انواع خرما
در این مقاله قصد داریم تا شما را با انواع خرما در ایران آشنا کنیم با ما همراه باشید. خرمای عمرانی: خرمای معروف خوزستان استعمران یا عمرانی است که به نامهای سمبارون و سعمران نیز شناخته می شود و خرمای استعمران جزو ارقام نیمه خشک محسوب می شود و از اواسط شهریور قابل برداشت است. این خرما قند بالایی دارد و بیش از 70 درصد سطح زیر کشت خرمای خوزستان را به خود اختصاص داده و بیش از 45 درصد صادرات خرمای کشور مربوط به این خرما می باشد. خرمای پیارم: این نوع خرما جزو انواع نیمه خشک و گوشتی و معروفترین خرما در استان هرمزگان است، نخلهای پیارم در دامنه انتهایی کوه زاگرس در شمال هرمزگان کاشته شده و معمولا به وسیله آب رودخانه های منطقه آبیاری می شوند.
این نوع خرما معمولا به صورت ارگانیک تولید می شود و پوست نازک این میوه کاملا به گوشت چسبیده و عمده قند موجود در این نوع خرما از نوع فروکتوز است. خرمابار رژیمی دکتر بیز با ظاهر زیبا و طعم مناسب، به عنوان قند مجاز مصرفی برای افراد مبتلا به دیابت بسیار مناسب است، این خرما دیررس است و گران قیمت ترین خرمای ایران محسوب می شود. خرمای زاهدی: خرمای زاهدی جزو انواع نیمه خشک است و در بعضی مناطق کشور خشک محسوب می شود، نوع مرغوب آن دارای رنگ قهوه ای روشن است، درشت و عاری از هر گونه آفت است و در استانهای فارس، خوزستان و بوشهر تولید می شود، این نوع خرما دیررس است و در کشورهایی مانند عراق و آمریکا نیز تولید می شود.
خرمای مضافتی: خرمای معروف استان کرمان و جزو خرماهای نیمه تر است که به علت طعم مناسب آن طرفداران زیادی دارد، رطب این نوع خرما بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد و بازار پر رونقی دارد، به علت بافت نرم قابلیت نگهداری کمی دارد و دارای رنگ تیره، پر شهد و خوشمزه است، خرمای مضافتی علاوه بر کرمان در سیستان و بلوچستان، ایرانشهر و مناطقی از اصفهان نیز تولید می شود. خرمای کبکاب: خرمای کبکاب جزو انواع تر و دارای رنگ قهوه ای تیره تا مشکی و محصول عمده استان بوشهر است، بیشترین سطح زیر کشت خرمای کبکاب در منطقه دشتستان استان بوشهر است در شهرستان کازرون نیز کشت می شود.
خارک دارای مزه گس است و به همین دلیل استفاده چندانی ندارد و بیشتر به صورت رطب و خرما مصرف می شود، این میوه از اواسط شهریورماه قابل برداشت است. خرمای ربی: این نوع خرما نیمه خشک، دارای رنگ قهوه ای تیره و هسته ای باریک است، خرمای ربی بیشتر در استان سیستان و بلوچستان کشت می شود و این خرما دارای میوه نسبتا بزرگ و قرمز رنگ است. خرمای شاهانی: این خرما در منطقه جهرم استان فارس به وفور کشت می شود، در میناب به نام (( شاونی )) در فیروز آباد (( شونی )) و در حاجی آباد بندر عباس به نام ( خورک شونی ) شهرت دارد، خرمای شاهانی دارای میوه کشیده، نوک باریک و رنگ زرد طلایی است و جزو خرماهای تر محسوب می شود و طرفداران زیادی دارد.
خرمای مرداسنگ: خرمای مرداسنگ با میوه زرد رنگ، از نظر طعم و شکل به خرمای پیارم شباهت زیادی دارد ولی دارای بافت نرم تری است، این نوع علاوه بر استان کرمان، در منطقه جیرفت و بندر عباس هم کشت می شود و کیفیتش عالی است و بیشتر به صورت خرما مصرف می شود. وقتی قرار بود در مورد انواع خرما این یادداشت را بنویسم، فکرش را نمیکردم خرما؛ اینقدر با اصل و نسب است که رفاقت دیرینه و تمام نشدنیِ چند هزار ساله با انسانها دارد و جزو اولین درختهایی است که انسانها کشت کردهاند. ایران یکی از کشورهایی است که در جنوب و جوب شرقِ آن مرغوبترین خرماهای دنیا کشت میشود. خرماهایی با رنگ و شکل و حتی طعم متفاوت که هرکدام کاربرد خودشان را دارند. خبر خوش این که قرار است با خرماهای سلبریتیِ ایرانی آشنا شوید! دمنوش قاشقی لاغری با بسته بندی بسیار زیبا.
خرما؛ یک دوستِ چهارفصل
خرما از آن دسته اقلامی است که همیشهی خدا، بهانهای برای خریدنش وجود دارد. توی مراسم ترحیم و یادبود، سینی خرمایی که به جای هسته آن، معمولا یک تکه مغز گردو جا خوش کرده و بسیار منظم و دقیق کنار هم نشسته اند. سفرههای افطار و سحرِ ماهِ رمضان که بدون خرما رنگ و مزهای ندارد و همین طور انواع شیرینیها و کلوچههای خرمایی و شکل و شمایل زیبا و مجلسی که جدیدا توی قنادیها زیاد دیده میشود. خرما همه جا پیدا میشود، چه بقالی سر کوچه، چه میوه فروشی محل و چه هایپرمارکتها و چه مغازههایی که به صورت تخصصی خرما میفروشند. تنوعِ خرما چه در کشور ما و چه در دنیا بالاست و هرکسی میتواند خرمای محبوبِ دل خودش را داشته باشد اما بعضی خرماها طرفدارهای بیشتری دارند. دمنوش لاغری بسته 120 تی بگ دکتر بیز مناسب برای 2 ماه .
خرماهای محبوب در ایران کدامند؟
ایران سرزمین حاصلخیزی است که بستر مناسبی برای تولید خرما دارد و به همین خاطر هم همیشه خرما، یکی از اقلام مهم صادراتی کشورمان بوده است. آمار و ارقام در مورد این که چند نوع خرما در ایران کشت میشود خیلی متفاوت است و ظاهرا پژوهش دقیقی در این مورد صورت نگرفته. اما بیست تا سی نوع از انواع خرما هستند که بیشترین کشت و محبوبیت را دارند و بیشتر از بقیه شناخته شدهاند. مثل:
خرمای مضافتی
خرمای پیارم
خرمای استعمران یا سایر
خرمای شاهانی
خرمای خضروانی
خرمای گنتار
خرمای خدری
خرمای ربی
خرمای برهی یا برحی
خرمای زاهدی
خرمای مرداسنگ
خرمای کبکاب
خرمای شکری
خرمای خاصویی یا آلویی
خرمای آل مهتری
خرمای مجول
کدام خرماهای ایرانی بیشتر از بقیه تولید میشوند؟
خرمای مضافتی پرچمدارِ بیشترین تولید است؛ هم از لحاظِ حجم تولیدشده و هم از لحاظ پربازدهبودن در هر هکتار. مقام دوم هم میرسد به خرمای کبکاب که طرفداران زیادی دارد. مقام سوم از آنِ خرمای شاهانی است. شاید برایتان جالب باشد، اما انواع خرماهای محبوب و حتی برخی گونههای کمتر شناختهشده خرما را در باسلام میتوانید پیدا کنید: مثل خرمای طبس، خرمای جهرم، خرمای خارک یا حتی خرمای هلیله!
بیشترین تولید خرما در کدام استانهاست؟
استانهای خوزستان، بوشهر، کرمان، فارس، هرمزگان و سیستان و بلوچستان مهدِ خرمای ایران هستند. بیشتر خرماهای شناختهشده هم در این استانها تولید میشود. در بعضی استانهای دیگر مثل یزد، اصفهان، کرمانشاه، کهکیلویه و بویراحمد، خراسان جنوبی و… هم خرما تولید میشود. اما استان کرمان با کشتِ ۵۹۱۸۲ هکتار خرما، گویِ سبقت را از سایر استانها در زمینه تولید خرما ربوده است. یکی از بزرگترین بازارهای خرید و فروش عمده خرما در ایران، در شهرستان بم است و خب البته چه کسی است که اسم شهرستان بم را بشنود و یادش به خرمای خوشمزه آن نیفتد؟