ساخت خمیر با پودر مل و چسب چوب
برای آموزش کار با بتونه جسو در پتینه، ابتدا سطح اثر را با یک لایه چسب مایع پوشانده و آن را آماده میکنیم. سپس تمام سطح را با بتونه جسو میپوشانیم.بعد از حدود ده دقیقه، با استفاده از یک کاردک یا ابزارهای دیگر، میتوانیم نقوش دلخواه را بر روی سطح ایجاد کنیم. بعد اجازه میدهیم بتونه خشک شود و آماده فرآیند رنگ آمیزی و پتینه کاری شود. با این روش، میتوانید طرح های دلخواه خود را با استفاده از بتونه جسو در پتینه ایجاد کنید.
مزیت پودر مل و چسب چوب برای ساخت خمیر
تابلوهای نقش برجسته از جمله دکوریهای پرطرفدار حال حاضر هستند. این تابلوها هم از لحاظ طرح و نقش و هم از نظر مواد اولیه تنوع زیادی دارند. ساخت خمیر با پودر مل و چسب چوب را میتوان بهترین روش تولید این تابلوها قلمداد کرد. چسب و چوب و پودر مل و خرید انواع پودر میکرونیزه مواد اولیه ارزان قیمتی هستند که با استفاده از آنها میتوان تابلوهای با کیفیت و زیبایی را تولید کرد. خمیر حاصل از این مواد سفید رنگ است اما میتوان به این خمیر رنگهای متنوعی را اضافه و با آن مخلوط کرد.
مزیت پودر مل و چسب چوب برای ساخت خمیر قیمت مناسب این مواد، رنگ سفید و استحکام بالای آنهاست. پودر مل همچنین سرعت گیرش بالایی دارد و پس از مصرف به سرعت خشک میشوداین پودر صنعتی با انواع رنگهای روغنی، اکریلیک و پایه آب سازگار است. این ویژگی مزیت بسیار مهمی برای استفاده از پودر مل در آثار هنری محسوب میشود.
بتونه چوب در پتینه کاری
ابتدا پودر سریش، پودر مل و پودر رنگ را مخلوط میکنیم و سپس به تدریج آب را به آن اضافه میکنیم تا به غلظت مطلوب برسد. میزان رقیقی یا غلظت بتونه چوب، بستگی به نوع بافتی دارد که قصد داریم ایجاد کنیم. با استفاده از این بتونه، میتوانیم سطح چوب را پوشش دهیم و به آن یک بافت دلخواه ببخشیم
شیوه کار با بتونه چوب
برای کار با بتونه چوب در پتینه، ابتدا سطح اثر را با یک لایه نازک از چسب چوب می پوشانیم.سپس بتونه را تهیه میکنیم، که شامل ۳ قاشق غذاخوری پودر مل، یک قاشق چسب چوب و ۲ قاشق غذاخوری آب است.با استفاده از دست یا با کمک یک کاردک، بتونه را روی سطح اثر میپوشانیم و با حرکت دادن دست یا کاردک، بافت دلخواه را ایجاد میکنیم. با این روش، میتوانید از بتونه چوب در پتینه استفاده کنید و بافتهای مختلف را بر روی سطح کار ایجاد کنید.
انواع خمیر پتینه کاری
خمیر پتینه کاری در بازار به شکل های مختلفی وجود دارد که در این بخش آن ها را به شما معرفی می کنیم.
خمیر فرفورژه
خمیر فرفوژه یک ترکیب است که شامل۵.۱ قاشق پودر سینکا و ۲ قاشق پودر سنگ است. برای هر لیوان از این ترکیب، یک لیوان چسب چوب نیز لازم است.برای تهیه خمیر، ابتدا پودرهای سینکا و سنگ را با هم مخلوط میکنیم، سپس چسب چوب را به آن اضافه کرده و مواد را با هم مخلوط میکنیم تا به حالت خمیر درآید. در طول این فرآیند، استفاده از وازلین بر روی دستها میتواند جلوی چسبیدن خمیر به دست را بگیرد.
خمیر نمکی
خمیر نمکی به وسیله مخلوط کردن آرد سفید (۴ پیمانه)، آب (۵/۱ پیمانه)، روغن مایع (۵/۱ قاشق غذاخوری)، نمک (۱ پیمانه) و چسب کاغذ دیواری (۱ قاشق چای خوری) تهیه میشود. ابتدا مواد را با هم مخلوط کرده و سپس چسب کاغذ دیواری را اضافه کرده تا خمیر تهیه شود. در نهایت روغن مایع را اضافه کرده و آن را ورز می دهیم و بلافاصله از آن استفاده کنید.
خمیر کهنه نما
برای تهیه خمیر کهنه نما، مل (۵/۳ پیمانه)، سریش (۱ پیمانه)، پودر سینکا (۲ پیمانه)، پودر سنگ (۳ قاشق غذاخوری) و چسب چوب به مقدار کافی لازم است. در ابتدا، مواد پودری را مخلوط کرده و سپس چسب چوب را به آن اضافه میکنیم. سپس خمیر را ورز داده و درون یک کیسه قرار میدهیم و چند ساعت درون کیسه نگه میداریم تا خمیر جامد شود.
خمیر نما عتیقه
برای تهیه خمیر نما عتیقه، نیاز به نشاسته (۱ پیمانه)، چسب چوب به مقدار کافی و مل (۵/۱ پیمانه) است. ابتدا، پودرها را با هم مخلوط کرده و به تدریج چسب را به آن اضافه میکنیم تا خمیری یکپارچه شکل بگیرد. این خمیر را باید بلافاصله استفاده کرد.
مراحل تهیه خمیر پتینه روی دیوار
- خمیر پتینه با استفاده از سیمان سیاه، پودر مل، خاک نسوز و یا پودر سنگ تهیه میشود.
- سیمان سیاه در خمیر پتینه سبب کهنه نشان دادن رنگها و بافت خواهد شد.
- پودر مل به دلیل چسبندگی بالا، مقاومت زیاد و قابل حل شدن در تمامی حلالها، طرفداران زیادی در هنر پتینه کاری دارد.
- دلیل استفاده از خاک نسوز در تهیه خمیر پتینه، مقاومت بالا در برابر حرارت و رطوبت میباشد.
- استفاده از پورد سنگ نیز سطوح پتینه کاری شده را ضد خش کرده و مقاوت بالایی پس از خشک شدن پیدا خواهد کرد.
- در تمامی موارد ماده مورد نظر با استفاده از روغن الیف کمی رقیق شده و پس از آن چسب چوب تا رسیدن به غلظت مورد نظر به محلول اضافه خواهد شد.
تهیه بافت برجسته دیوار با خمیر پتینه
- برای اجرای پتینه برجسته روی دیوار میتوان از شابلون استفاده کرد.
- بدین صورت که شابلونی متناسب با ابعاد دیوار انتخاب کرده و بر روی سطح مورد نظر فیکس میکنیم.
- سپس با استفاده از کاردک، خمیر پتینه برجسته را روی شابلون یا استنسیل میکشیم.
- حالا به آرامی خمیر اضافه را از روی شابلون برداشته، شابلون را از دیوار جدا کرده و منتظر میمانیم تا خمیر پتینه خشک شود.
- استفاده از قلم موی زبر برای صاف کردن لبههای تیز خمیر توصیه میشود.
- پس از طی شدن مراحل بالا، نوبت به برجسته کردن سطوح با استفاده از کاردک میرسد. و در پایان تمام پتینه برجسته اجرا شده روی دیوار را پرایمر میزنند.
- بلافاصله بعد از خشک شدن پرایمر با استفاده از رنگ اکریلیک، سطح مورد نظر را رنگ آمیزی میکنند.
انواع پتینه برجسته
- پسکاتا
- تراورتینو
- کروکودیل
- براشو
- اسفنجی
- آتراکتو
طرز تهیه خمیر تکسچر خانگی با پودر مل
مواد لازم ساخت خمیر تکسچر با پودر مل شامل موارد زیر خواهد بود
- یک پیمانه پودر مل
- نصف پیمانه سریش
- یک پیمانه چسب چوب
- یک هشتم پیمانه پودر سینکا
- یک هشتم پیمانه پودر سنگ
ابتدا پودر سنگ، پودر سینکا و پودر مل را با هم ترکیب کنید. این کار را تا زمانی که ذرات درشتی باقی نماند ادامه دهید.سپس سریش را به ترکیب بدست آمده اضافه کرده و بگذارید ۱۵ دقیقه به همان حالت باقی بماند. استفاده از سریش به غلظت متعادل محلول کمک کرده و از ترک خوردن خمیر جلوگیری میکند.حال نوبت به اضافه کردن چسب چوب به این محلول میرسد.خمیر بدست آمده با استفاده از کاردک و قیف قابل اجرا خواهد بود.
جمع بندی
از خمیر پتینه برای زیباسازی دکوراسیون منزل در جاهای مختلف از جمله سالن پذیرایی، اتاق خواب و پشت دیوار تلویزیون استفاده خواهد شد.