضافه وزن در گروه های مختلف سنی شده است. با توجه به بررسی های انجام شده عوامل مختلفی در گسترش ابتلای مردم به بیماری دیابت نقش دارند؛ اما چاقی به عنوان یکی از اصلی ترین و تعیین کننده ترین دلایل ابتلا به دیابت محسوب می شود.
به گفته پزشکان چاقی در ایجاد و پیشرفت دیابت نقش بسزایی دارد طوری که اگر افراد اضافه وزن خود را کنترل کنند و در کنار آن سبک زندگی درستی داشته باشند می توانند از بروز بیماری دیابت پیشگیری یا حداقل عوارض آن را کاهش دهند.
سازمان بهداشت جهانی چه می گوید؟
متخصصان معتقدند چاقی و دیابت احتمال ابتلا به بیماری های قلبی کلیوی و عروقی را افزایش می دهد؛ بنابراین بهتر است بیماران با انجام ورزش های منظم اضافه وزن خود را کاهش دهند تا علاوه بر داشتن بدنی سالم از پرداخت هزینه برای درمان خود نیز جلوگیری کنند. سازمان بهداشت جهانی (WHO) چاقی را به عنوان یکی از مهم ترین عوامل تهدیدآمیز در ابتلا به دیابت نوع ۲ معرفی کرده است و انجام ورزش های منظم را راهی برای پیشگیری و کنترل دیابت می داند. این سازمان حداقل ۱۵۰ دقیقه فعالیت بدنی با شدت متوسط یا ۷۵ دقیقه فعالیت بدنی با شدت بالا در هفته را برای افراد بزرگ سال لازم می داند.
امیرحسین قانونی عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران و فوق تخصص عروق و متابولیسم در گفت و گو با خبرنگار سلامت خبرگزاری آنا در رابطه با ارتباط اضافه وزن و بیماری دیابت گفت: دیابت یک بیماری فراگیر و رو به رشد است که متأسفانه از هر ۱۰ ایرانی یک نفر به آن مبتلا هستند.
وی ادامه داد: پیش بینی می شود در آینده ای نه چندان دور شیوع این بیماری در ایران به طور قابل توجهی افزایش یابد طوری که ممکن است از هر دو نفر یک نفر مبتلابه دیابت باشند.
این فوق تخصص عروق و متابولیسم گفت: استفاده طولانی مدت از مواد غذایی حاوی قند بالا می تواند به چشم کلیه قلب و عروق افراد آسیب بزند.
قانونی تصریح کرد: زندگی شهرنشینی و همچنین بی تحرکی ارتباط مستقیمی با بیماری دیابت دارد؛ بنابراین توصیه می شود افراد بی تحرکی را ترک کنند.
۴۵ دقیقه نشستن بدون تحرک؛ ریسک فاکتور جدید ابتلا به دیابت
وی به مطالعات و تحقیقات انجام شده در این زمینه اشاره کرد و گفت: مشخص شده کسانی که در طول روز تحرک های ساده دارند ممکن است از ابتلا به دیابت فاصله بگیرند. یکی از ریسک فاکتور های جدید ابتلا به بیماری دیابت نشستن بدون تحرک در مقابل تلویزیون برای ۴۵ دقیقه است.
ضرورت کنترل مصرف قند در ۵ سال اول ابتلا به دیابت
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران مطرح کرد: مطالعات بزرگی انجام و مشخص شده است که اگر بیماران دیابتی در ۵ سال اول ابتلای خود به دیابت برای کنترل قند تلاش کنند اتفاقی مانند حافظه درمان در بدن آنها رخ خواهد داد. این موضوع باعث می شود که بیماران به عوارض دیابت مبتلا نشوند و اگر هم قرار است این اتفاق رخ دهند زمان آن به عقب بیفتد؛ بنابراین کنترل قند در ۵ ساله اول ابتلا به دیابت بسیار مفید است.
قانونی به روش های درمان اشاره کرد و افزود: بدون تردید اولین و بهترین راه درمان کاهش وزن است چراکه از عوامل مهم و مؤثر در کاهش بیماری دیابت و کنترل آن محسوب می شود.
پیشگیری ۶۰ درصدی از دیابت با کاهش اضافه وزن
وی با تأکید بر این که کاهش وزن حدود ۶۰ درصد از ابتلا به بیماری دیابت پیشگیری می کند گفت: توصیه اکید ما به بیماران دیابتی کنترل اضافه وزن و کاهش آن است. بیمارانی که چاقی نوع ۱ ۲ و ۳ دارند به اندازه ۵ تا ۱۰ درصد کاهش وزن داشته باشند. لاغری با تغذیه مناسب و انجام ورزش های اصولی رخ خواهد داد.