کسب و کار ایرانیمجله اجتماعی

کدام کشور بیشترین ذخایر طلا را دارد؟

کدام کشورها بیشترین ذخایر طلا را در جهان دارند؟

طبق داده‌های شورای جهانی طلا (WGC)، در سال ۲۰۲۰ بانک‌های مرکزی سراسر جهان ۲۷۲ هزار و ۹۰۰ تن (۲۷۲.۹ تن) شمش طلا خریداری کرده‌اند که البته رکورد این خرید ۶۰ درصد کمتر از رکورد خریداری‌ شده در سال گذشته است زیرا ادامه شرایط ناشی از کووید -۱۹ باعث شد که بعضی از بانک‌ها به جای خرید، به فکر فروش ذخایر شمش طلا و تزریق نقدینگی باشند. در سال ۲۰۲۰ بانک‌ها در نیمه اول سال اقدام به خرید کردند سه ماهه سوم را بدون خرید طی کرده و در سه ماه آخر سال دوباره خرید را از سر گرفتند.

با این حال، ذخایر طلای ۱۰ بانک مرکزی برتر در زمینه در اختیار داشتن بیشترین ذخایر طلا در سراسر جهان، در طول چند سال اخیر بدون تغییر مانده و بانک‌های مرکزی در کشورهای آمریکا، آلمان، ایتالیا، فرانسه، روسیه، چین، سوئیس، ژاپن، هند و هلند همچنان در جایگاه‌های اول تا دهم لیست مذکور باقی مانده‌اند که در ادامه به معرفی میزان ذخیره هر یک از آن‌ها و خرید آنلاین طلا می‌پردازیم. جهت خرید انگشتر کارتیه نیز می توانید به سایت طلای حقانی مراجعه نمایید.

ایالات‌ متحده‌ آمریکا

با وجود در اختیار داشتن بزرگ‌ترین منابع رسمی طلا در سراسر جهان، ایالات‌ متحده‌ آمریکا با هشت‌ هزار و ۱۳۳ تن و ۵۰۰ هزار کیلوگرم (۸,۱۳۳.۵ تن) شمش طلا (یعنی مجموع ذخایر طلای سه کشور بعد از خود در لیست) نخستین جایگاه را به خود اختصاص داده است.

بیشتر این طلاها در فورت‌ناکس (تأسیسات ارتش ایالات‌ متحده) در کنتاکی و بقیه در ضرابخانه فیلادلفیا، ضرابخانه دنور، دفتر کل تعیین عیار در سانفرانسیسکو و خزانه شمش وست پوینت نگهداری می‌شود. ایالت تگزاس آمریکا نیز به‌منظور حفاظت از طلاهای سرمایه‌گذاران، به افتتاح حساب‌های سپرده‌گذاری شخصی شمش طلا و نگهداری از این سرمایه‌ها در صندوق امانات خود اقدام کرده است.

آلمان

تقاضای خرید طلا در آلمان، پس از ثبت بالاترین رکورد در سال ۲۰۱۶، با کاهشی چشمگیر در سال ۲۰۱۷ مواجه بود. با این حال این کشور پس از بحران مالی جهانی شاهد افزایش مداوم سرمایه‌گذاری روی طلا بوده است و در سال ۲۰۱۷، یک عملیات چهار ساله بازگشت مجموعاً ۶۷۴ تن طلا به خزانه‌های کشور خود از بانک‌های فرانسه و بانک فدرال ذخیره طلا در نیویورک را به پایان رساند و در حال حاضر با در اختیار داشتن سه‌هزار و ۳۶۲ تن و ۴۰۰ هزار کیلوگرم (۳,۳۶۲.۴ تن) طلا، دومین رتبه لیست حاضر را به خود اختصاص داده است.

ایتالیا

ایتالیا در طول چند سال اخیر حجم ذخایر طلای خود را حفظ کرده است. نقش طلا در پروتفوی بانک مرکزی این کشور به عنوان یک اندوخته ایمنی شناخته می‌شود که می‌تواند از جوامع در برابر نوسانات دلار محافظت کند. ایتالیا با در اختیار داشتن دو هزار و ۴۵۱ تن و ۸۰۰ هزار (۲,۴۵۱.۸ تن) کیلوگرم طلا، در سومین جایگاه لیست حاضر قرار دارد.

فرانسه

کشوری که در چهارمین جایگاه لیست برترین کشورها در زمینه ذخیره طلا قرار دارد، فرانسه با دو هزار و ۴۳۶ تن (۲,۴۳۶ تن) طلا است. بانک مرکزی این کشور طی چند سال گذشته مقدار کمی از ذخایر طلای خود را به فروش رسانده است. در حال حاضر ذخایر موجود در این کشور شامل یک‌صد تن سکه طلا و شمش‌های میله‌ای هر یک به وزن ۱۲ کیلوگرم و ۵۰۰ گرم می‌شود. خزانه‌های بانک دوفرانس در پاریس یکی از چهار صندوق امانات و سپرده‌گذاری مورد تأیید صندوق بین‌المللی پول (IMF) است.

روسیه

بانک مرکزی روسیه طی هفت سال گذشته یکی از بزرگترین خریداران طلا بوده است، تا جایی که در سال ۲۰۱۸ از چین پیشی گرفت و پنجمین جایگاه لیست برترین کشورها در زمینه ذخایر طلا را به خود اختصاص داد. در سال ۲۰۱۷، این کشور به منظور پرهیز از نوسانات دلار آمریکا پس از سرد شدن روابطی که با غرب داشت، ۲۲۴ تن شمش طلا خریداری کرد. به منظور تهیه پول نقد برای این خریدها، روسیه به اجبار درصد بالایی از دارایی‌های خود در خزانه‌داری آمریکا را به فروش رساند. این کشور در حال حاضر دو هزار و ۲۹۵ تن و ۴۰۰ هزار کیلوگرم (۲,۲۹۵.۴ تن) ذخیره طلا دارد.

چین

از تابستان سال ۲۰۱۵، دولت چین برای نخستین بار از سال ۲۰۰۹، فعالیت‌های خرید طلای خود را به اشتراک گذاشت. این کشور با یک‌هزار و ۹۴۸ تن و ۳۰۰ هزار کیلوگرم (۱,۹۴۸.۳ تن) طلا در ششمین جایگاه از لیست حاضر قرار دارد با این حال، این فلز زرد رنگ تنها ۳.۳ درصد از ذخایر کلی آن را تشکیل می‌دهد. چین از سال ۲۰۲۱ به بانک‌های داخلی و بین‌المللی خود اجازه داد که برای مقابله با نوسانات ارزی به خرید و فروش طلا اقدام کنند. برآورد می‌شود تا پایان ماه می ۱۵۰ تن طلا به ارزش هشت‌میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار به دارایی‌های این کشور اضافه شود.

سوئیس

سوئیس با بزرگترین ذخایر سرانه طلای جهان در جایگاه هفتم لیست حاضر قرار دارد. این کشور بی‌طرف، در خلال جنگ جهانی دوم به مرکز تجارت طلا در اروپا مبدل، هم با متحدین و هم با متفقین وارد معاملات تجاری شد. امروزه سوئیس بیشتر معاملات طلای خود را با چین و هنگ‌کنگ انجام می‌دهد و دارای یک‌هزار و ۴۰ تن (۱,۰۴۰ تن) طلا است.

ژاپن

ژاپن، سومین قدرت برتر اقتصادی و هشتمین ذخیره‌کننده بزرگ طلا در جهان است. بانک مرکزی این کشور یکی از تأثیرگذارترین بانک‌ها در زمینه کاهش کمّی طلا است که در ژانویه ۲۰۱۶ نرخ بهره را به زیر صفر رساند. این اقدام نقش بسزایی در تقویت تقاضا برای طلا در سراسر جهان داشته است. ژاپن در حال حاضر ۶۷۵ تن و ۲۰۰ هزار کیلوگرم (۷۶۵.۲ تن) طلا در اختیار دارد.

هند

جای تعجب نیست که بانک مرکزی هند یکی از بزرگترین فروشگاه‌های طلا در جهان باشد. این کشور آسیای جنوبی که یک‌میلیارد و ۲۵۰ میلیون نفر جمعیت دارد، دومین مصرف کننده بزرگ طلا در سراسر جهان و یکی از معتبرترین تأثیرگذاران روی تقاضای جهانی طلا است. در طول تاریخ، فصول برگزاری جشنواره و عروسی در هند که از اکتبر تا دسامبر ادامه دارد یکی از بزرگترین منابع بهره‌وری برای تجارت طلا به حساب می‌آید. هند ۷۸۶ تن و ۸۰۰ هزار کیلوگرم (۶۸۷.۸ تن) ذخیره طلا دارد.

هلند

هلند با ۶۱۲ تن و ۵۰۰ هزار کیلوگرم (۶۱۲.۵ تن) طلا آخرین جایگاه لیست حاضر را به خود اختصاص داده است. این کشور اعلام کرده است که به زودی ذخایر طلای خود را از آمستردام به کمپ جدید آمستردام (در خارج از شهر با فاصله یک ساعت راه) منتقل خواهد کرد که در آن اقدامات امنیتی بسیار سنگین و پیچیده‌ای به کار رفته است. این اقدام عجیب هلند واکنش‌های بسیاری را به دنبال داشته خصوصاً که اخیراً مقدار زیادی از ذخایر طلای خود در صندوق ایالات‌متحده‌آمریکا را به کشور خود بازگردانده است.

یکی از چیزهایی که از گذشته به عنوان قدرت بانک‌های مرکزی به حساب می‌آمده است، میزان ذخایر طلایی است که در اختیار داشته‌اند. آماری که به تازگی مجمع جهانی اقتصاد گردآوری کرده است، نشان می‌دهد 10 کشور بزرگ دنیا ذخایری معادل با حدود 24 هزار تن طلا در دست دارند. آمریکا بالاترین ذخایر طلا را در جهان در اختیار دارد و پس از آن نیز آلمان و ایتالیا قرار دارند. در ادامه با این کشورها بیشتر آشنا می‌شوید.

چرا بانک‌های مرکزی طلا نگه‌داری می‌کنند؟

فضای اقتصادی جهان همیشه شرایط باثباتی ندارد و ممکن است در برخی شرایط به ویژه جنگ و کاهش تقاضا یا هر دلیلی که بتواند فضای اقتصادی جهان را وارد رکود کند، نگهداری طلا در بانک‌های مرکزی موضوعیت پیدا کند. این کار به دلیل آن است که طلا مصارف صنعتی و دارد و در بحران‌های اقتصادی اهمیت پیدا کند.

یکی از پارامترهای موثر در تمایل بانک‌های مرکزی و سرمایه ‌گذاران برای ذخیره‌سازی طلا، نرخ بهره است. زمانی که نرخ بهره در کشورهای قدرتمند دنیا، به خصوص اتحادیه اروپا و ایالات‌متحده کاهش می‌یابد، تمایل برای خرید و نگه‌داری طلا افزایش یافته و در صورت افزایش نرخ بهره، بانک‌های مرکزی و سرمایه‌گذاران ترجیح می‌دهند طلای ذخیره‌شده خود را به فروش برسانند.

یکی دیگر از دلایل خرید طلا توسط بانک‌های مرکزی نیز به موازنه آنها برمی‌گردد. در واقع، اگر یک بانک مرکزی بخواهد ترازنامه خود را متوازن نگه دارد و پیش از این اقدام به چاپ پول کرده باشد (یا بدهی‌های آن افزایش داشته باشد)، باید دارایی‌های خود را افزایش دهد و یکی از راهکارهای آن بالا بردن دارایی‌ها یا به عبارتی خرید طلا و یا است.

نظام برتون وودز

پیش از برتون ‌وودز، اکثر کشورها از استاندارد طلا پیروی می‌کردند. به این معنی که هر کشوری تضمین می‌کرد ارز خود را به اندازه‌ی پشتوانه‌ی طلای موجود در خزانه‌اش صادر کند. اما پس از اجلاس برتون وودز، اعضا موافقت كردند كه ارز خود را نسبت به دلار آمریکا بسنجند، نه طلا. اما همچنان به نوعی استاندارد طلا برقرار بود.

اما چرا دلار؟ در آن زمان ایالات ‌متحده حدودا سه‌چهارم از عرضه طلا در جهان را در اختیار خود داشت. هیچ ارز دیگری به اندازه‌ کافی از پشتوانه طلا برخوردار نبود تا این مقدار از طلا را به عنوان جایگزین برگرداند. در آن زمان ارزش هر دلار یک سی و پنجم اونس طلا بود و بر همین اساس می‌شد ذخایر ارزی را نسبت به دلار کنترل کرد. برتون‌ وودز کاری کرد تا کشورها به آرامی از استاندارد طلا به استاندارد دلار آمریكا کوچ کنند. حالا دلار جایگزین طلا شده بود. در نتیجه، ارزش دلار نسبت به سایر ارزها افزایش یافت. این امر تقاضای بیشتری برای دلار ایجاد کرد هرچند ارزش دلار در برابر طلا یکسان باقی ‌مانده بود.

میزان تقاضای طلا در بخش‌های مختلف اقتصادی در سه ماهه اول سال 2023

مجموع تقاضای طلا در سه ماهه اول سال 2023 به 1080 تن می‎رسد. از این میان بیشترین میزان تقاضا برای طلا مربوط به بخش جواهرسازی بوده است. این بخش در سه ماهه اول سال 2023 بیش از 508 تن طلا تقاضا داشته است. از سوی دیگر بخش سرمایه گذاری بعد از جواهرسازی بیشترین تقاضای طلا را در این بازه زمانی داشته است.

سرمایه گذاران در سه ماهه اول سال 2023 حدودا 274 تن تقاضای طلا داشته‌اند. بانک‌های مرکزی نیز در این بازه زمانی 228 تن طلا خریده‌اند. در این میان، کمترین تقاضا برای طلا در سه ماهه اول سال 2023 مربوط به بخش تکنولوژی بوده است. صنعت تکنولوژی در این بازه زمانی تقاضای 70 تنی برای طلا داشته است.

کدام کشورها بیشترین حجم طلا را به ذخایر خود افزوده‌اند؟

در سه ماهه اول سال 2023 تعدادی از کشورهای جهان نسبت به سایر کشورها حجم طلای موجودی در بانک مرکزی خود را افزایش داده‌اند. کشور سنگاپور در صدر این جدول قرار دارد. سنگاپور در 3 ماه ابتدایی سال 2023 حدودا 69 تن به ذخایر طلای خود افزوده است. در رتبه دوم کشور چین قرار دارد. این کشور در فصل اول سال 2023 تقریبا 58 تن به ذخایر طلای خود اضافه کرده است. ترکیه سومین کشور در جهان است که در 3 ماه اول سال 2023 بیشترین مقدار طلا را به ذخایر خود افزوده است. این کشور در بازه زمانی فوق بیش از 30.2 تن ذخایر طلای خود را بیشتر کرده است. هند و جمهوری چک نیز در رتبه چهارم و پنجم بیشترین افزایش ذخایر طلا قرار دارند و به ترتیب 7.3 تن و 1.5 تن طلا به ذخایر خود افزوده‌اند.

کدام کشورها بیشترین حجم طلا را فروخته‌اند؟

در این فهرست پنج کشور حدود دو تن از ذخایر طلای خود را کاهش داده‌اند. کشور قزاقستان نسبت به سایر کشورها بیشترین کاهش حجم طلا را داشته است. این کشور در سه ماهه اول سال 2023 تقریبا 20 تن از ذخایر طلای خود را کاهش داده است. در رتبه دوم کشور ازبکستان قرار دارد.

 بانک مرکزی ازبکستان 14.6 تن از ذخیره طلای خود را کاهش داده است. این در حالی است که در این بازه زمانی سه ماهه کشور کامبوج با کاهش 10 تنی ذخایر طلای خود در این فهرست رتبه سوم را دارد. کشورهای روسیه و کرواسی هم به ترتیب 6.22 و 1.9 تن از ذخایر طلای خود را در سه ماهه ابتدایی سال 2023 کاهش داده‌اند.

کدام بانک‌های مرکزی بیشترین ذخایر ارزی را دارند؟

یکی دیگر از دارایی‌های بانک‌های مرکزی هر کشوری ذخایر ارزهای خارجی آن کشور هستند. از نظر ذخایر ارزهای خارجی کشورهای آسیایی مقادیر بزرگی را در اختیار دارند. چین و ژاپن از نظر این ذخایر در صدر فهرست 10 کشور برتر قرار گرفته‌اند. در مجموع از این 10 کشور، 7 سرزمین آسیایی هستند، یک کشور در اروپای شرقی، یک کشور در اروپای غربی و یک کشور در آمریکای جنوبی است. در جدول زیر می‌توانید فهرست 10 کشور دارای بیشترین ذخایر ارزهای خارجی را برحسب میلیارد دلار ببینید.

آشنایی با ثروتمندترین بانک‌های مرکزی دنیا

در بالا به ذخایر طلا و ارزهای خارجی بانک‌های مرکزی دنیا نگاهی انداختیم. اگر به مجموع ارزش دارایی‌های طلا و ارزهای خارجی بانک‌های مرکزی دنیا نگاهی بیندازیم، خواهیم دید که چین و ژاپن ثروتمندترین بانک‌های مرکزی دنیا را دارند. نکته جالب حضور تایوان و عربستان است که در مجموع کشورهای آسیایی بانک‌های مرکزی با بیشترین دارایی را به 7 سرزمین می‌رسانند. سوئیس، آمریکا و روسیه تنها کشورهای غیرآسیایی این فهرست هستند.

دکمه بازگشت به بالا