سیر سیاه چیست و چه خواصی دارد ؟
سیر سیاه یک فرآوردهی غذایی است که از سیر خام به دست میآید و همانگونه که از نامش پیداست، سیاهرنگ است و طعم ملایمتری هم دارد. این مادهی غذایی فواید زیادی برای بدن دارد و کارشناسان بر این باورند خواص سیر سیاه بسیار بیشتر از سیر معمولی است و منجر به بهبود سلامت قلب و مغز میشود و احتمال ابتلا به بیماریهای گوناگون را کاهش میدهد. در این نوشته میخواهیم نگاه دقیقتری به سیر سیاه بیندازیم و ببینیم این مادهی غذایی چیست، چه فوایدی دارد و چگونه میتوانید از آن در غذاهای خود استفاده کنید. پس در ادامه با ما همراه باشید.
سیر سیاه چیست؟
سیر سیاه یک فرآوردهی غذایی است که از تخمیر سیر خام در حرارت و رطوبت کنترلشده به دست میآید. برای تهیهی سیر سیاه، سیر خام را کموبیش ۵۰ تا ۹۰ روز در دمای تقریبی ۶۰ تا ۷۷ درجه نگهداری میکنند. پس از این مدت سیر حالت ژلهای پیدا میکند و مزه آن شیرین و رنگ آن هم سیاه میشود.
در میان فرآوردههای سیر خام، سیر سیاه یکی از شناختهشدهترین مواد غذایی موجود در بازار جهانی است. این مادهی غذایی برای نخستین بار در کشور کره و برای مصارف دارویی به وجود آمد. جدا از مصارف آشپزی و دارویی، این ماده برای تولید نوشابههای انرژیزا و شکلات هم کاربرد دارد.
به طور کلی، سیر سیاه در مقایسه با سیر خام دارای رنگ سیاه، طعم شیرین و بافت جویدنی و بدون بو است. این فرآورده خاصیت انرژیزایی دارد و معمولا از آن بهعنوان در غذاها استفاده میشود. سیر سیاه دکتر بیز چه خواصی دارد؟ سیر سیاه یک مادهی مغذی و سرشار از ترکیبات مفیدی است که میتواند به حفظ سلامتی بدن و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مختلف کمک کند. در ادامه مهمترین فواید سیر سیاه را فهرست کردهایم که نشان میدهند چرا باید این مادهی خوراکی را به برنامهی غذایی خود اضافه کنید.
۱. سرشار از آنتیاکسیدان است
نخستین خاصیت سیر سیاه برای بدن این است که آنتیاکسیدان بالایی دارد. فرآیند تخمیر و تولید سیر سیاه باعث میشود این ماده حاوی آنتیاکسیدانهای بیشتری نسبت به سیر خام باشد.
در فرآیند تخمیر، ترکیبی به نام آلیسین که بوی تند سیر را شکل میدهد، به ترکیبات آنتیاکسیدانی مانند آلکالوئیدها و فلاونوئیدها تبدیل میشود. به همین دلیل، سیر سیاه سرشار از آنتیاکسیدان است و میتواند به محافظت از سلولهای بدن در برابر آسیبهای اکسیداتیو کمک کند.
با توجه به پژوهشها، آنتیاکسیدانهای موجود در سیر سیاه میتوانند خطر ابتلا به بیماریها را کاهش دهند و همچنین خواص ضدپیری داشته باشند.
۲. کمک به تنظیم قند خون از خواص سیر سیاه است
قند خون بالا خطرات زیادی برای سلامتی دارد و در افراد مبتلا به دیابت هم میتواند منجر به آسیب کلیوی، عفونت و بیماریهای قلبی شود.
با توجه به پژوهشها، مصرف سیر سیاه کاهش کلسترول و التهاب بدن و تنظیم اشتها را به دنبال دارد. در یک مطالعهی دیگر هم دید شده آنتیاکسیدانهای سیر سیاه به محافظت از بدن در برابر عوارض ناشی از قند خون بالا کمک میکنند.
به طور کلی، بیشتر آزمایشهای جانوری به این نتیجه رسیدهاند که سیر سیاه برای بهبود مقاومت به انسولین، سطح گلوکز، تنظیم قند خون و کاهش خطر ابتلا به دیابت مفید است. اگرچه برای نتیجهگیری قطعی به آزمایشهای انسانی نیاز است، مصرف سیر سیاه با توجه به ارزش غذایی بالایی که دارد میتواند برای بدن مفید باشد و خطر بیماریهای گوناگون را کاهش دهد.
ریزش مو میتواند، بر روحیه و کاهش اعتمادبهنفس افراد بسیار تاثیرگذار باشد. به همین دلیل روشهای زیادی برای جلوگیری از ریزش مو ارائه شده است که یکی از این متدها استفاده از درمانهای گیاهی موثر مانند؛ استفاده از پک ریزش مو بیز میباشد.
۳. از ابتلا به بیماریهای قلبی پیشگیری میکند
مطالعات نشان میدهند سیر سیاه میتواند سطح کلسترول کلی بدن، کلسترول بد (LDL) و تریگلیسیرید را کاهش داده و همچنین سطح کلسترول خوب (HDL) را افزایش دهد. همهی اینها به حفظ سلامت قلب و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی کمک میکنند.
۴. ترکیبات موجود در سیر سیاه برای حفظ سلامت مغز مفید هستند
شکلگیری التهاب میتواند حافظه را دچار اختلال کرده و کارکرد مغز را با گذر زمان بدتر کند. سیر سیاه به جلوگیری از شکلگیری التهاب کمک میکند و به همین دلیل برای حفظ سلامت مغز مفید است.
با توجه به پژوهشها، تجمع یک ترکیب پروتئینی به نام «آمیلوئید بتا» باعث التهاب در مغز میشود و خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را افزایش میدهد. یک مطالعه با آزمایش روی موشها نشان داده که سیر سیاه میتواند التهاب مغز ناشی از آمیلوئید بتا را کاهش دهد و حتی حافظهی کوتاهمدت را هم بهبود ببخشد. در مطالعهی دیگری هم دیده شده عصارهی سیر سیاه از ایجاد اختلال در حافظه پیشگیری میکند.
۵. سیر سیاه دارای خواص ضدسرطانی است
سیر سیاه در مقایسه با سیر خام دارای ترکیبات تقویتکنندهی سیستم ایمنی، آنتیاکسیدانها و همچنین خواص ضدسرطانی بیشتری است.
پژوهشگران پی بردهاند که عصارهی سیر سیاه میتواند برای از بین بردن سلولهای سرطانی ریه، سینه، معده و کبد کارآمد باشد. در مطالعات دیگری هم دیده شده که سیر سیاه باعث میشود سلولهای سرطانی در رودهی بزرگ، معده و خون از بین بروند و رشد آنها کاهش پیدا کند.
۶. سیر سیاه میتواند به حفظ سلامت کبد هم کمک کند
سیر سیاه میتواند به محافظت از کبد در برابر آسیبهای ناشی از قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی، داروها، الکل و میکروبها کمک کند. پژوهشهای جانوری با آزمایش روی موشها نشان دادهاند که سیر سیاه دارای خواص محافظتی از کبد است و در صورت آسیب دیدن کبد میتواند جلوی آسیبهای بیشتر کبدی را بگیرد.
جدا از این، میتوانیم به خواص سیر سیاه برای کبد چرب هم اشاره کنیم. آنتیاکسیدانهای موجود در سیر سیاه با سلولهای چربی در کبد مبارزه میکنند و چربی کبد را کاهش میدهند. البته سیر سیاه یک درمان قطعی برای کبد چرب نیست و در عوض یک راهکار درمانی کمکی به شمار میرود. بنابراین، برای درمان کبد چرب باید به یک متخصص مراجعه کنید و از او کمک بگیرید.
۷. خواص سیر سیاه برای لاغری
جدا از همهی خواصی که بررسی کردیم، پژوهشها همچنین نشان میدهند سیر سیاه برای لاغری مفید است و میتواند به چربیسوزی کمک کند. این فایدهی سیر سیاه به دلیل ترکیبات چربیسوز و آنتیاکسیدانهایی است که در این مادهی غذایی پیدا میشوند و به افزایش سطح چربیسوزی بدن، تنظیم قند خون و کاهش کلسترول کمک میکنند.
البته نکتهی مهم برای لاغری و چربیسوزی این است که انتخابهای غذایی سالمی داشته باشید. به معنای دیگر، باید از سیر سیاه در کنار سایر خوردنیهای سالم، کمکالری، پروتئینهای باکیفیت و کربوهیدراتهای پیچیده استفاده کنید و همچنین ورزش منظم و کافی داشته باشید تا نتیجه بگیرید.
چگونه میتوانید سیر سیاه را به برنامهی غذایی خود اضافه کنید؟
اگرچه خیلیها ممکن است با سیر سیاه آشنا نباشند و تنها از سیر معمولی در خوراکهای خود استفاده کنند، سیر سیاه میتواند یک افزودنی خوشمزه به شمار برود که تنوع بیشتری به غذاهای شما میدهد.
طعم شیرین و حالت ژلهای سیر سیاه باعث میشود بتوانید از این ماده برای تهیهی خوراکهای مختلفی استفاده کنید. برای نمونه میتوانید:
- آن را به سس سویا اضافه و برای سرخ کردن انواع مواد غذایی استفاده کنید.
- آن را بهعنوان چاشنی به سوپ اضافه کنید.
- آن را خرد و به پنیر یا سس اضافه کنید.
- آن را با سس مایونز مخلوط کنید.
- آن را ریز کنید و به همراه انواع در سالاد بریزید.
- از آن برای تزیین پیتزا استفاده کنید.
- آن را با روغن زیتون مخلوط و به همراه سالاد مصرف کنید.
شما همچنین میتوانید سیر سیاه را بهتنهایی بخورید، زیرا در مقایسه با سیر خام طعم ملایمتری دارد.
سخن پایانی
سیر سیاه همان سیر خام و معمولی است که برای چندین هفته در شرایط خاصی نگهداری شده و به همین دلیل مزهی شیرین دارد و سیاهرنگ است. فرآیند تهیهی سیر سیاه باعث میشود این مادهی خوراکی آنتیاکسیدان بیشتری داشته باشد و به همین دلیل بتواند به حفظ سلامت قلب، مغز و کبد کمک کند و جلوی بیماریهای خطرناک از جمله سرطان و بیماریهای قلبی را بگیرد. پک دیابت دکتر بیز به طور کلی مادهای مقوی و مفید است و همه میتوانند از آن در برنامهی غذایی خود استفاده کنند. با وجود این، اگر به سیر حساسیت دارید یا داروهای رقیقکننده مصرف میکنید باید از خوردن سیر سیاه خودداری کنید و دیدگاه یک متخصص را دربارهی این موضوع جویا شوید.