کسب و کار ایرانیمجله عمومی

انواع اسکنر تخت و اسناد

۴ نوع دسته بندی انواع اسکنرها

دو ویژگی اصلی اسکنرها، یعنی دقت و سرعت در انواع اسکنر به شکلی متفاوت خود را نشان می دهند. با انتخاب درست اسکنر می توانید در وقت و هزینه های خود صرفه جویی کنید. در این مقاله به معرفی انواع اسکنر تخت و نحوه کارکرد اسکنرها خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

1# روش کار انواع اسکنر

اسکنر (Scanner) یک دستگاه دیجیتال و ورودی کامپیوتر است که اسناد متنی چاپ شده و دست نویس، تصویر یا اشیای خاص را اسکن می کند و آن ها را با فرمت فایل دیجیتال تحویل می دهد. امروزه در دنیای تکنولوژی انواع اسکنر وجود دارند که افراد با توجه به نیاز خود می توانند از هر کدام استفاده کنند. هنگام اسکن یک سند، اسکنر ابتدا سند را به سیگنال دیجیتال تبدیل می کند. امروزه اسکنرها به کمک پورت ها، کابل USB و بلوتوث به رایانه متصل می شوند. این دستگاه بر اساس معیارهای زیر به دسته های مختلف تقسیم می شود:

  • نوع کاربرد
  • تکنولوژی ساخت
  • شکل ظاهری

2# انواع اسکنر بر اساس کاربرد

برای اسکن انواع اسناد با فرمت های متفاوت از اسکنرهای متفاوت استفاده می شود. تقسیم بندی انواع اسکنر ها بر اساس کاربرد آن ها به شکل زیر است:

1-2# اسکنر عکس (Photo Scanner)

اسکنر عکس به طور خاص برای اسکن عکس با عمق رنگ و وضوح بیشتر ساخته شده است. این اسکنرها با حسگرهای رنگی به خصوصی که دارند از گران ترین انواع هستند که گاهی با نرم افزار های ادیت مخصوص به خود ارائه می شوند.

2-2# اسکنر اسناد (Sheetfed Scanner)

این اسکنرها می توانند به صورت همزمان برای اسکن چندین سند به کار روند. برخلاف اسکنر تخت که اسناد باید صفحه به صفحه و تک به تک داخل اسکنر قرار گیرند، این اسکنرها چندین سند را به شکل افقی یا عمودی در خود جای می دهند. به جایگاه قرارگیری سندها فیدر (feeder) گفته می شود. نام دیگر این اسکنر، شیت فد (Sheetfed) است. این اسکنرها سرعت بالایی دارند و جای زیادی را اشغال نمی کنند؛ اما نسبت به اسکنرهای تخت گران تر هستند. در این اسکنر امکان اسکن کتاب یا اسناد با قطر بالا وجود ندارد.

3-2# اسکنر فیلم (Film Scanner)

یکی دیگر از انواع اسکنر، اسکنر مخصوص فیلم های دوربین است. اسکنر فیلم برای اسکن فیلم های عکاسی و انتقال آن ها به رایانه استفاده می شود. در این نوع اسکن، عکاس کنترل مستقیم بر روی برخی جنبه های مختلف نحوه اسکن، همچون نسبت تصویر اصلی به روی فیلم دارد. این نوع اسکنرها نرم افزار های مخصوصی دارند که با کمک آن ها می توان وضوح تصاویر را بالا برد و نویزهای موجود در به حداقل رساند. رنج مختلفی از فیلم های 35 تا 120 میلی متری در این نوع جای می گیرند.

4-2# اسکنر درام (Drum Scanner)

این اسکنرها از لوله فتو مولتی پلیر (PMT: Photomultiplier Tube) برای اسکن عکس استفاده می کنند. لوله های فتو مولتی پلیر لوله های خلأ هستند که حساسیت بسیار بالایی به نور دارند. در انواع اسکنر درام، سند بر روی تخته اسکنر قرار می گیرد و پرتوی نور در آن حرکت می کند، همزمان با انعکاس این پرتوها توسط PMT گرفته و پردازش می شوند. این اسکنرها بیشترین وضوح و بالاترین کیفیت ها را دارند؛ اما به دلیل داشتن تکنولوژی حساس به نور، قیمت آن ها کمی بالاست و اغلب برای دفاتر چاپ رنگی مورد استفاده قرار می گیرند.

3# انواع اسکنر بر اساس تکنولوژی

سه دسته بندی اصلی اسکنرها در این گروه عبارت اند از:

  • اسکنر CIS
  • اسکنر CCD
  • اسکنر لیزری

1-3# اسکنر CIS

تکنولوژی CIS مخفف Contact Image Sensor نوع قدیمی تر تکنولوژی استفاده شده در اسکنرها است که در آن از فیبرهای نوری برای دریافت و ثبت تصاویر اسناد استفاده می شود. عکس حاصل از این روش دقت و عمق کمتری دارد؛ برای همین غالباً برای سندهای کاغذی که نیاز به دقت و وضوح بالا ندارند، مورد استفاده قرار می گیرد.

2-3# اسکنر CCD

فناوری دستگاه های CCD مخفف Charge Coupled Device همانند دوربین عکاسی است. در این روش تصویر اسناد به کمک عدسی بر روی سنسور تصویربرداری ثبت می شود. این گونه اسکنرها عمق رنگی زیاد و وضوح بالا دارند؛ به همین دلیل کاربرد اصلی آن ها در صنعت عکسبرداری و فیلمبرداری است.

3-3# اسکنر لیزری

 اسکنرهای لیزری (Laser Scanner) در نقشه کشی و اسکنرهای بارکد مورد استفاده قرار می گیرند. در این روش نور از منبع لیزر منتشر شده و بازتاب آن به کمک سنسورهای حساس به نور ضبط می شود. این اسکنرها سرعت بسیار زیادی دارند.

4# تقسیم بندی انواع اسکنر بر اساس شکل ظاهری

آخرین دسته بندی انواع اسکنر بر اساس شکل آن ها است که عبارت اند از:

1) اسکنر تخت (Flatbeds Scanner)

این نوع اسکنرها شناخته شده ترین و پر فروش ترین نوع از انواع اسکنر هستند. اسکنر تخت از یک صفحه شیشه ای و یک آرایه نوری متحرک تشکیل شده است. شیشه اسکنر به کمک نوری که در زیر آن تعبیه شده است روشن می شود تا سندی که روی شیشه برای اسکن قرار دارد را روشن کند. هم زمان با روشن کردن صفحه شیشه ای، حسگر نیز حرکت می کند تا کپی دیجیتال سند را به کامپیوتر منتقل کند. به خاطر همین صفحه شیشه ای به آن اسکنر تخت گفته می شود. این نوع اسکنرها متداول ترین نوع اسکنرهای موجود در خانه ها و محل کار هستند.

2) اسکنر قابل حمل (Portable Scanner)

همان طور که از اسم این نوع اسکنر مشخص است، اندازه بسیار کوچکی دارند و اغلب با شارژ کار می کنند. این اسکنرها برای اسکن عکس و اسناد چند رسانه ای که نیاز به وضوح بالا دارند، مناسب نیستند. با کمک گوشی همراه و داشتن یکی از این اسکنرها به راحتی می توانید اسناد خود را اسکن کرده و در هر فرمتی ذخیره کنید.

3) اسکنر دستی (Handheld Scanner)

اسکنر دستی تنها اسکنری است که کارکردی شبیه به دوربین دارد. در دیگر انواع اسکنر ها، سند باید داخل اسکنر قرار بگیرد؛ اما اسکنر دستی همچون دوربین تصویر سند را اسکن می کند. استفاده از اسکنر دستی کمی سخت است؛ چرا که حرکت جزئی دست می تواند باعث تار شدن تصویر گردد. یکی از پرکاربردترین اسکنرهای دستی، اسکنر بارکد است که از آن برای ارزیابی اطلاعات کالا استفاده می شود.

تکنولوژی ساخت اسکنرها

عموما  اسکنر ها بر اساس تکنولوژی ساخت به سه دسته تقسیم می شوند:

۱- اسکنر های CCD

فناوری بکار گرفته شده در اسکنر‌های CCD شامل ثبت تصویر بر روی سنسور به کمک عدسی‌های تعبیه شده است. نمونه آنچه در دوربین‌های دیجیتال مورد استفاده قرار می‌گیرد. این تکنولوژی امکان دریافت تصاویر رنگی با کیفیت و با جزییات بالا را فراهم می‌کند. این تکنولوژی نسبتاً پر هزینه که در اسکنر‌های حرفه‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرد از DPI  بالا در اسکن تصاویر بهره می‌گیرد. DPI  واحد وضوح تصویر در اسکنرها و به معنی تعداد نقطه در هر اینچ است. این کیفیت در ثبت جزییات و عمق صحیحی که به کارگیری از لنز ایجاد می‌کند، موجب استفاده از این تکنولوژی در اسکن اسنادی که کیفیت تصویر در آن‌ها اهمیت بالایی دارد، نظیر نقشه‌ها و یا تصاویر هنری می‌شود.

۲- اسکنر های CIS

اما در تکنولوژی CIS  که نسل قدیمی تر و ارزانتر اسکنر ها را شامل می شود از فیبر های نوری برای دریافت تصاویر استفاده می شود. فیبر های نوری امکان دریافت عمق تصویر را ندارند و بر این اساس دقت ثبت جزییات در اسکنرهای این نسل پایین تر است و عموما در دریافت تصویر متون کاغذی مورد استفاده قرار می گیرد.

۳- اسکنر های لیزری

این تکنولوژی شامل انتشار نور از طریق منبع لیزر و دریافت بازتاب آن به کمک سنسور های حساس به نور شکل گرفته است . این تکنولوژی از دستگاه هایی نظیر بارکد خوان تا تجهیزات نقشه برداری مورد استفاده قرار می گیرد. دقت و سرعت بالای این تکنولوژی امکان دریافت میلیون ها نقطه در ثانیه را فراهم می کند. این کارایی در تولید ابر تصاویر الکترونیک نظیر نقشه های جغرافیایی و یا تصاویر سه بعدی از معادن مورد استفاده قرار می گیرد.

دکمه بازگشت به بالا