اکسی کلرور مس برای گردو
بیماری های درخت گردو
هر درخت این پتانسیل را دارد که در معرض انواع و اقسام بیماری ها و آفات قرار بگیرد. در صورتی که از شرایط مناسبی برخوردار باشد، می تواند در برابر عوامل بیماری زا مقاومت کند. در غیر اینصورت به تدریج ضعیف شده و پوسیدگی تنه درخت گردو را به همراه خواهد اشت و در نهایت از بین می رود. این شرایط شامل نگهداری مناسب (مانند آب دادن، کوددهی و هرس به موقع، سم پاشی، پاکسازی علفهای هرز و …) به بالا بردن مقاومت گیاه در برابر بیماری ها کمک می کنند.
درخت گردو درختی است که می تواند ۲۵ متر ارتفاع داشته باشد. تنه محکمی دارد، پوست آن صاف و خاکستری و دارای شاخه های قدرتمندی است. این گیاه یکی از مهمترین گیاهان زراعی است که در صنایع غذایی، صنایع چوب و همچنین بعنوان گیاه زینتی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. درخت گردو برای مدت زمانی بین ۳۰ تا ۱۰۰ سال میوه تولید می کند. اگرچه درختان گردوی پیوند شده در برابر آفات و بیماری های زیادی مقاومت می کنند، با این وجود چند مورد از آنها هستند که باید کنترل شوند.
درختانی که از نظر سلامتی ضعیف یا فاقد تغذیه مناسب هستند، بیشتر در معرض حمله حشرات و آفات قرار می گیرند. بنابراین اطمینان حاصل کنید که شرایط مساعدی برای رشد نهال گردو فرنور محیا کرده اید و می توانید در صورت بروز مشکل، سریعاً آن را برطرف کنید. تا پایان با ما همراه باشید تا مهمترین بیماری های درخت گردو و راهکارهای مقابله با آن ها را با هم مورد بررسی قرار دهیم. بیایید شروع کنیم.
مهمترین بیماری های درخت گردو
از مهمترین بیماری های درخت گردو می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• لکه سیاه گردو
يكي از مهم ترين بيماري هاي برگي گردو انتراكنوز است که عامل ایجاد کننده آن قارچ آنتراکنوز نام دارد. حرارت كم، بارندگي زياد و رطوبت نسبي بالاي ۶۵ % در مراحل اوليه آلودگي از عوامل عمده شیوع بيماري محسوب مي شوند. این قارچ به اندامهای هوایی مانند برگ درخت گردو و شاخههای کوچک قهوهای رنگ حمله می کند. در میوهها هم به شکل لکههای گرد و نامنظم در سطح پوست میوهها دیده میشود.
قارچ آنتراکنوز در برگها و میوههای ریخته شده یا داخل زخمهای روی شاخههای سال قبل زمستان گذرانی میکند. در بهار با بارش باران و بالا رفتن رطوبت هوا، گسترش پیدا می کنند و منجر به ریزش برگ ها و نهایتا ضعیف شدن درخت و کاهش کیفیت میوه می شود. جهت کنترل بیماری باید برگ ها و میوه های ریخته شده در پای درخت را جمع آوری کرد و سوزاند. علاوه بر این می توان با استفاده از سمومی مانند اکسی کلرور مس و بردو سمپاشی انجام داد. نوبت اول بعد از ریزش گل آذین نر (شاتونها) و نوبت دوم دو هفته بعد از نوبت اول انجام می شود.
• بلایت گردو یا سیاه شدن مغز میوه گردو
یکی از مهم ترین عوامل سیاه شدن مغز میوه گردو بیماری بلایت است که ﻛﻠﻴﻪ ﺑﺎﻓﺖﻫﺎي ﺳﺒﺰ و ﺗﺎزه روﺋﻴﺪه را مورد حمله قرار می دهد. بیماری با ظهور لکههای کوچک روی برگ درخت گردو آشکار میشود که این لکه ها بتدریج توسعه مییابند و پس از منتهی شدن به رگبرگ ها زاویهدار و رنگ آنها سیاه می گردد. موقعی که میوه کوچک است علائم آلودگی روی آن به صورت لکه سیاهی در گلگاه دیده می شود. با مساعد شدن شرایط جوی، لکه روی میوه توسعه یافته، تمام پوست میوه را فرا می گیرد و سپس به مغز گردو نفوذ می کند.
برای پیشگیری از سیاه شدن مغز میوه گردو، استفاده از ارقام مقاوم و سموم حاوی مس مانند اکسی کلرور مس و مخلوط بردو می تواند مفید واقع شود. این سموم در دو تا سه نوبت انجام می شوند. نوبت اول سمپاشی قبل از تورم جوانهها و باز شدن برگ و گلها به نسبت ۴ در هزار و نوبت دوم پس از اتمام دوران گلدهی به نسبت ۳ در هزار توصیه می شود.
• شانکر باکتریایی گردو
زخم پوستی یا شانکر گردو یک بیماری باکتریایی است که باعث ضعیف شدن درخت گردو و تنک شدن شاخه های آلوده می شود. باکتری درون زخم یا تراوشات آن زمستان گذرانی میکند و در بهار با جاری شدن این تراوشات به بیرون راه پیدا میکند. در سالهاي اخير اين بيماري گسترش پيدا كرده به طوریكه وجود شرايط محيطي مناسب براي اين بيماري باعث مرگ تدريجي درختان گردو شده و باغات گردو را تهديد ميكند. اين بيماري توسط باد و باران وارد زخمهای درختان میشود.
نوع شدیدتر این بیماری، شانکر آوند آبکش است که شکافهای عمقی در تنه درختان ایجاد می کند. در این بیماری بدلیل مسدود شدن آوندهای آبکش، انتقال قندها با مشکل مواجه میشود که سبب زردی و خشک شدن گیاه میشود. همچنین ترشحات سیاه رنگی از این محلها خارج میشود که خشک میشود.
کم کردن تنشهای محیطی با آبیاری منظم، تقویت درختان، انجام هرس و از بین بردن شاخههای بیمار می تواند در کنترل بیماری نقش موثری داشته باشد. شانکرهایی که زیاد رشد نکردند را میتوان با چاقوی تیزی تراشید و بافتهای آلوده را جدا کرد. سپس محل برشها را با محلول اکسی کلرور مس یا بردو پوشانید. ارقام ایرانی به این بیماری حساس هستند ولی پایههای پارادکس مقاومند.
یکی از راه های پیشگیری از این بیماری تهیه نهال سالم و گواهی شده است. انجام هرس شاخهها در زمستان و مواقعی که بارندگی وجود ندارد و بررسی مداوم مناطق آلوده در جلوگیری از انتشار بیماری مؤثر است.
• پوسیدگی ریشه و طوقه گردو
پوسیدگی تنه درخت گردو یکی از مهمترین بیماریهای درخت گردو با منشا خاکزی (قارچ فیتوفترا) است. این قارچ گیاه را ضعیف و در برابر انواع بیماریها و تنشها حساس میکند. در نهایت منجر به مرگ درخت بخصوص در مناطقی که خاک زهکشی کافی ندارد، خواهد شد. یکی از راههای کنترل این بیماری استفاده از ارقام مقاوم است. انواع گردوهای سیاه بسیار حساس، ارقام ایرانی متحمل و اکثر هیبریدهای (دورگه) پارادکس مقاوم هستند.
از جمله راهکارهای کنترل بیماری پوسیدگی تنه درخت گردو می توان به موارد زیر اشاره کرد:
– اجتناب از غرقاب شدن و تماس آب با طوقه درختان
– جداکردن خاک اطراف طوقه و حذف کردن قسمتهای آلوده طوقه و یقه درخت
– رنگ آمیزی محل زخم با محلول بردو ۸ درصد و اکسی کلرور مس ۵ در هزار
سم قارچ کش اکسی کلرور مس چیست و چه کاربردی دارد؟
اکسی کلرور مس (Copper Oxychloride) یک سم قارچ کش – باکتری کش سیستمیک با اثرات حفاظتی است که برای کنترل طیف وسیعی از بیماری های درختان میوه سرد سیری، هسته دار، سبزی و صیفی جات، مرکبات، نخل ها و گردو مورد استفاده قرار می گیرد. ادیفنفوس (Edifenphos) یک قارچ کش حفاظتی- درمانی است که متعلق به گروه ترکیبات آلی فسفره است.
این سم با ممانعت از سنتز فسفاتیدیل کولین و در نتیجه اختلال در بیوسنتز گلیسرو فسفولیپیدها از رشد قارچ های پاتوژن جلوگیری می کند. این مقاله شامل اطلاعات مفید و کاربردی درباره ویژگیها و موارد کاربرد سم قارچ کش اکسی کلرور مس است. حجم محصول، نرخ ارز و شرکت تولیدکننده به طور کلی از عوامل بسیار مهم در تعیین قیمت سم و آفت کش ها هستند؛ قیمت سم قارچ کش اکسی کلرور مس نیز تحت تاثیر این موارد است.
این سم که با نام تجاری کوپراکسی کلراید و کوپراویت نیز شناخته می شود از طریق اتصال به گروه کربوکسیل و آمین پروتئین ها عمل کرده و با مهار آنزیم ها و اختلال در متابولیسم سلولی از رشد قارچ های پاتوژن جلوگیری می کند. این قارچ کش همچنین جذب اسپورهای در حال جوانه زنی شده و با تجمع در غلظت بالا باعث از بین رفتن آنها می شود.
قیمت خرید و فروش سم قارچ کش اکسی کلرور مس
این سم در بسته های ۱ کیلوگرمی در بازار خرید و فروش می شود و زمان استفاده باید آنرا به نسبت های درج شده بر روی برچسب با آب رقیق کرد و مورد استفاده قرار داد. این قارچ کش در آب و حلال های آلی انحلال پذیری کمی دارد ولی در اسیدهای قوی معدنی به راحتی حل شده و نمک تولید می کند. دوره کارنس این سم ۱۴ روز می باشد.
کاربرد سم قارچ کش اکسی کلرور مس
کوپراکسی کلراید در زمان محلول پاشی توسط شاخ و برگ ها و ریشه جذب شده و از طریق آوندها به تمام قسمت های گیاه منتقل می شود.
این سم برای کنترل بیماری های آتشک درختان میوه دانه دار ، کنترل بیماری هایی نظیر بلایت و سفیدک دروغی ، زنگ و انواع لکه بر روی برگ های محصولات کشاورزی همچون انگور، زیتون، چغندر، گوجه فرنگی وغیره مورد استفاده قرار می گیرد.
از دیگر مصارف کوپراکسی کلراید جلوگیری از بیماری گموز در مرکبات ، پسته و جلوگیری از پوسیدگی فیتوفترا طوقه در درختان هسته دار است.