پای دماوند در بند وقف؛ بزرگترین قله ایران واقعا وقف شده است
ماجرا با گزارشی در روزنامه همشهری آغاز شد که به طور خلاصه اظهار داشت که اگر دماوند را به 11 قسمت تقسیم کنیم ، یکی از این قسمت ها ، از ریشه کوه تا قله ، متعلق به سازمان اوقاف است. اخبار احمقانه به زودی بحث برانگیز شد و تلاشها و مذاکرات با مقامات اوقاف با انکار روبرو شد. اما انتشار اسناد جدید دیروز نشان داد که این موضوع جدی است.
اکنون از یک طرف ، فعالان محیط زیست ، مسئولان سازمان محیط زیست و حتی شماری از نمایندگان مجلس خواهان شفافیت و بازگشت دماوند به ملت به عنوان یک اثر ملی هستند و از طرف دیگر ، سازمان اوقاف کل داستان را رد می کند و ادعا می کند که داستان جدید نیست. به دماوند باز خواهد گشت و نخواهد بود. چه خبرهایی برای جمع آوری کمک های مالی برای نخستین اثر مکتوب ملی در ایران است و آیا می توان بخشی از ایران اسطوره ای یا سازمان ویژه ای را با قوانین و اساسنامه های فعلی اختصاص داد؟ آخرین اخبار در مورد این چه می گویند و واکنشهای دو روز گذشته چه بوده است؟
داستان چیه؟
مروری بر اخبار جنجالی دو روز گذشته این است که به نظر می رسد یازدهم دماوندفجل به عنوان وقف به سازمان اوقاف در ایران رسیده است. کوه دماوند نخستین بنای طبیعی در فهرست آثار ملی ایران است که در سال 2008 در فهرست آثار ملی کشور گنجانده شده و بخشی از مناطقی تحت وزارت فرهنگ ، صنایع دستی و گردشگری ، محیط زیست و جنگلها ، مراتع و سازمان مدیریت آبخیزداری است. با این وجود ، آخرین اخبار حاکی از اعطای یکی از 11 قسمت کوه است ، اما سازمان اوقاف با رد این ادعا اعلام کرد که این هدیه متعلق به یک روستا و مراتع آن در اطراف کوه دماوند است. این انکار البته با واکنشهای انتقادی بسیاری همراه بود و کارشناسان محیط زیست می گویند که پذیرش یک حزب خصوصی برای داشتن همه قسمت های کشور در دامنه دماوندفجل قابل قبول نیست.
سازمان انکار موقوفات چه می گوید؟
بلافاصله پس از انتشار این خبر ، مدیرعامل سازمان اوقاف در پاسخ به پیگیری خبرنگار شرک ، پاسخی کلی دادند: “خبر درست نیست و ما به زودی انکار خواهیم کرد.” اظهار داشت: “هدیه مالار متعلق به روستاها و مراتع مالار است ، اما تاریخ آن حدود 90 سال قدمت دارد. از آنجا که پهلوی برای اولین بار این سرمایه را به دست آورد ، در سال 1323 و در سال 1374 در شعبه 29 دیوان عالی کشور به دادگاهها اعطا شد. 68 و 69 در آستانه 7 لاریجان تأیید شد و از سال 1384 پس از تشریفات قانونی در ثبت املاک ، علائم پروانه فوق به نام بودجه طبق قوانین مربوطه کشور تأیید شده است. “بنابراین ، این بودجه متعلق به یک روستا است و مراتع آن در اطراف دماوندفجل و دماوندفجل به هیچ وجه نمی رسد. خلاصه اینکه ، سازمان اوقاف می گوید هیچ چیز جدیدی رخ نداده است و دامنه کوه اطراف کوه دماوند ، که قبلاً متعلق به شاه پهلوی اول بود ، به سازمان اوقاف اختصاص داده شده است و در این میان کوه دماوند هنوز یک اثر ملی است.
توضیح سخنان مازندران: گردن و نه خود دماوند انجام می شود
اداره اوقاف استان مازندران علاوه بر انکار سازمان اوقاف ، دیروز توضیحی نیز در این باره ارائه داد که مانند تکذیب اصلی ، گردش مالی مالی بخشی از کوه دماوند را رد می کند. ابراهیم حیدری- جناسمی ، مدیر بودجه و امور خیریه در استان مازندران ، به ایلنا گفت: “این درست نیست که بگوییم مستندی برای قله دماوند صادر شده و برخی افراد قصد سوءاستفاده از این فضا را دارند.” قله دماوند اختصاص داده نشده است. در عوض ، نگهبان یکی از حاشیه های دماوند است که به “محدوده ملار” معروف است. مالار دو زمینه دارد که یکی از آنها نقشه برداری شده است و حدود دو هفته پیش ما قصد داشتیم با رئیس سازمان ثبت ملی و معاون نماینده قوه قضائیه برای گفتگو درمورد سند بخشی که نگهداری نشده است ، جلسه ای داشته باشیم؛ “زیرا اگر این کار انجام شده است ، آنها با توجه به شرایطی که برخی سودجویان ایجاد کرده اند ، امروز به سر ما خواهند زد.” مدیر ارشد مالی مازندران نیز در ادامه به تشریح تاریخچه حادثه و نقش این سرمایه داران در دماوندفجال پرداخت: “از طرف دیگر این کشور ، در سال 1982 ، یک سند بروشور به نام هدیه منتشر شد. گواهی هدیه این منطقه مربوط به سال 1341 است و مربوط به دیروز و امروز نیست و گویا با حضور امروز من در بودجه یا مدیریت مدرن انجام نشده است. این منطقه در سال 1941 و قبل از انقلاب تسخیر شد و تمام اسناد آن موجود است. وی گفت: “این استرداد برای امور خیریه و مردم منطقه است.” حیدری این خبرها را در روزهای اخیر به عنوان تلاش برای حمله به سازمان اوقاف توصیف کرد و اظهار داشت که سود برای رسیدن به این منطقه در نظر گرفته شده است: “در این منطقه ذخایر معدنی وجود دارد که در اوایل دهه 90 میلادی است. برخی برای بهره برداری از این منطقه و استخراج مواد معدنی برنامه ریزی شده اند. آنها داشتند؛ اما عوفق اعتراض كرد. در حال حاضر فرض بر این است که آنها دریافتند فضای آقماشاد (روستایی در ساری که 5،600 هکتار از جنگل ها و اراضی خارج از جنگل به کسی واگذار شده است) باز است و این که می توانند در مقابل موقوفات صحبت کنند ، قصد دارند از این فضا به نفع خود استفاده کنند. ردن به طور خلاصه ، رئیس اداره اوقاف مازندران منابع موجود در بخش هایی از کوه دماوند را رد می کند و می گوید: “آنچه در حال حاضر به دلیل سوءاستفاده برخی مورد بحث قرار می گیرد مربوط به همان زمین شن است و هیچ سند جدیدی برای این منطقه منتشر نشده است.”
اطلاعات جدید: دماوند واقعاً اختصاصی است
در حالی که موج واکنش و تکذیب سازمان اوقاف ادامه دارد ، سایت خبری “Scannews” روز گذشته اسناد جدیدی منتشر کرد که در صورت صحت ، بودجه بخشی از دماوند را نشان می دهد. این وب سایت خبری ادعا می کند که طبق آخرین اسناد به دست آمده ، “قسمت دقیق قله دماوند تشییع شد.” در یادداشت توضیحی این اسناد همچنین آمده است: اگر لاریجان در مجاورت قله دماوند به ثبت نرسیده است ، لازم به ذکر است که این پلاکها “آگهی 1234-1348 / 3/22 (که در آن مرز شمالی پلاکها ذکر شده است. قله دماوند”) نیز از قله دماوند به دامنه تمدید شده است ، طبق برنامه در مورد اجرای مقررات ملی شدن است. “
توضیحی درباره این اسناد و شماره شناسنامه های ذکر شده در آن نیز در آن آورده شده است: اعلام شد و در 15 آوریل / 49 و 16/08/49 کمیسیون ماده 56 را یافت. اطمینان قانونی که علی رغم صدور گواهینامه های 13 و 39 برای اخذ سند این گواهینامه ها ، اداره ثبت لاریجان از صدور سند برای متوقف کردن این اسناد خودداری کرد. سرانجام ، در سال 2006 ، اعلام كرد كه سند این مارك های مجوز به نام بودجه صادر شده است. “سندی که در بودجه نیز تصویب شده است.”
آیا مخارج دماوند قانونی است؟
به نظر می رسد در شرایط فعلی تفاوت اصلی بین منتقدین و مسئولان سازمان اوقاف با اسناد و همچنین مطالب آنها مرتبط است. انجمن اوقاف می گوید که انتشار بخشی از کوه دماوند مورد بحث قرار نمی گیرد و تاریخچه اسناد منتشر شده به مراتع دور از دماوند برمی گردد. اما منتقدان می گویند شواهد موجود نشان می دهد تلاش برای تسخیر بخش هایی از دماوندفجال است. در این میان سؤال جدی مطرح می شود که آیا تلاش برای پیشنهاد یا توقیف کار ثبت ملی و همچنین کوه ها و جنگل های کشور قانونی است؟ جمال اکوانیان ، حقوقدان و وکیل پایه در پاسخ به شرک گفت: “سوال اصلی این است که آیا دماوند یک کشور ملت محسوب می شود یا خیر.” در مورد دماوند و صدور بودجه ، مالکیت در اینجا مورد بحث قرار می گیرد. وی گفت: “زیرا طبق ماده 57 قانون مدنی ، وقف باید ملکی را که او در اختیار دارد تأمین کند و اگر او مالک ملک نباشد هدیه نامعتبر و ناکارآمد است و حتی اگر یک سند رسمی برای چنین اموالی به دست آمده باشد نامعتبر است. ” وکیل دادگستری در مورد کشت بخش هایی از دماوندفجال در ادامه می گوید: ». اکوانیان ادامه می دهد که طبق قانون ، حتی اگر سندی درباره بخشی از دماوند صادر شده باشد ، غیرقانونی و نامعتبر است: “قانون از این نظر مشخص و مشخص است و دماوند حتی اگر از سالهای گذشته سندی باشد ، نامعتبر است و “نامعتبر است.”
آیا دماوند باز خواهد گشت؟
خبر کشت بخشی از کوه دماوند ، البته در روزهای اخیر واکنش های بسیاری را به دنبال داشته است و سازمان محیط زیست نیز از رئیس قوه قضاییه خواسته است تا این سلب مالکیت را باطل اعلام کند. نایب رئیس دفتر دفتر محیط زیست برای زیستگاه ها و امور منطقه ای گفت: قابلیت اطمینان سند هدیه برای بخشی از دماوندفجل باید توسط سازمان جنگلها و دستگاه قضایی بررسی شود. “ما قوه قضاییه هستیم.” علی بالی در پاسخ به پاسخ سازمان محیط زیست به کندوج ، اظهار داشت: “در مرحله اول ، باید بررسی کنیم که آیا سندی برای کوه دماوند و اراضی آن غیر از سندی که برای دولت صادر شده است وجود دارد یا خیر؟” وی ادامه داد: “پس از آن ، دستگاه قضایی و سازمان جنگلها باید صحت و سقم این سند را بررسی کنند.” وی ادامه داد: “طبق ماده 16 قانون حمایت از محیط زیست و بهسازی ، انتشار یک سند جدید در چهار منطقه محیط زیست پس از ابلاغ آنها از چهار منطقه حفاظت شده ممنوع است. دماوند حدود 18 سال پیش به عنوان یک اثر ملی به ثبت رسیده و بنابراین ، اگر تاریخ انتشار این شماره پس از سال 1381 باشد ، نامعتبر است.
به گفته معاون مدیر کل آژانس محیط زیست ، اگر تاریخ سند بخشی از دماوندفجل قبل از سال 1381 منتشر شده باشد ، با چهار حوزه محیط زیست مغایرت ندارد و ما نمی توانیم آن را لغو کنیم. در این حالت ، سازمان های جنگلداری و مرزی کشور باید این موضوع را بررسی کنند و ببینند آیا این بخش از دماوند یک استثناست یا خیر؟ و اگر در گذشته استثنا بوده است ، آیا اصل سند است یا خیر؟ بالی با بیان اینکه هنوز اطلاعات مربوط به انتقال قسمت های دماوندفجال برای ما هنوز ناشناخته است ، گفت: ما این پرونده را از طریق دستگاه قضایی دنبال می کنیم و اکنون در حال تهیه نامه ای به رئیس قوه قضاییه هستیم. با این توصیفات ، به نظر می رسد که داستان کشت بخشی از دماوند ادامه خواهد یافت و مالکیت بخشی از این کوه اسطوره ای حتی می تواند به درهای دادگاه برسد. مگر اینکه اراده ای جدی برای مقابله با هر نوع درمان با محیط و بناهای ملی در کشور وجود داشته باشد.