مجله عمومیکسب و کار ایرانی

بهترین موتور وکیوم برای شارژگاز کولرگازی

تجهیزات شارژ گاز و وسایل مربوط به آن

در این مقاله به بررسی وسایل وتجهیزات شارژگازمی پردازیم و بهترین پمپ وکیوم را نیز معرفی می کنیم. پس با ما تا انتها همراه باشید.

تجهیزات شارژ گاز:

تجهیزات شارژ گاز که در بیشتر دستگاه های تهویه مطبوع، مانند کولرهای گازی که برای انجام عمل تهویه و خنک کردن محیط از گازهای فریونی استفاده می کنند. کمبود این مبردها یا سیال های خنک کننده که اصطلاحا «گاز» خوانده می شوند، و یا نبود آنها در سیستم های تهویه و کولر گازی، تمامی سیکل تبرید را مختل کرده و با مشکلات جدی مواجه می کند.

گیج های فشار

اساس عملکرد گیج های فشار در تجهیزات شارژ گاز

دارای لوله ای درون یک محفظه دایره ای گیج می باشد که با سطح بیضوی خود (لوله بوردن) وقتی فشار سیال وارد آن می شود تمایل به باز شدن دارد و عقربه گیج راروی صفحه به سمت بالا حرکت می دهد و هنگامی که فشار کم شد لوله بوردن جمع شده و عقربه به سمت پایین حرکت می کند.

انواع گیج های فشار

گیج تکی ساده:

رنگ استاندارد آن قرمز می باشد که به گیج فشار بالا معروف است صفحه آن از دو واحد فشار تشکیل شده است.کاربرد آن برای نشت یابی در سیستم هایی که فشار آنها بالاست مانند کولرگازی.

گیج تکی مرکب:رنگ استاندارد آن آبی می باشد که به گیج فشار کم معروف است صفحه آن از واحد فشار و واحد خلا تشکیل شده است.کاربرد این گیج بیشتر برای وکیوم وشارژوگاز مبرد در سیستم های تبرید مانند تعمیرات یخچال است.

نکته: برای واحد خلا از اینچ جیوه بیشتر استفاده می شود.

گیج مانیفولد:

از دو فشار سنج -ساده مرکب تشکیل شده است و کاربرد فراوانی در هنگام سرویس و تعمیرات دستگاههای سردکننده و تهویه مطبوع دارد و این امکان را به سرویس کار می دهد که بدون ایجاد وقفه در باز و بسته کردن لوله ها -عملیات سرویس را انجام دهند و تمام عملیات تخلیه -فشار- و کیوم و شارژ مبردرا انجام دهد.

 نکته

۱)تمام اتصالات گیج ها معمولا ۱/۴اینچ می باشد.

2)گیج های فشار مورد استفاده در صنعت برودتی فشار نسبس را نشان می دهد و فشار مطلق را نشان نمی دهند لذا هنگامی که عقربه گیج صفر را نشان می دهددر واقع فشار جو 15psiاست.

پمپ وکیوم

پمپ وکیوم در تجهیزات شارژ گاز دستگاهی است فقط برای ایجاد خلا از آن استفاده می شود ومی تواند هوا و یا رطوبت احتمالی درون سیکل را خارج کند و می تواند خلا نزدیک به خلا مطلق در حدود ۲۹ اینچ جیوه ایجاد کند.گاهی اوقات به علت عدم وجود پمپ وکیوم یا محدودیت استفاده از آن از کمپرسور یدکی استفاده می شود زیرا می توانیم کارهای دیگری مانند ایجاد فشار در سیستم یا شستشوی سیکل با محلول های شیمیایی که احتیاج به فشار هوا داریم انجام دهیم.کمپرسور یدکی بهتر است از نوع سیلندر پیستونی بسته (یخچالی)استفاده گردد و فقط  ۲ عدد شیر سوزنی روی لوله های رفت و برگشت آن جوشکاری می کنیم تا شیلنگ های گیج به راحتی به آن متصل شوند.

نشان دهنده میزان وکیوم

برای متوجه شدن از کامل شدن وکیوم نشتی در سیستم از دستگاه الکترونیکی وکیوم سنج استفاده می کنیم.

(گیج الکترونیکی اندازه گیری مقدار وکیوم)

تجهیزات جوشکاری

شامل کپسول های اکسیژن واسیتیلن یا بوتان همراه رگلاتور آن-شیلنگ ها -مشعل جوشکاری-سیم جوش(نقره-برنج-آلمینیوم)سمباده نرم-فندک جوشکاری -برس سیمی-پودر جوش مخصوص برای هر سیم جوش و…..

انبر لوله کورکن

یکی از تجهیزات شارژ گاز، وسیله ای مانند انبر قفلی است برای مسدود کردن کامل لوله شارژکه از خروجی گاز در خاتمه شارژ جلوگیری می کند وبرای کورکردن لوله هایی با قطر مختلف ساخته شده است ابتدا باید لوله را با فشار کور کردسپس جهت اطمینان جای آن را جوشکاری می کنیم تا از شکستن احتمالی لوله جلوگیری شود.

تفاوت وکیوم قبل نصب با کولرگازی دچار نشتی

اگر وکیوم را برای نصب کولر گازی نو انجام میدهید که داخل کمپرسورش گاز وجود دارد ، ابتدا از بسته بودن شیر های سرویس به کمک آچار آلن مطمئن شوید . ولی اگر عمل وکیوم را برای سیستمی انجام میدهید که گاز ندارد ، شیر های سرویس را به کمک آچار آلن باز کنید .باقی مراحل وکیوم تا مرحله ۱۱ را انجام دهید ، تفاوتی ندارد که کولر گازی خالی است یا داخل کمپرسور گاز وجود دارد

آموزش وکیوم کولر گازی

مرحله ۱) درپوش روي والف شیر سرویس که در قسمت خارجی کولر گازي وجود دارد را بردارید و مطمئن شوید که ابتدا شیرهاي گیج مانوفیلد بسته هستند .

مرحله ۲) مطمئن شوید که اتصالات نقاط مختلف لوله ها و مهره ها به دستگاه محکم است .( آموزش وکیوم کولر گازی )

مرحله ۳) شلنگ فشار پایین یا همان شیلنگ آبی رنگ را به زیر گیج ببندید و سپس از سر سوزن دار به شیر سرویس متصل کنید . حالا یک شلنگ را از وسط گیج به پمپ وکیوم متصل نمایید

مرحله ۴) شیر فشار پایین ( آبی رنگ ) گیج منیفولد را تا آخر باز کنید . و شیر فشار بالا ( قرمز رنگ ) را کماکان بسته نگه دارید، سپس پمپ وکیوم را روشن کنید و شیر روی آن را باز کنید . حال دستگاه شروع به وکیوم کردن مدار می کند .

انجام مرحله ۵ کاملا انتخابی میباشد.

مرحله ۵) حالا در این مرحله با باز کردن پیچ شلنگ فشار پایین مطمئن شوید که هوا وارد سیستم می شود. بعد از اینکه فشار هوا را لمس کردید ، پیچ را محکم ببندید .هنگامی که شیر بسته شود متوجه تغییر در صداي عملکرد دستگاه می شوید و این نشانده دهنده ایجاد خلاء در سیستم است .

تغییرات عقربه گیج مانوفیلد در روند وکیوم

مرحله ۶) در این مرحله نشانگر روي گیج مانوفیلد از صفر به آرامی به سمت منفی صفر حرکت می کند.

مرحله ۷) حالا به مدت زمان ۱۵ الی ۴۰ دقیقه وکیوم کردن را ادامه دهید.

مرحله ۸) حالا چک نمایید فشاري که گیج فشار پایین نشان می دهد نزدیک به باشد Bar -14 ) یا همان PSI

مرحله ۹) پس از اینکه تمامی مراحل فوق بدقت انجام شد حالا شیر گیج منیفولد را ببندید و پمپ وکیوم را خاموش کنید.

مرحله ۱۰ ) حالا درجه روي گیج فشار را یادداشت کنید سپس درحالی که شیر گیج منیفولد را بسته اید ، بمدت پانزده دقیقه صبر کنید.

بدقت توجه کنید که درجه گیج ثابت بماند ، چنانچه درجه گیج از نقطه منفی صفر به سمت نقطه صفر حرکت کند بدین معناست که در سیستم نشتی وجود دارد.

حالا در مرحله ی آخر سیستم آماده ی انجام شارژ گاز است ، شیر های گیج را ببندید سپس شلنگ را از وکیوم باز کرده و به کپسول گاز ببندید

اگر قصد انجام شارژ گاز را ندارید و عمل وکیوم را برای نصب دستگاه نو انجام داده اید ، مشخصا در ابتدای کار شیر های رفت و برگشت را به کمک آلن بسته اید تا گاز وارد لوله ها وپنل داخلی نشود . پس اگر قصد وکیوم را برای دستگاهی انجام داده اید که داخل کمپرسرش گاز وجود دارد ، مرحله ۱۱ را انجام دهید

مرحله ۱۱ ) حالا شلنگ را از شیر سرویس باز کنید و سپس توسط آچار آلن شیر سرویس ۲ راهی را تا آخر باز کنید و بعد از آن شیر سرویس ۳ راهه یا برگشت را باز کنید ، تا گاز داخل مدارد وکیوم شده جریان پیدا کند .

 نکات وکیوم کولر گازی

توجه: زمان وکیوم به صورت محاسبه اي است و بسته به ظرفیت پمپ وکیوم و حجم سیستم تهویه متفاوت است.

اگر طول لوله کشی کمتر از ۱۰ متر است :

پانزده دقیقه یا بیشتر وکیوم نمایید ولی اگر طول لوله کشی بیشتر از ۱۰ متر است :

سی الی چهل و پنج دقیقه وکیوم نمایید.

توجه: حتما سیلندر گاز ازت را از فروشگاههاي مطمئن خریداري نمایید زیرا در صورت ناخالصی مشکلات زیادي بوجود می آورد

همچنین هیچ وقت از هوا یا اکسیژن براي تست فشار استفاده نکنید همچنین هرگز ازت را به صورت مایع تزریق نکنید.

همچنین به درجه روي گیج مانیفولد دقت کنید که تا ۳۰ اینچ جیوه یا همان یک اتمسفر پایین بیاید .

مرحله تست) در این مرحله تست هاي مربوطه به اندازه گیري هاي جریان مصرفی ولتاژ و دماهاي بخش داخلی و خارجی کولر گازی را تست کنید تا خارج از اندازه استاندارد نباشد . اگر این مورد را مشاهده کردید با توجه به جداول عیب یابی ، عیب را برطرف کنید.

وکیوم کولر گازی,آموزش مرحله به مرحله آن

وکیوم کولر گازی به هنگام نصب کولر گازی و یا هنگام تعمیر کولر گازی یکی از مهمترین عملیات می باشد که عدم انجام آن می تواند باعث کاهش عملکرد کولر گازی شود. همان طور که نحوه انجام این عمل حائز اهمیت می باشد نحوه انجام صحیح آن نیز از اهمیت بالایی برخوردار می باشد .ما در این مقاله آموزش وکیوم کولرگازی را قرار دادیم تا کلیه نکات و مراحل را هنگام وکیوم انجام دهید تا مشکلی در عملکرد کولر گازی ایجاد نشود.

وکیوم کولر گازی به چه معنایی است

وکیوم به معنی تخلیه رطوبت و هوای داخل سیستم خنک کننده و ایجاد خلاء جهت تزریق گاز مبرّد می باشد هر چه عمل وکیوم و تخلیه بهتر انجام شود میزان خنک کنندگی دستگاه افزایش یافته و برای سرد کردن مدت زمان کمتری کمپرسور باید کار نماید در نتیجه برق کمتری مصرف و مدت عمر وسیله خنک کننده افزایش می یابد.

چرا باید کولر گازی را وکیوم کنیم؟

دلیل وکیوم کردن کولر گازی گرفتن هوا و رطوبت داخل لوله های کولر گازی میباشد. وکیوم کردن کولر گازی کمک میکند تا هوا و رطوبت احتمالی موجود در داخل لوله ها و کولر گازی گرفته شود تا گازی که داخل کولر گازی زده میشود بصورت خالص باشد و هیچ ناخالصی داخل سیکل وجود نداشته باشد درضمن وجود رطوبت احتمالی داخل سیگل کولر گازی باعث آسیب دیدن جبران ناپذیر کولر گازی میشود.

چه زمانی باید وکیوم کولر گازی را انجام داد؟

بهترین زمان انجام وکیوم هنگام نصب و راه اندازی دستگاه می باشد.

اما متأسفانه به دلایلی بعضی از شرکت هایی که  نمایندگی نصب کولرهای گازی را دارند. به این مهم اهمیّت لازم را نداده و نصّابها هم شانه از بار این مسئولیّت خالی نموده. و غالباً کولرهای گازی بدون اینکه وکیوم شوند راه اندازی و تحویل مشتری می گردد. غالب مردم و حتی بعضی از فروشندگان عمده کولرگازی هم هیچ اطلاعی از وکیوم کردن نداشته. و این عدم اطلاع باعث ضرر و زیان به مردم و در کل به اقتصاد کشور می گردد.

بويژه که در این شرایط تحریم باید حداکثر استفاده را از امکانات موجود نموده و از اسراف و تبذیر و خرابیها جلوگیری نماییم جدای از اینکه اینگونه سهل انگاری ها حق الناس می آورد و عواقب بدش برای کسانی است که به این موارد اهمیّت نمی دهند. با توجه به اهمیت زیادی که وکیوم کردن کولرگازی دارد ما این نیاز را احساس کردیم که اگر روزی شما خودتان قصد نصب کولر گازی خود را داشتید عمل وکیوم کولرگازی را هم حتما انجام دهید.

آموزش وکیوم کولر گازی

وکیوم کولرگازی به دو صورت انجام می شود

روش اول

این روش یک روش قدیمی و مردود است که زیاد توصیه نمی شود . برای این کار از خود مبرد استفاده می شود. در این روش با وصل کردن کپسول مبرد به یک شیر سرویس و باز کردن .آن همزمان سوزنی شیر دیگر را قشار می دهیم .تا فشار گاز مبرد داخل کپسول باعث بیرون رانده شدن هوا از لوله ها و یونیت داخلی شود . شیر سوزنی را تا زمانی نگه می دارید که مبرد از ان خارج شود.

روش دوم

در این روش جهت تخلیه دستگاه از پمپ وکیوم کولر گازی استفاده می شود که بهترین روش وکیوم کولرگازی می باشد.

 اول  ابتدا لوله های مسی را به شیر وصل کرده و آنها را سفت میکنیم.

دوم  شیلنک آبی رنگ گیج فشار را به شیر سرویس لوله برگشت کولر گازی وصل میکنیم (لوله کلفت)

سوم آشیلنک زرد رنگ را به دستگاه وکیوم وصل کرده و دستگاه وکیوم را روشن میکنیم.

چهارم شیر آبی رنگ گیج فشار را باز میکنیم.

پنجم جهت وکیوم کردن کامل کولر گازی ، دستگاه وکیوم کولرگازی باید به مدت ۴۵ دقیقه روشن بوده و کار کند.این عمل باعث میشود تا رطوبت و هوای موجود در داخل سیکل کولر گازی کاملا گرفته شود.

 ششم بعد از گذشت ۴۵ دقیقه حال میتوانیم ابتدا شیر آبی رنگ گیج را ببندیم و دستگاه  را خاموش کنیم.

    نکته : لازم به ذکر است هنگام اتمام کار وکیوم باید ابتدا شیر آبی رنگ بسته شود بعد دستگاه وکیوم خاموش شود اگر بخواهیم ابتدا وکیوم را خاموش کنیم و بعد شیر را ببندیم احتمال کشیده شدن روغن دستگاه وکیوم به داخل کولر گازی میباش

    تذکر : در صورتی که که قصد وکیوم کل دستگاه را داشته باشید روند کار مانند قبل می باشد با این تفاوت که هر دو شیر سرویس باز می باشند.

دکمه بازگشت به بالا