آیا عطر و ادکلن باعث سیاه شدن زیورآلات نقره می شود؟
علت تیره شدن نقره
گوشواره نقره زنانه عیار 999 دارد و در محیط و دمای منزل تیره نمیشود. اما میدانیم که نقره استفاده شده در ساخت بدلیجات عموما عیار 925 دارد. فلزات دیگری همچون مس و برنج با نقره ترکیب میشوند تا آلیاژ بدست آمده دوام واستحکام بیشتری داشته باشد. فلزات استفاده شده در گوشواره نقره با عوامل مختلفی واکنش نشان میدهند و موجب تیره شدن سطح زیورآلات می شوند. اکثر عوامل شیمیایی که در محیط وجود دارند و ما به صورت روزمره با آنها سر و کار داریم، میتوانند باعث تیره شدن نقره شوند. کلری که در آب وجود دارد، عرق بدن، مواد آرایش و بهداشتی و … نقره را تیره میکنند. با توجه به مواردی که گفته شد، کدرشدن و تیرگی زیورآلات نقره به هیچ عنوان نشان دهنده اصل نبودن و بی کیفیتی نقره نیست. بلکه یک ویژگی ذاتی زیورآلات نقره است.
چگونه از جواهرات نقره خود در برابر تیره شدن محافظت کنیم؟
اگر کمی حواسمان جمع باشد میتوانیم تیره شدن زیورآلات نقره را برای برای مدتی طولانی به تعویق بیاندازیم. رعایت کردن نکات ساده زیر به افزایش عمر نقره کمک شایانی میکند.
- هنگام ورزش کردن و به طور کلی هر فعالیتی که منجر به عرق کردن میشود، زیورآلات خود را در بیاورید. عرق بدن به خصوص در مواقعی که داروی خاصی مصرف میکنیم، باعث تیرگی سریع و بیشتر سطح نقره میشود.
- زیورآلات نقره باید آخرین چیزی که میپوشید و اولین چیزی که در میاورید باشند. پس از اتمام آرایش، میکاپ و عطر زدن سراغ زیورآلات بروید. مواد شیمیایی موجود در عطر، ادکلن و لوازم آرایشی به شدت با نقره واکنش نشان میدهند.
- اگر محیط کاریتان به نحوی است که با مواد شیمیایی زیادی سر و کار دارید (مثل فروشگاه لوازم آرایشی یا عطر) از جواهرات نقره استفاده نکنید.
- هنگام شستن دستها و یا شستشوی ظروف حتما زیورآلات خود را در بیاورید. علاوه بر کلر موجود در آب، مواد شیمیایی مواد شوینده نیز باعث تیره شدن نقره خواهند شد.
- یک کیف برای جواهرات نقره خود داشته باشید که از تماس آن با هوا و رطوت جلوگیری کند. شب قبل از خواب حتما زیورآلات را درون کیف قرار دهید.
راهکارهایی برای از بین بردن تیرگی زیورآلات نقره
تغییر رنگ ایجاد شده روی سطح نقره همیشگی نیست و با پولیش و تمیز کردن، میتوان جواهرات را به رنگ اولیه بازگرداند. بهترین و مطمئن ترین راه کمک گرفتن از متخصصان و نقره فروشان برای پولیش کردن حرفه ای نقره است. اما روش های ساده ای هم وجود دارد که خودتان نیز در منزل میتوانید رنگ نقره را به حالت اولیه بازگردانید.
میتوانید یک فویل درون یک ظرف قرار دهید. داخلش آب داغ، 1 یا 2 قاشق غذاخوری نمک و جوش شیرین اضافه کنید. زیورآلات را 5 دقیقه درون این محلول بگذارید. سپس با آّب شسته و با پارچه نرم خشک کنید. روش دیگر اسپری کردن شیشه پاک کن روی یک پارچه نرم و تمیز کردن نقره به وسیله آن است.
استفاده از 1 یا 2 فنجان آب و 1 قاشق غذاخوری آبلیمو و قرار دادن جواهرات نقره به مدت یک شب درون آن، نقره را درخشان میکند. همچنین می توان 1 دقیقه نقره را در محلولی از چند لیوان آب داغ و 1 قاشق غذاخوری پودر لباسشویی قرار داد.
استفاده از مسواک و خمیردندان نیز میتواند باعث درخشندگی دوباره نقره شود، اما در مواردی که زیورآلات شما سطح صافی دارند این روش باعث ایجاد خطوطی روی آن میشود.
در نهایت بهترین راهکار از نظر ما مراجعه به متخصصان این کار است تا خدایی نکرده جواهرات شما آسیب نبینن. پولیش زیورآلات نقره شما را به صورت حرفه ای انجام میدهد. در صورت وجود هر گونه سوال یا مشکلی با ما تماس بگیرید تا رایگان به شما مشاوره دهیم
نگاهی اجمالی به فلز نقره
همانطور که گفتیم نقره از فلزات جذاب و سفید رنگی است که به شکل آلیاژ در زمینه ی طراحی زیورآلات چشم نواز و درخشان بسیار کاربرد دارد. این فلز گران بها مانند طلا از ویژگی های مشابه ای نظیر نرم بودن، شکل پذیری، رسانایی، چکش خوار بودن، براق و صیقلی بودن نیز برخوردار است. از آنجایی که نقره با 99 درصد خلوص بسیار نرم و شکل پذیر است، نمی توان در ساخت زیورآلات تزئینی از آن استفاده کرد. به همین دلیل تولید کنندگان ظروف و جواهرات باشکوه مجبوراند برای افزایش میزان مقاومت نقره به آلیاژ آن درصد ناخالصی های مشخصی از فلز مس بیافزایند تا آن را به فلز مقاوم و چکش خواری تبدیل کنند. از این رو بهترین و عمده ترین عیاری که تا به امروز برای محصولات نقره وجود دارد، عیار 925 است که نمایانگر اصل و باکیفیت بودن آن است.
چرا نقره سیاه می شود؟
پیش از اینکه بخواهیم تا درباره علت سیاه شدن نقره صحبت کنیم لازم است بدانید که فلز نقره یکی از واکنش پذیرترین فلزات نجیب است که با برخی از چیزها مانند مولکول های هوا دچار واکنش های شیمیایی می شود. از نشانه های اصلی ، تغییر رنگ آن به رنگ های تیره و زرد است. در واقع وقتی برخی از فروشندگان در تولید محصولات شرکتشان از نقره ی اصل و مرغوب استفاده نمی کنند باعث می شوند تا مشتریان خود پس از مدتی استفاده، به معضل اکسید شدن جواهرات گرفتار شوند.
از این رو است که وجود ذرات و ترکیبات ناخالص مس در ظروف و زیورآلات نقره باعث شده تا به مرور زمان با گوگرد و نمک موجود در هوا به راحتی ترکیب شود و طی یک واکنش شیمیایی موجب یا دیگر نقره جات شما شود. در حقیقت این تیرگی به این معناست که گردنبند و انگشتر از جنس نقره ی شما دچار خوردگی و آسیب دیدگی شده است.
چه چیزی باعث سیاه شدن نقره می شود؟
اما بهتر است بدانید که این خوردگی برخلاف زنگ زدگی، باعث از بین رفتن لایه های زیرین فلز نمی شود. بنابراین اگر می خواهید تا دیگر نگران از بین رفتن زیبایی زیورآلات و ظروف نقره ی خود نباشید بیاید و از گالری بانو به تهیه ی زیورآلات و جواهرات مورد علاقه خود بپردازید چرا که ما به جرات به شما می گوییم که با تهیه نقره جات ما به هیچ وجه دچار این مشکل نخواهید شد؛ زیرا کارشناسان ما از میان هزاران عیار، نقره هایی را انتخاب کرده اند که در کنار زیبایی از طول عمر بالایی نیز برخوردار هستند. نقره رنگ ثابت را احتمالا شنیده اید ولی باور کردنش سخت است. باید به شما بگوییم که در گالری بانو با آبکاری کردن نقره استرلینگ با رودیوم این اطمینان را به شما می دهیم که نقره شما درخشنده تر خواهد شد و از تیره شدن هم جلوگیری خواهد کرد.
در ادامه جالب است بدانید که فلز نقره فقط با ذرات معلق در هوا واکنش نشان نمی دهد بلکه دلایل دیگری هم وجود دارند که در می توانند تاثیر گذار باشند. این دلایل عبارتند از: در تماس بودن مواد بهداشتی-آرایشی نظیر وایتکس، مایع ظرفشویی و رنگ مو با محصولاتی از جنس نقره. ما در این بخش از مطلب می خواهیم تا شما را با موارد موثری که می تواند در و زیورآلاتی از این دست دخیل باشد به طور کامل آشنا کنیم. همه افراد در طول زندگی روزمره خود با اجزا و ترکیبات شیمیایی بسیار زیادی سر وکار دارند که تماس مداوم این قبیل اجزا با نقره جات می تواند سرعت بروز خوردگی و سیاهی در زیورآلات نقره ی آویخته شده بر دست و گردن افراد را افزایش دهد. مهم ترین موارد در واکنش دهندگی نقره برابر است با:
گاهی تعریقات طبیعی بدن که همواره با سموم زیادی همراه است ممکن است منجر به تسریع فرآیند سیاه شدن رنگ نقره شود. در واقع این خصیصه ی پوستی می تواند برای افرادی که به طور مداوم از زیورآلات نقره خود استفاده می کنند یک مولفه منفی باشد. بنابراین اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که به طور معمول زیاد عرق می کنید باید به زودی منتظر علائم سیاهی و کدری در محصول نقره خود باشید.
آلودگی هوا نه تنها از مهم ترین تهدیدهای سلامت انسان است بلکه می تواند جزو اصلی ترین عوامل موثر در روند سیاه شدن فلز نقره باشد. چرا که در شهرهای آلوده ای مثل تهران میزان گوگرد معلق در هوا بیشتر از حد معمول است. از این رو ترکیب شدن ریز ذرات گوگرد موجود در هوا با نقره می تواند پروسه ی تیرگی در ظروف و محصولات با جنس نقره ی شما را جلو بیندازد.
در میان دیگر عوامل تاثیر گذار در می توان به مواد شیمیایی نظیر لوازم آرایشی، ترکیبات داروها، عطر و اسپری اشاره کرد. در حقیقت افرادی که با این قبیل مواد شیمیایی در تماس هستند باید خیلی مراقب نقره جات خود باشند. PH پوستی از نوع اسیدی عامل دیگری است که در صورت تماس با نقره می تواند موجب واکنش شیمیایی نقره جات شود.
چرا دستانمان با نقره سیاه می شود؟
پس از بررسی ، باید به این سوال پاسخ دهیم که چیست و چرا در طول مکانیسم شیمیایی نقره، پوست دست افراد دچار تغییر رنگ می شود؟ همانطور که در عناوین قبلی گفتیم عوامل محیطی بسیار زیادی وجود دارند که در افزایش میزان واکنش پذیری نقره موثر هستند. در حقیقت این عوامل ذکر شده نه تنها می توانند زیبایی جلا دار ظروف و زیورآلات نقره را از بین ببرند بلکه می توانند نواحی مختلف پوست شما را در قالب لکه های سیاه و سبز رنگ تحت تاثیر این واکنش شیمیایی قرار دهند.
البته باید بگوییم جای هیچ نگرانی نیست زیرا چنین لکه های به جا مانده بر روی پوستتان به هیچ وجه خطرناک نیستند. در حقیقت آثار خوردگی و آسیب دیدگی ناشی از لایه های سطحی نقره تنها موجب تغییر رنگ پوست می شود که به مرور زمان با شستشوی مرتب این نقاط، پوستتان به رنگ طبیعی خود بازمی گردد.
آیا می توان از بروز تیرگی و سیاهی در نقره جلوگیری کرد؟
حال وقت آن است تا بدانیم که باید برای جلوگیری از سیاه شدن نقره چه کنیم؟ در واقع باید بگوییم که متاسفانه هیچ راه تضمینی و صد در صدی برای پیشگیری از سیاه شدن نقره انگشتر وجود ندارد زیرا همانطور که در مطالب قبل تر اشاره کردیم استفاده ی مداوم از زنجیر و انگشتر نقره می تواند به سبب طبیعت واکنش پذیری این فلز گرانبها موجب سریع تر شدن فرآیند سیاه شدگی در آن شود. از آنجایی که جلوگیری از این واکنش طبیعی غیر ممکن است بهتر است بدانید که تنها کاری که می توان در جهت کاهش سرعت خوردگی نقره جات انجام داد این است که با کمک راهکارهای اساسی از سرعت این روند بکاهید.
سیاه شدن دست با نقره | چگونه جلوی سیاه شدن نقره را بگیریم؟
اولین این است که برای پایین آوردن میزان سرعت سیاه شدن نقره انگشتر و دیگر زیورآلات، باید بلافاصله بعد از استفاده آن را با آب گرم شستشو دهید تا چربی و تعریق های نشسته بر روی آن به خوبی تمیز شوند. لذا هرچه چربی های پوستی بدن تان در مدت زمان بیشتری بر روی سطح نقره باقی بماند، احتمال اکسید شدن جواهرات از جنس نقره ی شما نیر بالا می رود. از آنجایی که فقط لایه ی سطحی محصولات نقره، تحت تاثیر فرآیند اکسید شدن قرار می گیرد، شما می توانید چند وقت یکبار از طریق پولیش کردن این قسمت های سطحی، شفافیت و درخشندگی را مجدداً به محصول قیمتی خود برگردانید.
در ضمن فراموش نکنید که در زمان هایی که در آشپزخانه مشغول پخت و پز هستید و یا قصد دارید به حمام بروید از جواهرات نقره ای خود استفاده نکنید؛ زیرا رطوبت بیش از اندازه می تواند منجر به شما شود. همچنین به خاطر داشته باشید که به هنگام استفاده از محلول های شیمیایی و شوینده ها (مانند وایتکس) زیورآلات نقره خود را بر گردن و دست خود آویزان نکنید؛ چرا که آنزیم های فعال موجود در این قبیل ترکیبات باعث می شود.
منبع: women’s silver earrings