مدارک مورد نیاز برای مهاجرت تحصیلی به آلمان
تحصیل در کشور آلمان و هر آنچه باید بدانید
تحصیل در آلمان و دوره ارشد بعد از اتمام مقطع کارشناسی امکان پذیر می باشد که بسته به توانایی علمی اشخاص حدود 2 سال طول خواهد کشید. تعداد زیادی از دوره های کارشناسی ارشد در آلمان به زبان انگلیسی ارائه می شود ولی باز هم 70 درصد از دانشگاه هایی که می توان در آن به تحصیل ارشد در آلمان مشغول شد، دولتی می باشند. آلمان از جمله کشورهایی است که از بیشترین دانشگاه ها با رنک جهانی برخوردار است و تحصیل در دانشگاه های دولتی آن تقریباً بدون نیاز به پرداخت شهریه می باشد و هزینه پرداختی به دانشگاه کمتر از 200 یورو در ترم است. همه این عوامل سبب شده است که افراد زیادی برای تحصیل ارشد در آلمان اقدام نمایند.
معمولاً برای درخواست پذیرش باید در دانشگاه انتخابی، رشته مورد نظر خود را یافته و از طریق وبسایت دانشگاه برای اقدام کنید. تاریخ مهلت ثبت درخواست در هر دانشگاه متفاوت است که در وبسایت آن ها درج می شود. توصیه می شود برای چند دانشگاه اپلای کنید تا شانس پذیرش خود را بالاتر ببرید. دانشگاه ها اغلب هزینه ای بابت بررسی درخواست شما دریافت می کنند که معمولاً کمتر از 50 یورو می باشد.
مهم ترین مدرکی که در زمان تحصیل ارشد در آلمان باید ارائه دهید مدرک کارشناسی شما می باشد که باید در آلمان دارای اعتبار باشد. سایر مدارک بسته به دانشگاه انتخابی متفاوت می باشد. در برخی از دانشگاه ها ممکن است ریزنمرات دیپلم شما نیز درخواست شود و یا یک مصاحبه یا آزمون ورودی ترتیب داده شود. در صورتی که قصد دارید در دانشگاه های دولتی تحصیل کنید باید دوره کارشناسی خود را در دانشگاه های دولتی ایران گذرانده باشید، یا در دوره فاندیشن در آلمان شرکت کنید و در آزمون ورودی پذیرفته شوید.
برای تحصیل ارشد در آلمان می بایست متناسب با نوع دانشگاهی که برای آن اقدام می کنید مدرک زبان ارائه دهید، پس از مهمترین شرایط پذیرش دانشگاه های آلمان از نوع دولتی، حداقل مدرک زبان آلمانی B1 و برای دانشگاه های خصوصی مدرک آیلتس 6.5 یا تافل با نمره حداقل 90 می باشد. شرط معدل برای تحصیل ارشد در آلمان، 15 می باشد ولی برخی از دانشگاه های آلمان معدل 13 را نیز قبول دارند. بیش از 500 دانشگاه در آلمان وجود دارد که حدود 19,000 برنامه دارند. بر اساس نوع دانشگاه ها، برنامه های تحصیلی متفاوت می باشد.
دانشگاه های تحقیقاتی: کارهای علمی و تحقیقاتی انجام می دهند.
دانشگاه های فنی: در زمینه های فناوری و مهندسی افراد متخصص را آماده می نماید.
دانشگاه های علوم کاربردی: بر روی موضوعات عملی مانند مهندسی، تجارت یا علوم اجتماعی تمرکز دارند و غالبا با سازمان های تجاری یا حرفه ایی شریک می شوند.
دانشکده های هنر، فیلم و موسیقی: آموزش های عملی تخصصی را در رشته های خلاقانه ارائه می دهند و دانشجویان برای پذیرفته شدن باید دارای صلاحیت باشند.
آلمان به دلیل داشتن موسسات تحقیقاتی مختلف که پروژه های مهم تحقیقاتی را انجام می دهند و غالبا با همکاری دانشگاه ها، مشاغل و صنعت کار می کنند. در دوره کارشناسی ارشد مدرک تحصیلی کامل متقاضی 120 واحد یا ECTS خواهد بود که 90 واحد از این دوره از دروس و امتحانات به دست می آیند و 30 واحد باقی مانده برای پایان نامه مشخص می شوند. مدارک کارشناسی ارشد به دو نوع MA (Master of Arts) یا MSc (Master of Science) تقسیم می شود همچنین دوره های ارشد ممکن است پیوسته یا ناپیوسته باشد.
در دوره پیوسته به طور مثال: بیوشیمی یا زیست شناسی می تواند از کارشناسی تا ارشد پیوسته انجام پذیرد و در دوره های ناپیوسته لازم است در مقطع بالاتر وارد بخش تخصصی تر و متفاوتی نسبت به کارشناسی شوند. در این مقطع زبان آلمانی یا انگلیسی ارائه می شود.
برای ورود به کشور آلمان از طریق تحصیل باید قبل از هر اقدامی به بررسی شرایط و مدارک لازم برای پذیرش تحصیلی در آلمان بپردازیم و شرایط کامل را احراز نمائید. در حال حاضر آلمان دومین کشور برای مهاجرت ایرانیان محسوب می شود و پاسپورت این کشور جز پنج پاسپورت معتبر اول دنیا می باشد. برای تحصیل در کشور آلمان، ابتدا باید از دانشگاه های کشور آلمان پذیرش اخذ نمایید. سپس برای اخذ ویزای تحصیلی به سفارت کشور آلمان رجوع نمایید. متقاضیان از طریق ویزای توریستی به هیچ وجه نمی توانند برای ویزای تحصیلی اقدام نمایند. طول مدت رسیدگی به درخواست ویزای دانشجویی بین 6 تا 8 هفته است. برای بررسی جزئیات بیشتر در ادامه این مقاله که توسط موسسه حقوقی ملک پور تهیه شده، همراه ما باشید.
درخواست ویزای تحصیلی در سفارت آلمان
برای تحصیل در کشور آلمان ابتدا باید از سفارت آلمان نوبت مصاحبه اخذ نمایید. در صورت ارائه مدارک لازم، در اولین قدم یک ویزای سه ماهه صادر میگردد. بعد از گذشت تقریبا 2 ماه، متقاضی باید برای تمدید ویزا و اخذ اقامت یک ساله اقدام نمایند. مدارک لازم برای اخذ ویزای دانشجویی یا تحصیلی آلمان شامل موارد زیر میباشد:
- فرم تکمیل شده جهت درخواست ویزا
- پذیرش از دانشگاه یا کالج مورد نظر
- گواهی پشتیبانی مالی به میزان 8000€ (یورو) برای هر سال اقامت
- مدارک کاری اگر برای فوق لیسانس و یا دکترا اقدام می شود
- ارائه مدرک پایان دوره 3 سال دوره متوسطه
- ارائه مدرک پایان دوره پیش دانشگاهی
- ارائه مدرک پایان دوره مقطع کارشناسی و یا کارشناسی ارشد
- ارائه بیمه مسافرتی قبل از پذیرش دانشگاه
- ارائه گذرنامه معتبر (همراه دو کپی از صفحات 2 و 3)
- ارائه عکس رنگی گذرنامه یا پاسپورت
- ارائه شناسنامه به همراه 2 کپی از آن
- ارائه مدرکی در رابطه با سوابق شغلی
در رابطه با مقاله شرایط و مدارک لازم برای پذیرش تحصیلی در آلمان، ابتدا به بررسی تحصیل در آلمان می پردازیم.
تحصیل در کشور آلمان در 2023
یکی از کشورهای پیشرفته در زمینه های علمی، تحقیقاتی و پژوهشی، کشور آلمان میباشد. تعداد 103 جایزه نوبل در سال 2010 به کشور آلمان تعلق گرفت و بیشتر این جوایز در بخش شیمی، فیزیک و پزشکی بود. در سال 2023 کشور آلمان از جمله کشورهای با تحصیل رایگان است و به همین دلیل یک مقصد پرطرفدار برای مهاجرت تحصیلی است. از دلایل دیگر انتخاب دانشجویان بین المللی برای مقصد تحصیلی میتوان به فراهم آوردن موقعیت های شغلی و کار اشاره کرد.
متقاضیان زیر 18 سالی که قصد دارند در مدارس آلمان مشغول به تحصیل شوند، نیازمند به یک سرپرست می باشند. اگر اتفاقی برای این افراد بیافتد، شخص سرپرست، مسئول است و قیم یا سرپرست باید در آلمان باشند. پدر و مادر افراد زیر 18 سال نمی توانند به عنوان قیم انتخاب شوند، به همین دلیل این کار منطقی نمی باشد. اگر اقوامی مطمئن در کشور آلمان داشته باشید، در این صورت برای افراد زیر 18 سال پذیرش اخذ نمایید.
متقاضیان با در اختیار داشتن مدرک دیپلم و پیش دانشگاهی می توانند به مدت یک سال در دوره های کالج شرکت نمایند. بعد از گذراندن 2 ترم و حدود یک سال در کالج، می توانند وارد دانشگاه شوند، کالج ها به زبان آلمانی میباشند. متقاضیان رشته تجربی باید کالج M-KURS و متقاضیان رشته فنی و مهندسی باید کالج T-KURS را انتخاب نمایند. در ادامه شرایط و مدارکی را که باید در مقاطع مختلف اقدام نمود، خدمتتان ارائه می دهیم.
مدارک مورد نیاز برای اخذ پذیرش در کالج های آلمان
ترجمه مدرک دیپلم و ریز نمرات آن، ترجمه مدرک پیش دانشگاهی و ریز نمرات آن، کپی پاسپورت، کپی شناسنامه، 12 قطعه عکس 6 در 4، مدرک زبان آلمانی حداقل b1 و کارنامه قبولی در کنکور سراسری از جمله مدارک مورد نیاز برای اخذ پذیرش در این مقطع می باشد. متقاضیانی که حدود 24 الی 30 واحد درسی در دانشگاه های سراسری یا آزاد در ایران گذرانده باشند. در این صورت می توانند بدون نیاز به دوره های کالج، وارد دانشگاه های کشور آلمان شوند. برای آگاهی بیشتر در مورد شرایط و مدارک لازم برای پذیرش تحصیلی در آلمان، متقاضیان باید از شرایط پذیرش در مقاطع مختلف تحصیلی مطلع باشند.
شرایط لازم برای پذیرش مقطع لیسانس در آلمان
در مقطع لیسانس، دوره ها معمولا به زبان آلمانی ارائه می شوند. رشته های کمی در کشور آلمان ارائه می شوند که در مقطع کارشناسی به زبان انگلیسی تدریس شوند. اگر می خواهید به طور مستقیم وارد دانشگاه های آلمان و مقطع لیسانس شوید، باید در همان رشته قبولی در ایران پذیرش شوید. در صورتی که دانشگاه شما سراسری یا دولتی باشد، از شانس قبولی بیشتری برخوردار خواهید بود. مدرک زبان آلمانی سطح B1 یا B2 از جمله مدارک مهم دیگر برای پذیرش در مقطع لیسانس، می باشد.
شرایط لازم برای پذیرش مقطع فوق لیسانس در آلمان
متقاضیانی که مدرک زبان آیلتس دارند، قادر خواهند بود در دانشگاه های رایگان آلمان پذیرش شوند. در مقطع فوق لیسانس تحصیل در دانشگاه های آلمان به دو زبان آلمانی و انگلیسی امکان پذیر می باشد. داشتن مدرک لیسانس از دانشگاه های معتبر برای قبولی در دوره فوق لیسانس در دانشگاه های آلمان، واجب می باشد. قبولی در دانشگاه دولتی، شانس قبولی متقاضیان را در مقایسه با دانشگاه های آزاد، غیرانتفاعی، پیام نور و غیره بالا خواهد برد.
برای تحصیل در مقطع فوق لیسانس، نیاز به مدرک زبان آلمانی در سطح B1 و همچنین مدرک آیلتس 6.5 نیاز دارید. متقاضیان ممکن است برای تحصیل، رشته های مهندسی مکانیک، معماری و مهندسی صنایع در این مقطع را انتخاب نمایند. این افراد باید مدرکی برای اثبات سه ماه سابقه شغلی یا کارآموزی متناسب با رشته تحصیلی ارائه دهند.
شرایط لازم برای پذیرش مقطع دکترا در آلمان
پذیرش در این دوره در دانشگاه های آلمان خیلی دشوار می باشد و انتخاب یک استاد راهنما در گام نخست برای متقاضی لازم می باشد. از مهم ترین عوامل پذیرش می توان به معدل دانشجو در دوره های کارشناسی، کارشناسی ارشد و جلب نظر استاد راهنما با ارائه طرح دکترا اشاره کرد. مدارک لازم برای قبولی این مقطع شامل موارد زیر است:
- ارائه مقالات بین المللی که چاپ شده اند
- ارائه مدرک زبان در سطح مناسب
- برگزاری کنفرانس و سمینارهای مهم
- ارائه یک طرح خیلی خوب و تخصصی که مورد موافقت استاد راهنما در کشور آلمان شود
- دوره های تخصصی در رشته تحصیلی را آموزش دیده باشد
- داشتن سابقه کار متناسب با رشته مورد نظر
- داشتن سن مورد قبول
- ثبت اختراعات جهانی
کار بعد از تحصیل در آلمان
بالا بودن سطح تحصیلات و فقدان شهریه در اکثر دانشگاه ها، تحصیل در آلمان را به گزینه ای ویژه برای مهاجران تبدیل می کند، در سال گذشته، بیش از 350000 دانشجوی خارجی در مؤسسات آموزش عالی آلمان ثبت نام کرده اند، که شامل حدود 13% از کل جمعیت دانشجویی است. از آنجا که دانشگاه های آلمان به دنبال جذب دانشجویان خارجی بیشتری هستند، تعداد فزاینده ای دوره های بین المللی را که به زبان انگلیسی تدریس می شوند، ارائه می دهند. البته علاوه بر تحصیل رایگان، عوامل دیگری هم سبب محبوبیت آلمان شده است.
مثلا نرخ بیکاری در این کشور زیر 5% است یعنی فرصت های شغلی زیادی در آلمان وجود دارد و با توجه به این که دانشجویان تا 18 ماه پس از فارغ التحصیلی می توانند در آلمان اقامت داشته باشند و دنبال کار بگردند، یافتن شغل و تمدید اقامت برایشان ساده شده است. این در حالی است که در کشوری مثل یونان دانشجویان تنها تا 2 ماه پس از فارغ التحصیلی اجازه دارند در این کشور بمانند. به علاوه چون نرخ بیکاری یونان بیش از 18% است کاریابی در این کشور به مراتب دشوارتر از آلمان خواهد بود.