تالاب انزلی؛ کارخانه ای طبیعی با مشکلات قابل حل

تالاب انزلی؛ کارخانه‌ای طبیعی با مشکلات قابل حل

رییس سازمان حفاظت محیط زیست ضمن اشاره به مشکلات زیست محیطی تالاب انزلی تاکید کرد: هنوز هم می توان اقدامات تأثیرگذاری در جهت احیای تالاب انجام داد و با پیگیری و مداومت امید به احیای تالاب در سال های آینده داریم.

به گزارش کندوج شینا انصاری در یادداشت هفتگی خود نوشت: ️تالاب انزلی یکی از مشهورترین تالاب های ایران است که بسیاری از ایرانیان خاطره ای شیرین از گردش در این تالاب را دارند. تالابی که از نخستین سایت های ایرانی ثبت شده در فهرست رامسر است اما امروز با مشکلات عدیده ای دست و پنجه نرم می کند.

وی اضافه کرد: ️کاهش میزان آب ورود فاضلاب و آلاینده ها به آن کاهش عمق و ورود گونه های غیربومی گیاهی و جانوری از جمله تهدیدهای این تالاب هستند.

معاون رییس جمهوری افزود: ️در سال های گذشته همکارانم برنامه جامع هفت ساله ای برای مدیریت این تالاب ارزشمند تهیه کرده و به اجرا گذاشته اند. برنامه ای چند وجهی که برای دستگاه های متعددی همچون وزارت نیرو وزارت جهاد کشاورزی وزارت کشور وزارت راه و شهرسازی شهرداری ها و دهیاری ها و… وظایفی درنظر گرفته شده است.

وی افزود: ️در سفر اخیرم به استان گیلان نیز جلسه کارگروه تالاب انزلی را در «قلم گوده» در قلب این تالاب با حضور استاندار محترم گیلان و  مسئولان استان و شهرستان برگزار کردیم.

انصاری اضافه کرد: ️آنچه وضعیت نامطلوب امروز تالاب انزلی را رقم زده اتفاقاتی است که در سال های گذشته و برای طولانی مدت در بیرون از تالاب رخ داده و اثرات آن در داخل تالاب نمود پیدا کرده است. تکمیل نشدن طرح مدیریت فاضلاب شهرها و روستاهای اطراف مدیریت نادرست پسماند اجرا نشدن کامل طرح های آبخیزداری در بالا دست تالاب ناکافی بودن اقدامات برای مدیریت گونه های مهاجم و غیربومی در تالاب و از همه مهمتر اجرایی نشدن کامل وظایف دستگاه ها در اجرای برنامه جامع مدیریت تالاب این وضعیت را رقم زده است.

وی ادامه داد: ️در واقع برای بهبود وضعیت تالاب نیازمند آن هستیم تا علت هایی که بیرون از تالاب چنین وضعی را درون تالاب رقم زده اند را حل کنیم. این علت ها محصول نگاه بخشی و غیرجامعی است که هنوز هم وجود دارد. به بیان دیگر باید قبول کنیم آنچه امروز در تالاب انزلی می بینیم نوعی از «اثرِ تجمعی» است. وقتی دستگاه های مختلف طی سال های طولانی در انجام وظایف خود کم توجهی هایی را (هرچند کوچک) داشته اند تمام کوتاهی ها و کم توجهی ها در یک جا نمود پیدا کرده اند و امروز می بینیم اکوسیستم منحصر به فردی همچون تالاب انزلی پویایی و طراوت سابق را ندارد و جامعه را نگران خود کرده است.

انصاری افزود: با این حال هنوز هم می توان اقدامات تأثیرگذاری در جهت احیای تالاب برداشت و با پیگیری و مداومت امید به احیای تالاب در سال های آینده داشت. در جلسه کارگروه تالاب نیز همین موضوع را مطرح کردم و امیدوارم مقامات محترم استان نیز اهتمام ویژه ای به موضوع مدیریت صحیح و اصولی تالاب انزلی داشته باشند. چرا که برنامه جامع تالاب تنها برنامه ای برای احیای تالاب نیست بلکه برنامه ای برای تصحیح اشتباهات و رفع کمبودهایی در فعالیت های بیرون تالاب است که بخشی از اثرات آن در تالاب دیده می شود اما بخش مهم دیگر اثراتی در معیشت مردم اقتصاد و فعالیت های ناپایدار توسعه در حوضهٔ تالاب است.
وی ادامه داد: نکته دیگر درباره برنامه جامع مدیریت تالاب انزلی آن است که صرف وقت انرژی و هزینه برای مدیریت پایدار و احیای تالاب نوعی سرمایه گذاری است. شعار امسال نیز «سرمایه گذاری برای تولید» تعیین شده است. چیزی که در کتاب ها و متون بوم شناسی جهان نوشته شده این است که تالاب ها جزو پرتولیدترین زیست بوم های جهان هستند و خدمات گسترده ای برای حاشیه نشینان آن ارائه می دهند. در واقع هرچه بیشتر برای احیای این کارخانه های طبیعی هزینه و انرژی صرف کنیم برای پایداری و رفاه جامعه سرمایه گذاری کرده ایم.
انصاری در پایان در یادداشت خود آورده است: این موضوعی است که همواره تلاش دارم تا در گفت وگوها با همکارانم در دولت و سایر دستگاه های کشور آن را بیان و تشریح کنم. موضوعی که اگر همه تصمیم گیران به آن واقف شوند شرایط محیط زیست کشور تحولی بزرگ را به خود خواهد دید.
انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا