دانه پرخاصیتی که می تواند سرطان زا باشد
آجیل برزیلی یکی از انواع دانه ها با ارزش غذایی بالا سرشار از آنتی اکسیدان ها مواد معدنی مفید و مغذی و منبع خوبی از ویتامین های گروه B کلسیم روی (زینک) منیزیم و ویتامین E است.

به گزارش کندوج این دانه که سرشار از فیبر و حاوی مقدار اندکی «چربی های تک زنجیره ایِ غیراشباع» است به کاهش کلسترول و بهبود سلامت قلب و کاهش خطر سکته مغزی کمک می کند. به علاوه گفته می شود که این خوردنی مغذی التهاب را در بدن کاهش می دهد استخوان ها را تقویت می کند و برای بهبود توان شناختی نیز مفید است.
همچنین ماده معدنی موسوم به «سلنیوم» که یکی از املاح ضروری برای بدن و موجود در آجیل برزیلی است سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و عملکرد تیروئید را بهبود می بخشد هرچند مقدار زیاد آن می تواند اثر معکوس داشته و برای سلامتی مضر باشد.
کارشناسان تغذیه در مورد این ماده معدنی می گویند که به افراد ۱۴ سال به بالا توصیه می شود روزانه ۵۵ میکروگرم (mcg) سلنیوم دریافت کنند. همچنین میزان توصیه شده برای نوزادان کودکان و نوجوانان از ۱۵ میکروگرم تا ۴۰ میکروگرم در روز متغیر است.
سلنیوم فوایدی دارد اما دریافت بیش از حد این ماده معدنیِ قوی به راحتی اتفاق می افتد و آجیل برزیلی هم حاوی غلظت بسیار بالایی از آن است یعنی در هر وعده ی یک اونسی از این آجیل حدود ۵۴۴ میکروگرم سلنیوم موجود است که تقریبا شامل شش عدد از این دانه می شود.
با توجه به این محتوای بالای سلنیوم موجود در این نوع آجیل به افراد هشدار داده می شود که بیش از یک تا دو عدد در روز از این دانه مصرف نکنند چراکه دریافت بیش از حد سلنیوم با بروز مشکلات تنفسی لرزش نارسایی کلیه و حملات قلبی مرتبط است.
این هشدار به دلیل وجود مقادیر بالای سلنیوم در آجیل برزیلی است
در حالی که تحقیقات قبلی نشان داده است که سلنیوم دارای خواص پیشگیری کننده از سرطان است اما مطالعات جدیدتر در واقع عکس این را نشان می دهند یعنی ممکن است مصرف دُز بالای آن خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد.
به گزارش دیلی میل مقدار توصیه شده روزانه این ماده معدنی به راحتی در ماهی تُن ساردین میگو گوشت گاو بوقلمون تخم مرغ و اسپاگتی نیز موجود است اما برخلاف آجیل برزیلی می توان این مواد غذایی را بدون نگرانی از دریافت بیش از حد سلنیوم مصرف کرد.
دکتر «استیون کوآی» پزشک-دانشمند متخصص در تحقیقات سرطان سلنیوم را «شمشیری دولبه» نامیده است.
او به دیلی میل گفت: از یک طرف این یک ماده معدنی کمیاب و حیاتی است که بدن شما برای سنتز DNA عملکرد تیروئید و ایمنی از آن استفاده می کند. اما از طرف دیگر اگر از مرز ۴۰۰ میکروگرم در روز عبور کنید دچار عارضه «سلنوسیس» یا مسمومیت با سلنیوم می شوید.
برخی مطالعات این ماده معدنی را به خاطر خنثی کردن حالت سمیِ جیوه ستایش می کنند در حالی که برخی دیگر هشدار می دهند که این عنصر یک سپر ضد سرطان نیست. در واقع دُز مصرفی آن بسیار مهم است و مانند همه ترکیبات قدرتمند اثرگذاری آن وابسته به مصرف متعادل است نه زیاد مصرف کردنش.
دکتر «مارتینا آمبارجیوا» متخصص اورولوژی نیز می گوید: سلنیوم در صورت مصرف محدود و به میزان توصیه شده توسط پزشک فوایدی دارد.
با این حال مصرف بیش از حد می تواند منجر به مسمومیت با سلنیوم شود و طیف وسیعی از علائم را ایجاد کند.
به رغم خطرات به دلیل خواص محافظتی سلنیوم از DNA مدت هاست که تصور می شود این ماده معدنی در پیشگیری از سرطان نقش دارد.
با این حال یک بررسی جامع در این مورد یافته های متفاوتی را نشان داد.
با تجزیه و تحلیل داده های ۱۰ مطالعه که شامل بیش از ۲۷ هزار نفر بود معلوم شد هیچ مدرکی مبنی بر کاهش بروز سرطان با مصرف مکمل های سلنیوم وجود ندارد.
علاوه بر این محققان گفتند برخی از مطالعات موجود در بررسی آنها در واقع «نگرانی هایی را ایجاد کرده اند» و از افزایش موارد ابتلا به سرطان پروستات و دیابت نوع ۲ در افرادی که مکمل سلنیوم مصرف می کنند خبر داده اند.
این ماده معدنی نه تنها از سرطان جلوگیری نمی کند بلکه مطالعات دیگر نشان می دهد که در واقع می تواند خطر ابتلا را هم افزایش دهد.
با توجه به طیف گسترده نتایج و گاهی اوقات نتیجه گیری های متناقض کارشناسان می گویند تحقیقات بیشتری برای بررسی رابطه بین سلنیوم و سرطان مورد نیاز است.
انتهای پیام