کسب و کار ایرانیمجله عمومی

چه موادی نباید در لوازم آرایشی و بهداشتی به کار روند؟

شاید بیشتر خانم ها را دیده باشید که فقط به مارک وسایل آرایشی دقت میکنند و حتی نگاهی هم به فهرست مواد تشکیل دهنده آن نمیکنند.همانطور که در بالا گفتیم بعضی مواد به کار رفته در رژ لب، لاک، ریمل، کرم های صورت، ضدآفتاب ها، دئودورانت ها و… می تواند به بدن شما آسیب برسونند و در طولانی مدت عوارض زیادی از جمله سرطان، اختلالات هورمونی و… ایجاد کند.پس کمی از وقت خرید خود را علاوه بر پیدا کردن جنس های اصل و مارک های خوب به مطالعه مواد تشکیل دهنده وسایل آرایشی بگذارید  تا بتویند انواع سالم و بی خطر و از همه بهتر «ارگانیک» آنها را انتخاب کنید.

مواد خطرناک موجود در لوازم آرایشی

رنگ های مصنوعی

فتالات ها گروهی از مواد شیمیایی هستن که برای نرم کردن و قابل انعطاف کردن پلاستیک ها به کار میرن، به خصوص در لاک و لوسیون ها باید دقت کنید که فتالات نباشه . فتالات ها ریسک سرطان به خصوص سرطان سینه رو بالا میبرن .فتالات ماده ای است که باعث اختلالات هورمونی می شود. معمولا دو نوع از این ماده در مواد آرایشی استفاده می شود: بنزیل فتالات (BBP) و یا دی بوتیل فتالات (DBP). فتالات و ترکیب های مختلف آن، اثری شبیه هورمون زنانه استروژن دارند. اگر زنان باردار در معرض این مواد قرار بگیرند، فرزندشان با ناهنجاری های مادرزادی در اندام تناسلی متولد میشود. علاوه بر این، تاثیر مخرب آن روی کبد، کلیه ، ریه و غدد جنسی ثابت شده وشدید است.

استفاده از عطر در محصولات

ممکنه اسم عطر به شما احساس بدی نده اما اکثر اوقات بو و عطر محصولات نشان دهنده ترکیب شدن مواد خطرناک با هم هست و کمپانی با عطر دار کردن محصولات سعی در مخفی کردن بعضی از این ترکیبات داره.

What materials should not be used in cosmetics?

عطر در وسایل آرایشی

ماده خطناک وسایل آرایش دیگر فرمالدئید هست، این ماده هم از انتشار و رشد باکتری جلوگیری میکنه، اما این ماده که خصوصا در لاک ها وجود داره گزارش شده عامل بسیاری از سرطان هاست و باعث حساسیت در بعضی افراد میشه ، فرمالدئید باعث التهاب و تحریک پوست شده و در صورت تماس طولانی مدت باعث ضعف عمومی بدن می شود. تنفس این ماده موجب سردرد، سوزش گلو، اختلال تنفس و بروز علائم آسم می شود.مصرف مقادیر زیاد و طولانی مدت آن باعث ایجاد آثار سمی و سرطان در بدن می شود و مقادیر اندک آن نیز باعث تحریک، سوزش چشم و ریزش اشک می شود. مسمومیت، افزایش اسید خون و کاهش شدید حرارت بدن نیز از عوارض جذب فرمالدئید از طریق دستگاه گوارش هستند.

اکسی بنزون (Oxybenzone):

هنگام خرید رژ لب یا لیپ استیک، حتما برچسب آن را بخوانید تا مطمئن شوید در آن اکسی بنزون به کار نرفته باشد، به خصوص در مورد رژ لب های ضد آفتاب.این ماده می تواند باعث ایجاد حساسیت و اختلالات هورمونی نیز شود و به سلول ها آسیب برساند.

مواد خطرناک لوازم آرایش

از دیگر مواد خطرناک لوازم آرایشی سورفاکتانت هست این ماده در ۹۰٪ محصولات شوینده و مراقبتی وجود داره ، باعث سوزش چشم، آسیب به ریه و حتی احتمال افزایش سرطان و آسیب کبد میشه ، سورفاکتانت از طریق پوست، تنفس و گوارش می تواند جذب بدن شود. این ماده علاوه بر خشکی، التهاب پوست و مخاط، درماتیت آلرژیک، حساسیت چشمی و چروک خوردگی سریع تر پوست، در صورت مصرف زیاد آثار سرطان زایی نیز خواهد داشت. سورفاکتانت در بیشتر مواد شوینده، کف کننده، شامپوها و صاف کننده های مو و لباس نیز استفاده می شود. جذب سیستمیک یا خورده شدن به اشتباه آن می تواند عوارض داخلی متعددی داشته باشد.

این ماده به نوعی الکل اورگانیک هست که در تولید مرطوب کننده های صورت به کار میره. در بعضی از افراد این ماده باعث جوش زدن و حساسیت افراد شده. مواد خطرناک موجود در لوازم آرایشی میتواند حد مشخصی داشته باشد برای مثال میزان این ماده باید کمتر از ۲٪ باشه.بوتیل هیدروکسی نوعی ماده نگهدارنده است. چندوقت پیش موسسه ملی سم شناسی ایالات متحده اعلام کرد این ماده می تواند منجر به سرطان شود. اما متاسفانه هنوز در بسیاری از مواد آرایشی و بهداشتی مثل رژ لب و خط چشم به کار می رود.بوتیل هیدروکسی تولوئن نیز یکی از مواد اصلی تشکیل دهنده لاک ناخن است و تماس طولانی مدت با آن، علائم جسمی و روانی متعددی ایجاد می کند.

مواد تشکیل دهنده وسایل آرایشی

تولوئن

این ماده که از مشتقات نفت هست حتی به عنوان بنزن، فنیل متان، متیل بنزن هم متیل بنزن هم در محصولات درج میشه. در بعضی افراد باعث تهوع میشه و حساسیت پوستی ایجاد میکنه.به خصوص مامانا و خانم های باردار باید از این محصول دوری کنن . ماده ابسیاری از محصولات آرایشی و بهداشتی مانند لوسیون بدن، شامپو، لوازم آرایش و حتی عطرها که در طول روز استفاده می کنیم حاوی مواد شیمیایی مضر هستند. این مواد می توانند باعث مشکلاتی از تحریک پوست و واکنش های آلرژیک گرفته تا سرطان و مشکلات ناباروری شوند.

با وجود پژوهش های فراوانی که در این زمینه صورت گرفته همچنان تولیدکنندگان این محصولات از آنها در تولیدات خود استفاده می کنند. علت این استفاده ارزان بودن این مواد و از طرفی نبودن قانونی برای محدودکردن استفاده از آنها می باشد. بنابراین لازم است اطلاعات خود را در مورد این مواد مضر بالا ببریم و سعی کنیم از محصولاتی استفاده کنیم که فاقد مواد مضر در لوازم آرایشی و بهداشتی هستند.

چه موادی جزو مواد مضر در لوازم آرایشی و بهداشتی محسوب می شوند؟

در ادامه با مواد اولیه لوازم آرایشی آشنا می شوید که در گروه مواد مضر در لوازم آرایشی و بهداشتی قرار دارند:

عطر

رنگ های مصنوعی

بسیاری از محصولات آرایشی حاوی رنگ هستند. رنگ یکی از مواد مضر در لوازم آرایشی و بهداشتی است. اگر روی محصولی ترکیب حروف و اعداد مانند Red 40 یا Yellow 6 بود از خرید آن خودداری کنید زیرا حاوی رنگ است.از قطران زغال سنگ یا نفت، رنگ های مصنوعی بدست می آیند که می توانند باعث تحریک پوست و سرطان شوند.

این رنگ ها سرشار از فلزات سنگین هستند و می توانند اثرات منفی روی عملکرد مغز داشته باشند.رنگ های قطران زغال سنگ بیشتر در رنگ مو و سایه چشم یافت می شوند زیرا برای رنگ کردن گزینه مناسبی هستند. این رنگ ها باعث تحریک پوست می شوند و حتی می توانند باعث نابینایی فرد شوند. سازمان غذا و دارو هیچ افزودنی رنگی را برای رنگ کردن دائمی یا رنگ کردن مژه ها و ابروها تایید نکرده است و درباره ایمنی مواد آرایشی چشم ها هشدار داده است.

نفت و روغن های معدنی

بسیاری از محصولات یا مشتقات نفتی برای ایجاد درخشندگی و رطوبت به محصولات آرایشی و بهداشتی اضافه می شوند. فرآورده های سمی می توانند آلوده به ده ها ماده شیمیایی سمی باشند که برخی از آنها می توانند باعث آسیب به اعصاب و سرطان شوند. مواد سمی قابل نفوذ به پوست هستند و به همین دلیل خطرات بسیاری برای انسان دارند. یک مطالعه در سال 2009 نشان داد استفاده از روغن های معدنی می تواند باعث افزایش سرعت رشد تومور شود. توصیه می شود به جای روغن های معدنی که جزو مواد مضر در لوازم آرایشی و بهداشتی هستند از مواد زیر استفاده شود:

  • شی باتر
  • روغن نارگیل
  • گلیسیرین گیاهی
  • روغن زیتون
  • روغن آفتابگردان
  • عسل خام

پارابن ها

پارابن ها مواد نگهدارنده ای هستند که قیمت پایینی نیز دارند. این مواد در بسیاری از خمیر ریش ها، مرطوب کننده ها، شامپوها و بسیاری محصولات بهداشتی دیگر به کار می روند. پارابن ها به افزایش ماندگاری محصولات و جلوگیری از رشد قارچ، باکتری، کپک و انگل کمک می کنند.
مطالعات حاکی از این هستند که پارابن ها می توانند از طریق پوست وارد جریان خون شوند و در آنجا باقی مانده و انباشته شوند. پارابن ها می توانند باعث اختلال در عملکرد غدد درون ریز شوند و خطر ابتلا به سرطان سینه را بالا ببرند. همچنین پارابن ها می توانند اثر استروژن را در بدن تقلید کند و باعث عدم تعادل هورمونی شوند. می توان پارابن را با مواد زیر جایگزین کرد:

  • عصاره رزماری
  • ریشه تربچه تخمیر شده
  • ویتامین E
  • بنزوات سدیم
  • عصاره هسته گریپ فروت
  • روغن های آنتی اکسیدانی مانند روغن بادام، آووکادو و دانه کنف

به جای پارابن در بسیاری محصولات اتیل ‌هگزیل گلیسیرین و فنوکسی اتانول و متیل‌کلروایزوتیازولینون و ترکیبات مشابه آن نیز استفاده می‌شود. همه این مواد می توانند باعث حساسیت و تحریک پوستی شوند.

فرمالید

فرمالید از جمله مواد مضر در لوازم آرایشی و بهداشتی است که از رشد باکتری در محصولات جلوگیری می کند. این ماده در بیشتر محصولات از لاک گرفته تا شامو به کار می رود. فرمالید ماده ای سرطان زا است، باعث واکنش آلرژیک می شود و تاثیر منفی روی سیستم ایمنی بدن دارد. توجه داشته باشید اگر روی محصولی فرمالدهید، فرمالین و یا متیلن گلیکول فهرست نشده به این معنی نیست آن ماده حاوی ماده خطرناکی نیست. باید از خرید محصولاتی که در مواد تشکیل دهنده آنها کلماتی با “eth” به کار رفته خودداری کنید.

مواد نگهدارنده

فتالات ها

فتالات ها نیز از جمله مواد مضر در لوازم آرایشی و بهداشتی هستند که برای دوام و انعطاف پذیری پلاستیک و تولید محصولات مایع به کار می روند. فتالات ها در محصولاتی مانند لاک ناخن، شامپو، دئودورانت، عطر، اسپری مو، کرم و مرطوب کننده و … استفاده می شوند. فتالات ها می توانند باعث مشکلات زیر شوند:

  • سرطان سینه
  • اختلال عملکرد غدد درون ریز
  • مشکلات ناباروری
  • دیابت
  • افزایش هورمون ها
  • اختلال رشد کودک
  • آسم
  • ADHD

بنابراین سعی کنید از محصولاتی استفاده کنید که فاقد عطر هستند و در ترکیب خود از فتالات استفاده نکرده اند.

ترکیبات پلی اتیلن گلیکول

این مواد نفتی هستند و به جذب سریع تر مواد آرایشی در پوست کمک می کنند. از این مواد در محصولات کرمی نیز استفاده می شود و عامل غلیظ کننده و حمل رطوبت اند.این ترکیبات به دلیل سرطان زایی شناخته شده اند و می توانند مسمومیت ژنتیکی در پی داشته باشند. استفاده از محصولات حاوی این مواد بر روی پوست آسیب دیده و ملتهب می تواند باعث مسمومیت یا تحریک گردد.

سدیم لوریل سولفات

یکی از رایج ترین موادی که در صابون ها، شامپوها، شوینده های بدن و هر ماده کف زا به کار می رود این ماده است. این ماده برای سلامتی مشکلی ایجاد نمی کند اما آلودگی هایی که در طول فرآیند تولیدش ایجاد می شوند مضر هستند و می توانند باعث مشکلات کبد و کلیه شوند. بهتر است مواد زیر با محصولات حاوی سدیم لوریل سولفات جایگزین شوند:

  • محصولات طبیعی بدون کف
  • فرمولاسیون فاقد لوریل سولفات
  • دسیل گلوکوزید
  • کوکوگلوکوزید
  • صابون های گیاهی کاستیل مانند روغن نارگیل، روغن زیتون و آفتابگردان و روغن های حامل صابونی شده

تری کلوسان

یکی از مواد مضر در لوازم آرایشی و بهداشتی این ماده است که به عنوان نگهدارنده و ضد باکتری در بسیاری محصولات بهداشتی و آرایشی به کار می رود. این ماده نه تنها باکتری های مضر را از بین می برد بلکه می تواند در نابود کردن باکتری های مفید نیز نقش داشته باشند. شواهد نشان می دهند این ماده می تواند باعث رشد ابرمیکروب های مقاوم به آنتی بیوتیک شود. همچنین این ماده می تواند باعث اختلال در غدد درون ریز، بر هم خوردن تعادل هورمونی، تضعیف سیستم ایمنی و عملکرد سیستم تولید مثل گردد. این ماده در اختلال عملکرد هورمون تیروئید نیز نقش دارد.

سیلوکسان ها

این مواد باعث صاف، نرم و مرطوب شدن پوست می شوند و در دئودورانت ها و محصولات مو استفاده می شوند. این مواد سمی هستند و می توانند در عملکرد غدد درون ریز و سیستم تولید مثل اختلال ایجاد کنند.

منبع:

تکنوشیمی

دکمه بازگشت به بالا