نابودی برج های بلند با خطای انسان ها
فرو ریختن ساختمان ها داستان های غمگین و ناراحت کننده ای به دنبال دارند. در طول تاریخ ساختمان ها و آسمان خراش هایی فروریختند تا داستانشان در تاریخ به یادگار بماند.
به گزارش کندوج به نقل از فرارو ریزش ناگهانی ساختمان های عظیم باعث بروز فجایع بی شماری در طول تاریخ شده است. سازه هایی که برای آرامش و آسایش مردم در سراسر جهان ساخته شده است گاهی در کمتر از ۱۰ ثانیه فرو ریختند. چه دلایلی داشته است که ساختمان ها سقوط کردند؟ خطای انسانی چقدر در این ریزش ها نقش داشته است؟ عوامل متعددی می توانند باعث بروز حوادث در سازه های بلند شوند اما تحقیقات نشان می دهد که یکی از این عوامل نوعی خطا است که تأثیر بیشتری دارد.
ساختمان رونان پوینت لندن
در شرق لندن در ۱۶ می ۱۹۶۸ یک جرقه ناگهانی باعث فروریختن یک ساختمان ۲۲ طبقه شد. آیوی هاج به تازگی خانه اش را از سازنده تحویل گرفته بود صبح زود بیدار شد تا برای خودش یک چای درست کند اما هنگامی که اجاق را روشن کرد جرقه ناشی از نشت گاز انفجاری ویرانگر به دنبال داشت. دیوارهای حمال و ستون های نگه دارنده از هم گسستند و طبقات مانند دومینو یکی یکی پایین آمدند تا در طبقه زیر زمین آرام گرفتند. زمانی که رونان سقوط کرد ۲۰۶ نفر درآن ساکن بودند؛ اما در کمال تعجب فقط چهار نفر کشته شد. اتصالات ضعیف دیوارها و ستون های مهندسی باعث شد یکی از جدیدترین برج های لندن در زمان خودش ناگهان از صحنه گیتی محو شود.
هتل نیوورلد سنگاپور
در ۱۵ مارس ۱۹۸۶ تمام شش طبقه هتل نیو ورد در کمتر از ۶۰ ثانیه فروریخت. این ساختمان دارای یک هتل بانک و کلوپ شبانه بود که همگی با انبوهی از سنگ و فلز پیچ خورده بودند ناگهان متلاشی شدند و ۵۰ نفر را بلعید. جنازه بسیاری از آنها نیز هیچ گاه پیدا نشد. پس از بررسی ها محققان یک خطای فاحش را کشف کردند. مهندس سازه محاسبه وزن ساختمان را نادیده گرفته بود در نتیجه نیوورلد آنقدر قوی نبود که بتواند خود را حفظ کند. در واقع هتل نیوورلد از همان ابتدا محکوم به فنا بود.
ساختمان پلاسکو
ساعت ۷ و ۴۵ دقیقه تاریخ ۳۰ دی ۱۳۹۵ بود که تلفن های آتش نشانی تهران زنگ خوردند و فاجعه پلاسکو رخ داد. طبقه ۱۰ پلاسکو ساختمانی که در زمان احداثش بلندترین برج تهران بود آتش گرفت. اتفاق وحشتناکی که باعث مرگ چندین نفر شد. ساختمان به گاز شهری متصل نبود وبه خاطر استفاده از بخاری های غیر استاندارد چند باری آتش گرفته بود که مهار شده بود اما آنروز داستان چیز دیگری بود. پلاسکو ۳ ساعت پس از سوختن درست در لحظه ای آتش نشان ها آتش را مهار کرده بودند وقتی که هنوز انسان های زیادی داخلش بودند فروریخت. فیلم ها و عکس ها فقط فروریختن ساختمان تجاری را نشان نمی داد بلکه ریزش نماد مدرنیته جان بیش از ۲۰ نفر از جمله ۱۶ آتش نشان را گرفت.شاید اگر مسئولان پلاسکو اخطارهای شهرداری را درباره امن نبودن پلاسکو جدی می گرفتند فاجعه پلاسکو رخ نمی داد.
ساختمان متروپل آبادان
سازندگان متروپل با الهام از ساختمان های بلند دنیا برج های دوقلویی را در خیابان امیرکبیر آبادان احداث کردند که در ظهر روز دوشنبه دوم ۱۴۰۱ یک از برج های آن فرو ریخت. ساختمانی ۱۰ طبقه و نوساز که هنوز به بهره برداری نرسیده بود و از آن به عنوان بزرگ ترین ساختمان تجاری آبادان یاد می شد. اوج ساعت های گرم دوم خرداد ۱۴۰۱ بود که فاجعه متروپل رخ داد. کارگران در طبقات بالا در حال تکمیل برج بودند؛ اما طبقه همکف به عنوان پاساژ افتتاح شده بود برای همین افراد زیادی در آن رفت و آمد می کردند. در روز فاجعه هر لحظه تعداد قربانیان بیشتر و خانواده های آبادانی عزادار می شدند.طبق گزارش ها سازه متروپل به قدری سست بود که ستون های اصلی ترک برداشته و نشست کرده بودند؛ اما سازندگان به اخطارها توجهی نکرده و به ساختن ادامه دادند.
هتل رویال پلازا تایلند
در کمتر از ۱۰ ثانیه ساختمان هتل رویال پلازا فرو ریخت و مجموعه ۶ طبقه به تلی از آوار تبدیل شد. دلیل اصلی ریزش اضافه شدن طبقات بدون در نظر گرفتن استحکام ستون ها و پایداری خاک بود. ۱۳۷ نفر از اهالی در ۱۳ آگوست ۱۹۹۳ در کمتر از چند ثانیه کشته شدند برای ۲۲۷ نفر نیز یادگاری های روی جسمشان باقی ماند و تکه ای از بدن خود را از دست دادند. صاحبان هتل سعی کردند آن را به پاساژ تبدیل نمایند اما شکست خورند.
ساختمان لوتوس در شانگهای چین
بلوک ۷ یکی از شهرک های اطراف رودخانه لوتوس شانگهای در ۲۷ ژوئن ۲۰۰۹ به همان شکلی که بود سقوط کرد. مجتمع زمانی که در حال ساخت بود فرو ریخت و کارگران به جز یکی توانستند جان خود را نجات دهند. بعد از تحقیقات بسیار مشخص شد که شرکت سازنده به مدت ۵ سال غیر قانونی کار می کرد و مورد بازررسی قرار نگرفته بود.
فروشگاه های زنجیره ای سامپونگ کره جنوبی
رونق ساخت و ساز در دهه ۸۰ میلادی کره جنوبی با ساخت آسمان خراش ها و تغییر کاربری شهرها و محله ها همراه بود. سامپونگ نیز از این قاعده مستثنی نبود.ساختمان سامپونگ در نیمه راه ساخت و ساز از یک ساختمان اداری به یکی از بزرگ ترین فروشگاه های زنجیره ای تغییر کاربری داد این یعنی نادیده گرفتن تمامی الزامات طراحی فروشگاه از نظر مهندسی سازه. در روزی از روزها بعد از افتتاح فروشگاه مهندس سازه شکاف های ایجاد شده روی ستون ها را دید؛ اما به آن اهمیت نداد که در نهایت باعث ریزش ساختمان کشته و زخمی شدن بیش از ۱۶۰۰ نفر در ۲۰ ثانیه شد.
ساختمان سوار در بنگلادش
در سال ۲۰۱۳ ساختمان سوار در داکا بنگلادش فروریخت تا بزرگ ترین حادثه ریزش غیرعمدی تاریخ معاصر نام گیرد از آنجایی که در این ساختمان همه کارگر نساجی بودند لقب مرگبارترین فاجعه کارخانه پوشاک در تاریخ را نیز به یدک می کشد.ساختمان سوار شامل کارگاه های پوشاک یک بانک خانه های کارگری بود. به محض مشاهده شدن شکاف ها طبقه اول و بانک تخلیه شد؛ اما مالکان هشدارهای شهرداری را جدی نگرفتند و یک روز بعد از ترک خوردن ستون ها ساختمان در اوج شلوغی فرو ریخت و ۱۱۳۴ نفر برای همیشه زیر آن مدفون شدند و ۲۵۰۰ نفر از کارگران که بیشتر آنها زن و کودک بودند زخمی شدند. بعد از این حادثه بود که سازمان های حقوق بشری متوجه فاجعه انسانی صنعت پوشاک در بنگلادش شدند.
برج اسکای لاین ویرجینیا
در تاریخ دوم مارس ۱۹۷۳ برج مسکونی ویرجینیا فرو ریخت و به تلی از خاک و گرد و غبار تبدیل شد. نکته قابل توجه این است که در زمان وقوع این حادثه عملیات ساخت و ساز هنوز به پایان نرسیده بود و طبق برنامه قرار بود کارها تا ماه آگوست ادامه یابد. بررسی های کارشناسی نشان داد که علت این حادثه جابجایی ستون های بتنی در طبقه بیست و دوم و وزن زیاد طبقه بیست و چهارم بوده است.این وضعیت باعث شد که طبقات پایین نتوانند فشار وارده از بالا را تحمل کنند و در نتیجه ستون ها شکسته و ساختمان تخریب شد. در پی این حادثه ۱۴ کارگر ساختمانی جان خود را از دست دادند و ۳۴ نفر دیگر نیز زخمی شدند.
در ساختمان های بررسی شده خطای انسانی در ابتدای راه عامل اصلی سقوط اکثر آنها بوده است. در سایر موارد نیز بی توجهی به نشانه های ریزش و اخطار نهادهای مرجع دلیل نابودی ساختمان ها بوده است. ساختمان هایی که فرو ریختند هر یک قراربود مأمن آرامش و آسایش افراد زیادی باشند به خاطر خطای انسانی این فرصت از آنها گرفته شد و فقط خاطرات تلخ و شیرینشان به یادگار ماند.
*بازنشر مطالب دیگر رسانه ها در کندوج به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان می باشد.
انتهای پیام