چگونه پایان نامه خود را به کتاب تبدیل کنیم؟

تبدیل پایان نامه به کتاب علاوه بر اینکه می ­تواند به بالا بردن سطح علمی و ذخایر تحقیقاتی کشور کمک کند بلکه امتیاز ویژه ­ای نیز در رزومه­ ی محقق محسوب می­ شود. تالیف حداقل یک کتاب در حوزه تخصصی شما می­ تواند برگ برنده ­ای در آزمون مصاحبه دکتری باشد. برخلاف تصور بسیاری از دانش پژوهان، تبدیل پایان نامه به کتاب مراحل کاملا ساده ­ای دارد و شما می­ توانید با اعمال تغییرات اندک در پایان­ نامه خود، آن را تبدیل به یک کتاب کرده و چاپ کنید. در این مطلب راهنمای تبدیل پایان نامه به کتاب را برای شما پژوهشگران عزیز به صورت کامل توضیح داده ایم.

معیارهای تبدیل پایان نامه به کتاب

  • پایان­ نامه می بایست نمره بالای ۱۸ داشته باشد.
  • موضوع پایان نامه نو و مورد نیاز منطقه باشد.
  • موضوع مورد بررسی قابلیت فروش داشته باشد.
  • قابل استفاده در تدریس باشد.
  • پایان­ نامه از لحاظ علمی غنی بوده و در جشنواره­ ها و همایش ­های علمی امتیاز کسب کرده باشد.

مراحل تبدیل پایان نامه به کتاب

قدم اول برای چاپ کتاب و تبدیل پایان نامه به کتاب، انتخاب نام برای کتاب است. وقتی پایان­ نامه برای تبدیل شدن به کتاب انتخاب می ­شود دیگر باید نامی جدید و متناسب با موضوع کتاب داشته باشد. نباید عینا از عنوان پایان­ نامه برای نام کتاب هم استفاده کنید.

به طور کلی باید هر چیزی که در متن به پایان­ نامه بودن اشاره دارد حذف شود. مثلا در متن پایان­ نامه هر کجا که کلمه پایان­ نامه، مقاله، تحقیق و کلمات اینچنین استفاده شده را به کتاب تبدیل کنید و عبارات استاد راهنما، استاد مشاور و هر نشانه مربوط به پایان­ نامه را حذف کنید.

تیترها و عناوین فصول باید کاملا تغییر کنند و به عبارات مشابه تبدیل شوند.

هر بخش از کتاب باید به جای یک فصل شامل دو فصل شود و شروع هر فصل از یک سوم صفحه باشد. شماره فصل باید با عدد مشخص شود و فصل­ ها حجم متناسبی داشته باشند.

اصطلاحات و کلماتی که معادل لاتین دارند در پاورقی ذکر شوند.

پاورقی­ ها، رفرنس­ ها و پی­نوشت­ های پایان­ نامه براساس شیوه ­نامه نگارش و ویراش کتاب­ که از سوی معاونت پژوهش ابلاغ شده است تنظیم و تبدیل به شیوه کتاب شود.

وقتی پایان­ نامه به کتاب تبدیل می ­شود یک منبع دیگر به منابع ذکرشده در انتهای کتاب فعلی اضافه می­ شود که در واقع پایان­ نامه خودتان است.

بخش ­هایی همچون اهداف، فرضیات و بیان مساله مختص پایان­ نامه هستند بنابراین هنگام تبدیل پایان نامه به کتاب لزومی ندارد از آن­ ها استفاده کنید. اما می توانید اطلاعات ضروری این بخش ­ها را در قسمت­ های دیگر کتاب استفاده کنید. مثلا اهداف را به مقدمه کتاب اضافه کنید.

نوشتن پیشگفتار برای کتاب می­ تواند به بهتر شدن آن کمک کند بنابراین با کمک اساتید خود یک پیشگفتار برای کتاب تهیه کنید.

به این نکته نیز توجه داشته باشید،عنوان و توضیح جداول در بالای آن­ها و عنوان و توضیح اشکال و نمودارها در پایین آن­ ها قرار می­ گیرند.

تغییرات لازم برای نوشتن کتاب از پایان نامه

بسیار مهم است که در متن پایان­ نامه نیز تغییراتی داشته باشد، مهم­ترین هدف در این مرحله روان­ سازی متن و تبدیل ساختار متن پایان­ نامه به کتاب است.

برخی مواردی که باید در این قسمت رعایت شود :

  • نام کتاب­ ها در متن فقط به حالت ایتالیک درج شود و از گیومه استفاده نشود.
  • نام اشخاص و مکان ­های خاص فقط اولین بار در گیومه و بدون ایتالیک شدن درج می­ شود. نام مشاهیر و مکان­ های معروف از این قاعده مستثنی هستند و بدون گیومه قید می­ شود.
  • نقل قول­ های مستقیم از منبع با تو رفتگی ۱.۵ سانتی متر و قلم کوچک تر از قلم متن اصلی و بدون گیومه درج می ­شود.
  • در مواردی که گیومه و نقطه پایان جمله با هم تلاقی پیدا می­ کنند، اگر عبارت داخل گیومه در میان سطر به پایان رسیده باشد، نقطه درون گیومه درج می­ شود و اگر در پایان پاراگراف قرار دارد، نقطه بعد از گیومه آورده می­ شود.
  • به غیر از موارد نادری که ممکن است کلمه یا عبارتی به شکل نادرست خوانده شوند از علائمی همانند تشدید، تنوین، فتحه، کسره و ضمه استفاده نمی­ شود.
  • برای اینکه از لحاظ نگارشی بهتر بتوانید پایان­ نامه را تبدیل به کتاب کنید حتما از ویراستاران خبره کمک بگیرید.

اهمیت تبدیل پایان نامه به کتاب در چیست؟

همان‌طور که می‌دانید کتاب در بین تمامی اقشار جامعه از دانشجویان گرفته تا اساتید، پژوهشگران، کودکان و عموم مردم با هر سطح تحصیلی و علمی که هستند، یک گنجینه ارزشمند به حساب می‌آید. در خصوص تبدیل پایان نامه به کتاب نیز اولین و مهم‌ترین ارزش معنوی که می‌تواند داشته باشد، همین مورد است.

معمولاً جهت گردآوری پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشجویان زحمات زیادی را متقبل می‌شوند و تحقیقات فراوانی انجام می‌دهند؛ بنابراین اغلب پایان نامه‌ها حاوی مطالب ارزشمند و نابی هستند؛ اما متاسفانه پس از این که جلسه دفاع در دانشگاه سپری می‌شود، به جز باقی ماندن یک نسخه در دانشجو و مدرک تحصیلی‌اش و نسخه دیگر در کتابخانه دانشگاه جهت استفاده و الگو برداری سایر دانشجویان هم رشته، کاربرد دیگری ندارد. تبدیل پایان نامه به کتاب می‌تواند این اتفاق را به جهات مثبتی سوق دهد.

برای مثال اگر واقعاً یک پایان نامه کاربردی و با کیفیت توسط دانشجو کار شده باشد، نسخه کتابی آن می‌تواند بسیار مفید بوده باشد و حتی با کمی تغییرات در محتوای مربوطه، می‌توان حتی آن را به مرحله فروش نیز رساند. همین امر باعث اهمیت پیدا کردن این موضوع می‌شود که دانشجویان را به انجام آن سوق دهد. در ادامه مطلب می‌خواهیم به موارد بیشتری از مزایای چاپ کتاب pdf از پایان نامه صحبت کنیم.

چرا پژوهشگران به تبدیل پایان نامه به کتاب علاقه مند هستند؟

علاوه بر ارزش معنوی که در ابتدای مطلب بدان اشاره گردید، موارد دیگری نیز وجود دارند که باعث علاقه مند شدن دانشجویان به تبدیل پایان نامه به کتاب می‌شود. در ذیل می‌خواهیم به برخی از این موارد اشاره کوتاهی داشته باشیم:

  • کسب امتیاز در مصاحبه دکتری: با تبدیل پایان نامه به کتاب و چاپ آن می توانید تا 4 امتیاز در مصاحبه دکتری اخذ کنید.
  • کم هزینه بودن آن: چاپ کتاب در مقایسه با چاپ مقاله در مجلات پولی کم هزینه تر است.
  • کوتاه بودن پروسه:‌ معمولا بخش اعظمی از مدت زمان چاپ کتاب به اخذ مجوزهای آن مربوط است اما این بازه زمانی باز هم نسبت به داوری مقاله و چاپ آن کوتاه تر می باشد.
  • ثبت در کتابخانه ملی: پس از اخذ مجوزهای مربوطه کتاب شما در کتابخانه ملی ثبت می گردد.
  • جاودانه نگهداشتن پایان نامه:‌ شما می توانید با تبدیل پایان نامه به کتاب آن را به یک اثر جاودان مبدل کنید.

پایان نامه را چگونه به کتاب تبدیل کنیم؟

همان‌طور که می‌دانید، فرمت کلی پایان نامه با کتاب بسیار متفاوت است. درواقع وقتی شما می‌خواهید از پایان نامه خودتان، کتاب استخراج کنید، بایستی آن را به فرمتی تبدیل کنید که برای همگان قابل خواندن و مطالعه باشد. زیرا مخاطب پایان نامه معمولاً اساتید و دانشجویان هم رشته می‌باشد و آن‌ها نیز با قسمت‌های مختلف آن آشنایی کامل دارند اما شرایط کتاب این‌طور نیست و بایستی متن آن بسیار روان‌تر و ساده‌تر از پایان نامه باشد. در ذیل به یکسری از مواردی که در این راه به شما کمک خواهد کرد اشاره می‌کنیم:

انتخاب یک عنوان مناسب

همان‌طور که می‌دانید معمولاً عناوین پایان نامه‌ها، به صورت طولانی و دارای جزئیات بیشتری هستند که حتی در انتهای عنوان به جامعه آماری یا مطالعه موردی نیز اشاره می‌کنند؛ اما واقعیت این است که اگر شما عنوان پایان نامه را عینان بدون تغییر در عنوان کتاب جایگذاری کنید، جذابیتی برای مخاطب نخواهد داشت؛ بنابراین باید سعی کنید از یک عنوان بسیار کوتاه‌تر و جذاب‌تر برای کتاب خود استفاده کنید که هم معرف محتوای داخل کتاب باشد و هم اینکه توانایی جذب مخاطب را داشته باشد.

تبدیل برخی از قسمت ها به فرمت کتاب

اولین و مهم‌ترین موردی که بایستی مدنظر داشته باشید این است که در تمامی متن پایان نامه ابتدا کلمه “پایان نامه” را به کلمه “کتاب” تبدیل کنید. جهت آسان‌تر شدن این کار می‌توانید در نرم افزار word با کلیدهای ترکیبی Ctrl+H=Replace این کار را انجام دهید. در قدم بعدی بایستی تغییراتی در فهرست پایان نامه خود ایجاد کنید. معمولاً پایان نامه حاوی فهرست مطالب با جزئیات بیشتری با به همراه داشتن نمودار و جداول و… صورت می‌گیرد. در کتاب بایستی این جزئیات را کاهش دهید و فقط به عنوان های اصلی در فهرست اشاره کنید. پس از آن می‌توانید یک پیشگفتار به قلم خودتان نگارش کرده و در ابتدای کتاب قرار دهید.

قدم بعدی تبدیل چکیده پایان نامه به مقدمه است. می‌توانید با ایجاد کمی تغییرات یک مقدمه ساختاری و خوب ایجاد کنید. پایان نامه دارای فصول مختلف و مفصلی هست که نیازی به آوردن تمامی این فصول در کتاب نیست، شما می‌توانید با خلاقیت خود برخی از فصول را ترکیب، حذف و یا اضافه کنید. در آماده سازی فصل‌های کتاب، خود را در جای مخاطب قرار دهید و از زاویه دید او مطالب را گردآوری کنید. همچنین به دلیل این که متن پایان نامه را تغییر داده‌اید، حتماً به قسمت رفرنس‌ها و منابع پایان کتاب دقت کنید و آن‌ها را از نو و با توجه به متن بنویسید.

صفحه آرایی کتاب

صفحه آرایی عبارت است از کلیه اقداماتی که باعث ایجاد تناسب بین متن و تصاویر کتاب می‌شود. معمولاً صفحه آرایی کتاب دارای یک فرمت استاندارد است، اما ممکن است از سوی دانشگاه فرمت خاصی مد نظر داشته باشند که بایستی طبق آن جلو بروید. برای صفحه آرایی کتاب، از نرم افزارهای مختلفی استفاده می‌شود که رایج ترین آن‌ها نرم افزار word و indesign می‌باشد. در صفحه آرایی مواردی از جمله: تنظیم صفحات با توجه به قطع کتاب، تعریف استایل خاص برای عناوین کتاب، بخش بندی یا سکشن بندی کتاب، ایجاد سر صفحه و پاصفحه، درج فهرست کتاب و… صورت می‌گیرد.

طراحی جلد کتاب

در انتخاب طرح جلد موردنظر، باید دقت بسیاری از لحاظ طیف رنگ، شکل و… شود؛ زیرا مجوزهایی که برای کتاب صادر می‌گردد، طرح روی جلد نیز مد نظر قرار داده می‌شود. پس بنابراین هم باید موازین قانونی کشورمان رعایت شود و هم اینکه موضوع مورد مطالعه در کتاب را شرح دهد و همچنین قابلیت جذب مخاطب را داشته باشد. طراحی جلد کتاب شامل مواردی مانند روی جلد، عطف کتاب و پشت جلد خواهد بود.

سعی کنید همواره در طراحی جلد، مخاطب کتاب خود، موضوع آن، فرهنگ و آداب و رسوم کشور و… را در نظر داشته باشید تا یک طراحی درخور، شایسته و مرتبط با محتوای کتاب انجام دهید. اگر خودتان نیز آشنایی کامل با نرم‌افزارهای گرافیکی ندارید، می‌توانید ایده هایی که درمورد طراحی جلد کتاب ارزشمندتان را دارید با یک طراح گرافیست درمیان بگذارید و از او در این زمینه کمک بگیرید.

دکمه بازگشت به بالا