طلاق توافقی بهتر است یا حق طلاق؟
تفاوت طلاق توافقی و حق طلاق
امروزه اصطلاحاتی مثل در بین زوجینی که قصد طلاق دارند بسیار پرکاربرد شده است. به همین دلیل آشنایی با این دو مفهوم قضایی می تواند کمک زیادی به زوجین برای رسیدن به خواسته های قانونی خود کند. با وجود اینکه طلاق در شارع مقدس، امر مذمومی به شمار می رود اما ممکن است به هر دلیلی زوجین، صلاح ادامه ی زندگی خود را در اجرای حق قانونی طلاق بدانند. در این صورت می توانند یا به صورت طلاق توافقی و یا بر اساس از یکدیگر جدا شوند. در این مقاله به تعریف کامل این دو اصطلاح مهم از نقطه نظر بهترین وکیل کیفری در تهران می پردازیم. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.
تعریف طلاق توافقی
ممکن است زوج و زوجه در شرایطی قرار گیرد که هر دوی آنها خواهان طلاق باشند. از طرفی هر دوی آنها باید بر سر مسائل مهمی مثل حضانت فرزندان، مهریه، نفقه و … به توافق رسیده باشند. در این شرایط می توانند به صورت توافقی درخواست طلاق بدهند. این یعنی با وجود این توافقات، اجرای حکم طلاق سریعتر پیش می رود. و رسیدگی قضایی طولانی نخواهد بود البته توجه داشته باشید که قوانین مربوط به طلاق توافقی امروزه تغییراتی را نسبت به گذشته پیدا کرده است. که در ادامه آنها را شرح می دهیم.
چگونگی تنظیم طلاق توافقی
اجرای قوانین جدید مربوط به طلاق توافقی در مراحل اولیه به صورت الکترونیکی پیش می رود. بدین صورت که زوجین که قصد طلاق توافقی دارند باید در ابتدا به سامانه ی تصمیم طلاق مراجعه نمایند و مشخصات خود را در آن ثبت کنند. پس از آن باید با شرکت در جلسات مشاوره ( که معمولا چهار ماه به طول می انجامد) ثابت کنند که هیچگونه تفاهمی با هم ندارند. در این صورت می توانند درخواست طلاق توافقی کنند.
پس از آنکه زوجین دادخواست طلاق توافقی خود را به ثبت رساندند باید در دادگاه حاضر شوند. در این مرحله لازم است زوجین تمام مسائلی را که با هم به توافق رسیدند به قاضی توضیح دهند. آنها می توانند این توضیحات خود را به صورت مکتوب به قاضی مربوطه ارائه دهند. چنانچه قاضی این مدارک و دادخواست را بررسی و تایید کرد، دادنامه طلاق توافقی را صادر می کند.
تعریف حق طلاق
همانطور که میدانید در قانون حق و حقوق طلاق به مرد اعطا شده است. اما زوج (مرد) می تواند این حق را در طی یک توافق به زن اهدا کند. مرد می تواند حق درخواست طلاق را به صورت کتبی در دفتر اسناد رسمی ثبت کند. در بعضی از موارد مرد این حق را در سند ازدواج به زوجه می دهد. خیلی ساده اینکه حق طلاق زن در واقع وکالت طلاق از طرف مرد است که در در عمل زن با وکالت خود و با گرفتن وکیل دادگستری با ثبت دادخواست طلاق توافقی از شوهر جدا میشود.
در این شرایط زنی که این حق را دارد می تواند برای پیگیری امور مربوط به طلاق وکیل بگیرد. اینکار باعث می شود که زوجه از طی مراحل سخت پیگیری امور طلاق معاف شود. لازم است بدانیم در هر دو حالت حق طلاق و طلاق توافقی، زمان رسیدن به حکم طلاق زیاد نیست و فقط اجبار به داشتن وکیل در طلاق با حق زلاق است و در سایر موارد اختیاری است.
شرایط دریافت این حق
زن در صورتی می تواند حق زوج برای طلاق را دریافت کند که این حق از جانب مرد بر اساس شرایط ذکر شده در قانون به او واگذار شده باشد. این شرایط عبارتند از:
این حق بلاعزل باشد. یعنی در اعطای حق، زمان خاصی ذکر نشده باشد یا تاریخ مشخص نشده باشد.
زن بتواند برای انجام امور قضایی وکیل بگیرد. یعنی حق توکیل به غیر داشته باشد.
حق اسقاط داشته باشد. در این صورت زن بلافاصله بعد از دادنامه طلاق به دادگاه می رود.
طلاق توافقی یا حق طلاق؟
تا الان در مورد مفهوم هرکدام از این مباحث قضایی صحبت کردیم. بهتر است بدانیم که هم طلاق توافقی و هم حق طلاق هردو نیازمند طی کردن مراحل قانونی زیادی هستند. بنابراین برای رسیدن به مواردی همچون طلاق توافقی لازم است که یک وکیل به شما کمک کند. فرض کنیم که در طلاق توافقی، زوجین تصمیم بگیرند که خودشان تمام کارها را انجام دهند. در این صورت حداقل 9 ماه طول می کشد که آنها به حق خود یعنی طلاق برسند. در موارد دیگر مثل این حق هم اگر تنها یک نفر از آنها بخواهد بدون طلاق اقدام به این کار کند، فرایند طولانی را سپری خواهد کرد.
به همین دلیل رجوع به مراکز مشاورین حقوقی و کمک گرفتن از وکلای معتبر در هر دو مورد طلاق توافقی و حق طلاق به شما کمک خواهد کرد. برای توضیح درباره اینکه طلاق توافقی بهتر است یا حق طلاق باید هر کدام را به صورت جداگانه مورد بحث قرار دهیم. طلاق توافقی یا طلاق با داشتن حق طلاق هر دو از روشهای سادهی اقدام برای طلاق هستند. در ادامه هر کدام را به صورت جداگانه بررسی میکنیم.
طلاق توافقی چیست؟
به نوعی از طلاق گفته میشود که خانم و آقا هر دو نفر راضی به طلاق هستند و سر موضوعاتی مانند مهریه، نفقه، حضانت فرزند و به توافق رسیدهاند. در گذشته خانم و آقایی که قصد طلاق به صورت توافقی را داشتند باید به دفتر ثبت طلاق مراجعه کرده و توافقات خود را مکتوب میکردند تا طلاق انجام شود. بر اساس که وضع شده به صورت کامل تغییر کرده است. برای طلاق توافقی خانم و آقا هم میتوانند خودشان اقدامات لازم را انجام دهند و هم به یک وکالت دهند. در صورتی که خودشان قصد اقدام داشته باشند باید در سامانه تصمیم ثبت نام کنند. سپس برای شرکت در جلسات مشاوره وقت بگیرند.
بعد از شرکت در این جلسات که حدود دو تا چهار ماه زمان میبرد اگر گواهی عدم امکان سازش را دریافت کنند، میتوانند دادخواست طلاق توافقی را ثبت کنند. بعد از ثبت دادخواست نوبت رسیدگی پرونده مشخص میشود که حدود دو ماه زمان میبرد. در این جلسه خانم و آقا باید هر دو نفر در دادگاه حضور پیدا کنند و به قاضی دلیل طلاق را توضیح دهند و توافقات خود را مکتوب کنند. در صورت تائید قاضی دادنامه طلاق صادر میشود. در صورت عدم تائید ایشان ممکن است پرونده به شورا ارجاع شود. زمان انجام طلاق توافقی بدون وکیل بین ۶ تا ۹ ماه است.
توافقنامه طلاق توافقی
برای توضیح درباره اینکه طلاق توافقی بهتر است یا حق طلاق ، باید به توافقات مکتوب شده در طلاق توافقی بپردازیم. خانم و آقایی که قصد طلاق به صورت توافقی را دارند باید سر موضوعاتی مانند مهریه، نفقه، حضانت فرزند و توافق کنند. برای مهریه و نفقه میتوانند توافق داشته باشند که خانم همه حق و حقوق مالی خود را میبخشد، همه آن را دریافت میکند یا قسمتی را بخشیده و قسمت دیگر را دریافت میکند. در رابطه با موضوع میتوانند مطابق سن قانونی حضانت پیش روند. به این صورت که حضانت قانونی دختر تا ۷ سالگی با مادر و از ۷ تا ۹ سالگی با پدر است.
حضانت قانونی فرزند پسر تا ۷ سالگی با مادر و از ۷ تا ۱۵ سالگی با پدر است و بعد آن از مدار حضانت خارج میشوند. اگر زوجین توافقی غیر از این موضوع که به مصلحت فرزند باشد، داشته باشند دادگاه به آن احترام میگذارد. در خصوص موضوع استرداد جهیزیه هم توافقات زوجین قابل اجرا است.
حق طلاق چیست؟
تا این قسمت مقاله در خصوص طلاق توافقی توضیح دادیم و برای مشخص شدن موضوع طلاق توافقی بهتر است یا حق طلاق ، باید درباره حق طلاق نیز توضیح دهیم. همانطور که میدانید به صورت قانونی حق طلاق با مرد است که میتواند این حق را در قالب یک وکالتنامه (در دفتر ثبت اسناد رسمی) یا مکتوب شده در سند ازدواج به خانم واگذار کند. زمانی که خانم حق طلاق دارد میتواند به جای آقا به یک وکیل پایه یک دادگستری وکالت دهد تا در امور اداری طلاق حضور پیدا کند.
شروط مهم حق طلاق
یا همان حق طلاق برای اینکه کامل و قابل استناد باشد باید دارای سه شرط زیر باشد:
- بلاعزل باشد. یعنی دارای تاریخ مشخص نباشد تا خانم در هر زمان بتواند بدون نیاز به حضور و رضایت آقا برای طلاق اقدام کند.
- حق توکیل به غیر داشته باشد. تا خانم بتواند به جای آقا به یک وکیل پایه یک دادگستری وکالت دهد تا در مراحل اداری حضور پیدا کند.
- حق اسقاط در تجدید نظرخواهی و فرجام خواهی داشته باشد. تا بلافاصله بعد از صدور دادنامه خانم بتواند به دفتر ثبت طلاق مراجعه کند.
با توجه به اینکه تا این قسمت مقاله درباره طلاق توافقی و حق طلاق مطالعه کردیم میتوانید به این سوال پاسخ دهیم که طلاق توافقی بهتر است یا حق طلاق ؟ باید بدانیم که موضوع طلاق توافقی و کاملا متفاوت از یکدیگر هستند . بسته به اینکه خانم و آقا قصد داشته باشند برای امور طلاق خود وکیل بگیرند متفاوت است.
فرض کنید خانم و آقا هر دو نفر راضی به طلاق هستند اما قصد ندارند وکیل برای انجام اینکار داشته باشند. در این صورت ممکن است تا ۹ ماه زمان نیاز باشد تا دادنامه را دریافت کنند یا در حالت دیگر ممکن است خانم حق طلاق داشته باشد اما فقط به جای آقا وکیل بگیرد و یک وکیل برای انجام پرونده فعالیت کند. در این صورت هم زمان انجام پرونده طولانی میشود.
وکیل برای طلاق توافقی
فرقی نمیکند که شما حق طلاق داشته باشید یا هر دو نفر راضی به طلاق باشید. اگر به وکلای پایه یک دادگستری متخصص برای انجام امور خود وکالت دهید پرونده شما در کوتاهترین زمان ممکن و بدون نیاز به حضورتان در هیچ مرحلهای انجام میشود. پیگیری ممکن است زمانبر باشد.
مدارک مورد نیاز طلاق
به شرح زیر است:
- شناسنامه زوجین
- تصویر کارت ملی خانم و آقا
- وکالت در طلاق (در صورتی که حق طلاق دارید)
- سند ازدواج (امکان تهیه رونوشت وجود دارد)
- توافقنامه زوجین
نتیجه گیری
برای پرداختن به این موضوع که طلاق توافقی بهتر است یا حق طلاق ، تعاریف طلاق توافقی و طلاق با داشتن حق طلاق را مورد بررسی قرار دادیم. در صورتی که شما به وکالت دهید، پرونده شما در کوتاهترین زمان انجام میشود و به صورت کلی طلاق با داشتن حق طلاق و طلاق توافقی در بعضی موارد میتوانند متفاوت باشند.
سوالات متداول
شرایط طلاق توافقی چیست؟
اولین و مهم ترین شرط طلاق توافقی، تفاهم زوجین برای طلاق است. همچنین آقا و خانم باید در سر تمام مسائل مشترک زندگی مانند مهریه، حضانت فرزندان، نفقه و … به توافق برسند.
آیا با دادن حق طلاق به زن، حق طلاق مرد باطل می شود؟
خیر، حق طلاق با مرد است و در صورتی که مرد وکالت طلاق به خانم بدهد باز هم حق طلاق از وی سلب نمی شود.
منبع: