آیا مصرف قهوه با داروهای ضد دیابت تداخل دارد؟
قهوه و کافئین – اثرات آنها
خواص قهوه ی گانودرما دکتر بیز: قهوه به علت وجود کافئین نیز در بسیاری از مکمل های چربی سوز تجاری گنجانده شده است.
تعدادی از مواد فعال موجود در قهوه می توانند متابولیسم را تحت تاثیر قرار دهند:
کافئین: محرک اصلی در قهوه
تئوبرومین : محرک اصلی در کاکائو که در مقادیر کوچکتر هم در قهوه یافت می شود.
تئوفیلین: یکی دیگر از محرک های موجود در کاکائو و قهوه؛ که برای بهبود آسم نیزاستفاده شده است.
اسید کلروژنیک: یکی از اصلی ترین ترکیبات فعال بیولوژیکی در قهوه که ممکن است به جذب کربوهیدرات کمک کند. مهمترین آنها کافئین است که بسیار قوی است و به طور کامل مورد مطالعه قرار گرفته است. کافئین با مسدود کردن یک انتقال دهنده عصبی به نام آدنوزین کار می کند. با مسدود کردن آدنوزین، کافئین باعث افزایش انتشار انتقال دهنده های عصبی مانند دوپامین و نوراپی نفرین می شود.که، به نوبه خود، باعث می شود احساس انرژی وهشیاری ایجاد شود.
به این ترتیب، قهوه کمک می کند تا اکتیو بمانید و احساس خستگی نکنید. همچنین، می تواند عملکرد ورزش را به طور متوسط به میزان 11 تا 12 درصد بهبود بخشد.
قهوه می تواند به حرکت چربی از بافت چربی کمک کند
طریقه مصرف قهوه گانودرما برای زود انزالی: کافئین سیستم عصبی را تحریک می کند که سیگنال هایی را مستقیما به سلول های چربی ارسال کنند، که چربی را کاهش دهند .
این کار را با افزایش سطح خونی هورمون اپی نفرین انجام می دهد. اپی نفرین، همچنین از طریق خون به بافت های چربی حرکت می کند و آنها را به شکستن چربی ها ملزم و آنها را در خون آزاد می کند.
قهوه می تواند میزان متابولیسم را افزایش دهد
مقدار مصرف قهوه گانودرما در روز:: میزان کالری که در حالت استراحت می سوزد، میزان متابولیسم استراحت (RMR) نامیده می شود.
مطالعات نشان می دهد که کافئین می تواند RMR را با 3-11٪ افزایش دهد. یک مطالعه نشان داده است که کافئین افزایش سوزش چربی را تا 29٪ در افراد لاغر افزایش می دهد، در حالی که افزایش چربی سوزی در افراد چاق تنها 10٪ بوده است.این اثر همچنین به نظر می رسد که با سن کاهش می یابد و در افراد جوانتر بیشترمی باشد.
قهوه و از دست دادن وزن در دراز مدت
یک هشدار عمده وجود دارد: در بدن افراد در طول زمان به اثرات کافئین تحمل ایجاد می شوند. در کوتاه مدت، کافئین می تواند میزان متابولیسم را افزایش دهد و چربی سوزی را افزایش دهد، اما بعد از مدتی افراد به اثرات قهوه مقاوم می شوند و اثرگذاری متوقف می شود.
اما حتی اگراثر چربی سوزی قهوه در درازمدت کم شود، هنوز یک احتمال وجود دارد که اثرگذاری آن روی اشتها باقی بماند و به افراد کمک کند کمتر غذا مصرف کنند.
چقدر قهوه باید برای کاهش وزن مصرف کرد
مصرف بیش از 4 فنجان قهوه بخشی در رژیم غذایی سالم توصیه نمی شود. به یاد داشته باشید که فقط نوشیدن قهوه به شما کمک نمی کند وزن خود را از دست بدهید. قهوه به عنوان یک کاتالیزور برای سرعت بخشیدن به روند عمل کند، اما یک رژیم سالم، متعادل همراه با ورزش منظم برای کاهش وزن بسیار مهم است.
تداخلات دارویی با قهوه
از آنجایی که قهوه و کافئین نوشیدنی پرطرفدار در بین تمامی مردم جهان است و به دلیل خواص ضد خستگی و بهبود کیفیت عملکرد مغز در زمان خستگی به طور گسترده ای استفاده میشود. بنابراین طبیعی است که خیلی از افراد با سابقه مصرف داروهای مختلف به طور همزمان قهوه و نسکافه نیز مصرف نمایند. لذا توجه به تداخلات دارویی با قهوه اهمیت دارد.
از آن جمله تداخل خطرناک کافئین با افدرین می باشد که به دلیل خاصیت محرک بودن هر دوی این مواد، احتمال عوارض جانبی زیاد مخصوصا عوارض قلبی افزایش می یابد.
باید توجه نمود که تداخلات ضعیفتر با سایر داروها عمدتاً با عدم مصرف همزمان و فاصله گذاری حدود 2 ساعت بین مصرف دارو و قهوه قابل پیشگیری است.
همچنین برخی از داروهای پر مصرف که با قهوه تداخل دارند عبارتند از: آدنوزین، آلندرونات، کلوزاپین، دیسولفیرام، استروژن، فلووکسامین، لووتیروکسین، لیتیوم، برخی داروهای ضد افسردگی، داروهای ضد انعقاد خون، فنوباربیتال، تئوفیلین و وراپامیل.
در صورتی که عادت به مصرف قهوه به صورت روزانه دارید، حتماً تداخل داروهای مصرفی و قهوه را از پزشک خود یا دکتر داروساز داروخانه سوال نمایید.
اگر قرار به انجام تست های قلبی دارید، حداقل 24 ساعت قبل از تست از نوشیدن چای سبز، چای سیاه، قهوه و نسکافه خودداری کنید
ترکیبات قهوه
یک فنجان قهوه حاوی تعداد شگفت انگیزی از موادّ فعال زیستی است که می تواند به طور مستقیم بر سلامت و تندرستی جسمی و روانی فرد تاثیر بگذارد.
این موارد عبارتند از:
- کافئین (که خستگی را کاهش می دهد و عملکرد ذهنی را بهبود می بخشد)
- مواد معدنی ضروری (مانند کلسیم، منیزیم، فسفر و پتاسیم)
- پلی فنول ها (که قند خون را کاهش می دهند و شریان ها را شل می کنند)
- ملانوئیدین – Melanoidins (که به متابولیسم چربی کمک می کند)
- اسید کلروژنیک (یک آنتی اکسیدان قوی)
- دیترپن ها – Diterpenes (که گفته می شود دارای خواص ضد التهابی و ضد اسپاسم هستند)
این روزها قهوه به اشکال مختلف مصرف می شود. هنگام سفارش قهوه از یک قهوه خانه معمولی، احتمالاً با منوی گسترده ای از نوشیدنی های قهوه سرد و گرم، از جمله لاته، کاپوچینو،اسپرسو، فراپس، موکاچینو، دم نوش سرد و انبوهی از قهوه های طعم دار مواجه خواهید شد. در کنار اینها تعداد بسیار زیاد و متنوعی از ترکیبات آماده و بسته بندی شده قهوه و قهوه فوری را هم باید به این لیست اضافه کرد. اغلب این ترکیبات بسته بندی شده و فوری حاوی مواد دیگری مانند شکر و خامه و ترکیبات لبنی هم هستند.
به همان اندازه که ممکن است در مورد تاثیر قهوه بر بدن و قلب خود نگران باشید، مسلماً نگرانی بزرگتر سایر مواد افزوده شده در نوشیدنی های قهوه است که ممکن است خطر بیماری قلبی ، چاقی و دیابت نوع دو را افزایش دهند .
به عنوان مثال یک فنجان قهوه که با ترکیبات پودر خامه و شکر مخلوط شده باشد می تواند تا 400 کیلوکالری به میزان کالری دریافتی روزانه شما اضافه نماید که عدد قابل توجّهی است، به ویژه اگر بخواهید روزانه تعداد زیادی از آن را مصرف نمایید. در کنار کالری بالا اغلب این ترکیبات و افزودنی ها دارای اسیدهای چرب اشباع و مضر برای سلامتی قلب و عروق هستند. در حالی که میزان کالری همین میزان قهوه ساده تنها در حدود 10 کیلوکالری خواهد بود و فاقد هر نوع کلسترول یا ترکیبات چربی اشباع شده است.
نکته مهم بعدی در مورد قهوه، توجه به نحوه تولید آن است. وقتی صحبت از فواید و خطرات قهوه می شود، نحوه تهیه یک فنجان می تواند تفاوت زیادی ایجاد کند.
انواع مختلفی از قهوه وجود دارد، اما اساساً آنها به دو روش تهیه می شوند: فیلتر شده و بدون فیلتر. قهوه های فیلتر شده رایج ترین روش تهیه در دنیا هستند و شامل دم کردن قهوه از طریق فیلتر است. در این روش در زمان تهیه، قهوه از یک سری فیلترهای کاغذی عبور داده می شود. قهوه های بدون فیلتر که به عنوان قهوه های آب پز نیز شناخته می شوند، از فیلتر استفاده نمی کنند و شامل قهوه های اسپرسو، ترکی و قهوه های فرانسوی می شوند.
به طور کلی، قهوه بدون فیلتر خطرات بالقوه بیشتری را در صورت ابتلا به چربی خون (چربی خون بالا، از جمله کلسترول) در شما ایجاد می کند. از جمله ترکیباتی که تصور می شود در افزایش سطح کلسترول نقش دارند، دیترپن های کافستول – cafestol – و کاهوول – kahweol – هستند. آنچه مشخص نیست این است که چه مقدار کافستول یا کاهوئول برای تاثیر بر سطح کلسترول لازم است (مطالعات در مورد این تاثیر متفاوت است) یا اینکه سایر مواد فعال زیستی موجود در قهوه، مانند پلی فنل ها، به چه میزان می توانند این خطر را کاهش دهند. از سوی دیگر شایان ذکر است که کافستول و کاهوول هر دو دارای اثرات ضد التهابی و ضد دیابت هستند که برای سلامتی افراد مفید است. لذا به نظر می رسد نتیجه گیری نهایی در این مورد، احتیاج به مطالعات بیشتری داشته باشد.
اگرچه مطالب زیادی در مورد فواید قهوه منتشر شده است، لازم است که خطرات و عوارض احتمالی آن را در نظر بگیرید، به خصوص اگر میزان مصرف قهوه شما زیاد است.
اثرات محرک بر بدن
از جمله:
- محتوای بالای کافئین می تواند سیستم عصبی مرکزی را بیش از حد تحریک کند و باعث اضطراب، بی قراری، سردرد، بی خوابی و تپش قلب شود. کم خوابی باعث خواب آلودگی در طول روز و کاهش هوشیاری و عملکرد ذهنی می شود.
- قهوه اسیدی است و می تواند باعث ناراحتی معده در برخی افراد، به ویژه افرادی که گاستریت مزمن یا سندرم روده تحریک پذیر (IBS) دارند، شود. همچنین می تواند تخلیه معده را تسریع کند و می تواند اسهال را در افراد مبتلا به IBS یا بیماری التهابی روده (IBD) بدتر کند.
- مصرف زیاد قهوه در زنان (8 فنجان یا بیشتر در روز) خطر شکستگی استخوان را تا 150 درصد افزایش می دهد. در مردان نیز چنین چیزی دیده نمی شود.
- مصرف زیاد قهوه در دوران بارداری نیز ممکن است خطر وزن کم هنگام تولد، زایمان زودرس و از دست دادن بارداری را در مقایسه با مصرف کم تا متوسط افزایش دهد.
تداخلات دارویی
محتوای کافئین موجود در قهوه ممکن است اثرات برخی داروها، به ویژه محرک ها را تقویت کند. مصرف قهوه و مواد محرک با هم می تواند ضربان قلب و فشار خون شما را گاهی به شدت افزایش دهد.
نمونه هایی از محرک ها عبارتند از:
- داروهای سرکوب کننده اشتها
- اپی نفرین (آدرنالین)
- لونامین (فنترمین)
- Provigil (مودافینیل)
- سودافد (سودوافدرین)
- تنوات (دی اتیل پروپیون)
- مواد مخدر تفریحی مانند کوکائین و مت آمفتامین