مجله علمی و سلامتکسب و کار ایرانی

خواص، مضرات و کاربردهای سدیم لوریل سولفات (SLS) کدامند؟

بررسی عوامل موثر در خرید سدیم لوریل سولفات (sls)

خرید سدیم لوریل سولفات (sls) به منظور تولید مواد شوینده، پاک کننده و یا زیبایی مانند شامپو، خمیر دندان، صابون و… انجام می شود. کاربرد سدیم لوریل سولفات و در ادامه با جایگزین سدیم لوریل سولفات آشنا می شویم. در خرید سدیم لوریل سولفات (sls) بایستی توجه داشت که این ماده به عنوان کف کننده، تسریع کننده انحلال و امولسیون کننده در صنایع مختلف به کار گرفته می شود، حتی در ساخت محلولهای خانگی نیز استفاده می شود.

استخراج از روغن های طبیعی

سدیم لوریل سولفات از موادی مانند روغن نخل، روغن نارگیل و نفت تولید می شود. نحوه تولید این ماده به این صورت است که از هسته میوه ها، اسید چرب ایجاد می شود. این اسید چرب به لوریل الکل تبدیل می شود. حاصل واکنش میان لوریل الکل با سولفوریک اسید، هیدروژن لوریل سولفات است. پس از خنثی شدن این ماده به وسیله سدیم کربنات، سدیم لوریل سولفات ساخته می شود.

سورفکتانت های آنیونی

این ماده یکی از پرکاربردترین سورفکتانت های آنیونی است و به دلیل داشتن خاصیت آمفیلیک، برای استفاده در شوینده ها، بسیار مناسب می باشد. وجود خاصیت آمفیلیک در سدیم لوریل سولفات به این معنا است که دارای ترکیبی با یک طرف آبدوست (هیدروفیل) و یک طرف آب گریز (هیدروفوب) است.

خواص پاک کنندگی و کف کنندگی

در خرید سدیم لوریل سولفات (sls) همانند خرید استون بایستی به این نکته توجه کرد که ترکیبات موجود در این ماده دارای قابلیت پاک کنندگی و کف کنندگی بالایی بوده و همچنین خاصیت تحریک کنندگی بالایی نیز دارد. بنابراین بایستی هنگام استفاده از آن اصول و نکات مختلف را رعایت نمود.

عمل کرد مولکولها

عملکرد این ماده به این صورت است که مولکول های موجود در آن به سطح مایع می روند در سطح مایع مولکول های sls جمع می شوند و کشش سطحی مایع را کاهش می دهند. بنابراین مایع آسان تر پخش می شود و با جداسازی مولکول ها و کشش سطحی، میان ماده حاوی sls و سطح مورد نظر، اثر متقابل ایجاد می گردد.

فروش سدیم لوریل سولفات (sls) و کاربرد آن

در فروش سدیم لوریل سولفات (sls) بایستی به این نکته توجه نمود که این ماده کاربرد گسترده ای در صنایع آرایشی و بهداشتی، صنایع غذایی و پزشکی دارد. در صنایع آرایشی و بهداشتی از این ماده در پاک کننده های آرایش و صورت، کرم های اصلاح، لایه بردارها، صابون، مایع دستشویی.

همینطور در ضدعفونی کننده های دست، شامپو سر، نرم کننده مو، رنگ مو، حالت دهنده های مو، شامپو بدن، روغن های بدن. محصولات بهداشتی مثل خمیر دندان، دهانشویه، انواع ماسک ها، کرم های دست، کرم موبر، ضد آفتاب ها، کرم های ضد خارش و… استفاده می شود.

استفاده در صنایع غذایی

فروش سدیم لوریل سولفات (sls) به منظور استفاده در صنایع دیگری مانند صنایع غذایی نیز انجام می شود. در صنایع غذایی از این ماده در افزودنی های خوراکی و همچنین به صورت نوعی ضخیم کننده یا امولسیفایر در پودر تخم مرغ و یا پودرهای نسکافه و… استفاده می شود. در صنعت پزشکی از این ماده به عنوان ملین استفاده می شود. همچنین به منظور افزایش انحلال پذیری در برخی داروها مانند آسپرین و به عنوان افزودنی در آنها به کار برده می شود.

از بین بردن لکه های روغن

این ماده قدرت بالایی در از بین بردن لکه های روغن و چربی دارد. به همین دلیل با غلظت بالا در تمیز کردن موتور و یا ماشین مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین این ماده به عنوان یک پراکنده ساز بوده و می توان از آن در ترکیبات آفت کش ها، قارچ کش ها و حشره کش ها استفاده نمود.

علاوه بر این برای ایجاد ماده به نام متان هیدراته و یا هیدراته کردن گاز، می توان از این ماده استفاده کرد که باعث می شود تا سرعت تشکیل آن ۷۰۰ برابر بیشتر شود. در خرید سدیم لوریل سولفات (sls) بایستی توجه داشت که این ماده یک امولسیون کننده بوده و در تولید برخی داروها، رزین ها، لاستیک های مصنوعی و… مورد استفاده قرار می گیرد. قیمت سدیم لوریل سولفات صنعتی مقرون به صرفه نیز می باشد و می توانید آنرا از سایت echemicals.ir با اطمینان از کیفیت بالا خریداری نمایید.

فواید استفاده و خرید سدیم لوریل سولفات (sls)

یکی از مهمترین مزایای استفاده و کاربرد سدیم لوریل سولفات در صنایع مختلف، وجود خاصیت ضد باکتری و ضد میکروبی در این ماده است. استفاده از این ماده در محصولات بهداشتی و آرایشی باعث می شود تا پاتوژن های بیماری زا و مضر در این محصولات رشد نکند. بنابراین این ماده به منظور از بین بردن میکروب هایی مانند ویروس ها، قارچ ها، باکتری ها و تک یاخته ها در مواد پاک کننده مانند صابون ها، خمیر دندان و… و با مقادیر مشخصی استفاده می شود.

سدیم لوریل سولفات در خمیر دندان ها

کاربرد سدیم لوریل سولفات در خمیر دندان ها به دلیل ایجاد کف مناسب و همچنین کمک به از بین بردن مواد غذایی موجود در دندان،  می باشد. علاوه بر این در انجمن دندانپزشکی در آمریکا، این ماده به عنوان کمک کننده به سلامت دهان و دندان شناخته می شود.

محصولات بهداشتی

در محصولات بهداشتی مانند شامپوی سر و بدن، وجود این ماده باعث ایجاد کف و حباب و تمیزی بیشتر می شود. در خرید سدیم لوریل سولفات (sls) بایستی دقت داشت که استفاده از این ماده به صورت نرمال در این محصولات ایمن است. در واقع بسیاری از انجمن های بهداشتی و آرایشی در جهان استفاده از این ماده را در این محصولات ایمن می دانند. در مباحث بعدی در مورد جایگزین سدیم لوریل سولفات صحبت خواهیم کرد.

چطور  کف کنندگی بیشتر؟

استفاده از سدیم لوریل سولفات در شامپوهای سر می تواند باعث ایجاد کف بیشتر شود و تمیز نمودن موها را نیز آسان تر می نماید. وجود این ماده در شامپو باعث می شود تا کثیفی های موها جدا شده و به میزان کمتری از شامپو نیز نیاز است. استفاده بیش از حد از شامپوهایی که در آنها سولفات وجود ندارد، باعث ریزش بیشتر مو می شود.

ایمنی جهانی

سازمان غذا و دارو در آمریکا، استفاده از سدیم لوریل سولفات را با غلظت مناسب و در مواد مختلف ایمن می داند. همچنین بر خلاف نظر بسیاری از افراد که این ماده را سرطان زا می دانند، این ماده این ویژگی را ندارد.

تجزیه در محیط زیست

در خرید سدیم لوریل سولفات (sls) بایستی به این نکته توجه داشت که این ماده در محیط زیست تجزیه می شود. این ماده تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند نور خورشید، دما، هوادهی، pH و فعالیت های بیولوژیکی در محیط زیست قابل تجزیه می باشد. همچنین این ماده از تجزیه بیولوژیکی سایر موادی که خاصیت زیست تخریب پذیر دارند نیز جلوگیری می کند. بنابراین از این ماده می توان به عنوان معیاری برای مقایسه تجزیه بیولوژیکی سایر سورفکتانت ها نیز استفاده کرد.

نکات قابل توجه در کاربرد سدیم لوریل سولفات (sls)

استفاده از محصولاتی که در آنها سدیم لوریل سولفات وجود دارد، ممکن است برای بعضی از افراد باعث ایجاد حساسیت و یا تحریک در پوست شود. پوست این افراد دچار خشکی، خارش، زخم، پوسته پوسته و یا قرمزی می شود. بنابراین بهتر است از این محصولات با احتیاط بیشتری استفاده کنند.

مدت زمان استفاده از کرم ضد آفتاب

میزان حساسیت و تحریک پذیری در پوست به مقدار زیادی به مدت زمان ماندگاری این محصولات بر روی پوست بستگی دارد. بنابراین محصولاتی مانند کرم های ضد آفتاب و… نباید بیش از حدود ۰۵/۰ تا ۵/۲ درصد سدیم لوریل سولفات داشته باشند.

حساسیت های پوستی

افرادی که دارای بیماری های پوستی مانند پسوریازیس، درماتیت آتوپیک، روزاسه و… هستند، بایستی از مصرف محصولات حاوی sls خودداری کنند. بنابراین هنگام خرید سدیم لوریل سولفات (sls) و محصولاتی که در ترکیب آنها از این ماده استفاده می شود، بایستی به میزان حساسیت پوست خود توجه داشت.

جایگزین سدیم لوریل سولفات

علاوه بر این در برخی از موارد وجود این محصول باعث می شود تا محافظ رطوبتی پوست شکسته شود و مسیر را برای نفوذ مواد شیمیایی دیگر به لایه زیرین پوست باز می کند. بنابراین پوست دچار خارش و یا خشکی می شود. همچنین افرادی که دارای بیماری های مخاط دهان هستند، بهتر است از خمیر دندان های حاوی سدیم لوریل سولفات استفاده نکنند. پس افراد حساس به این ماده مجبورند از جایگزین سدیم لوریل سولفات استفاده کنند. جایگزین سدیم لوریل سولفات می تواند سدیم لوریل سولفو استات و یا سدیم کوکوئیل گلیسانات باشد.

عوامل موثر در قیمت و خرید سدیم لوریل سولفات (sls)

در خرید سدیم لوریل سولفات (sls) بایستی توجه داشت که این محصول نوعی ترکیب عالی مصنوعی می باشد و از ویژگی های آن می توان به بدون بو، جامد، رنگ سفید و یا کرمی و… اشاره کرد. این ماده در بسیار از محصولات بهداشتی، پاک کننده و تمیز کننده یافت می شود و از آن می توان به عنوان میکروب کش موضعی، رشد هیدرات گاز در آب شیرین کن ها و… استفاده کرد.

برند های ایرانی یا خارجی؟

یکی از عواملی که در قیمت سدیم لوریل سولفات تاثیر بالایی دارد، برند تولید کننده این محصول است. برندهای داخلی و خارجی بسیاری تولید کننده این محصول هستند.قیمت خرید سدیم لوریل سولفات (sls) از برندهای خارجی تحت تاثیر عواملی مانند میزان عرضه و تقاضا، نوسانات موجود در بازارهای جهانی و داخلی، نوع خرید بی واسطه یا با واسطه، حجم خرید و… قرار دارد.

میزان کیفیت و سطح کیفی این ماده نیز یکی از عوامل موثر در قیمت سدیم لوریل سولفات است. گرید این ماده به صورت آزمایشگاهی و صنعتی تعیین می شود و هنگام خرید آن بایستی به سطح کیفی و نوع کاربری این ماده توجه نمود.

بازار های جهانی

در بازارهای داخلی و در صنایع گوناگون خرید سدیم لوریل سولفات (sls) در بسته بندی های ۲۵ کیلوگرمی انجام می شود. علاوه بر این، این ماده به دو صورت پودری و رشته ای تولید و در بازار عرضه می گردد. sls دارای بوی ملایمی بوده و در غلظت های ۳۰ و ۷۰ درصد در بازار عرضه می شود و در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.

عرضه و تقاضا

برندهای داخلی و خارجی بسیاری تولید کننده این محصول هستند. قیمت سدیم لوریل سولفات صنعتی (sls) از برندهای خارجی تحت تاثیر عواملی مانند میزان عرضه و تقاضا، نوسانات موجود در بازارهای جهانی و داخلی، نوع خرید بی واسطه یا با واسطه، حجم خرید و… قرار دارد. میزان کیفیت و سطح کیفی این ماده نیز یکی از عوامل موثر در قیمت سدیم لوریل سولفات است. گرید این ماده به صورت آزمایشگاهی و صنعتی تعیین می شود و هنگام خرید آن بایستی به سطح کیفی و نوع کاربری این ماده توجه نمود.

در بازارهای داخلی و در صنایع گوناگون خرید سدیم لوریل سولفات (sls) در بسته بندی های ۲۵ کیلوگرمی انجام می شود. علاوه بر این، این ماده به دو صورت پودری و رشته ای تولید و در بازار عرضه می گردد. sls دارای بوی ملایمی بوده و در غلظت های ۳۰ و ۷۰ درصد در بازار عرضه می شود و در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.

سدیم لوریل سولفات  چیست؟

سولفات لاریل سدیم به اختصار SLS با فرمول NaC12H25SO4 یا سدیم دودسیل سولفات SDS یا ماده نزدیک به آن سولفات لوریل سدیم یا سولفات لاریل اتر سدیم ( سدیم لوریل اتر سولفات) sodium laurylether sulfate به اختصار SLES رایج ترین سولفات های سطح فعال آنیونی (مواد فعال سطحی آنیونی) از پاک کننده های سنتزی با قدرت زیاد و به طور دقیق تر جزو سورفاکتنتها (مواد فعال سطحی یا مواد موثر) می باشد.

  • نام شیمیایی : سدیم لوریل سولفات ،
  • اسامی مترادف با سدیم لوریل سولفات : اس ال اس ، سدیم مونو دو دسیل سولفات، سدیم لاریل سولفات، سدیم مونو لاریل سولفات، سدیم دودکاتو سولفات، sodium laurylether Sulfate.
  • فرمول شیمیایی : NaC12H25SO4.
  • گرید محصول : سولفات لوریل سدیم صنعتی 2. سدیم لوریل سولفات آزمایشگاهی.

این ماده یک ترکیب شیمیایی امولسیون کننده ، پف دهنده ، تسریع کننده انحلال و کف کنندگی است که از آن در صنایع شویندگی ، دترژنت ها یا مواد غذایی استفاده می شود و مواد فعال کننده سطحی آنیونی در تولید شامپو می باشد. در اکثر مواد تجاری شوینده ها مثل مایع ظرفشویی و پاک کننده های صنعتی ( کارواش و کف شورها و برطرف کننده روغن) و در بیش از 90% مواد بهداشتی و پاک کننده بدن و سر از قبیل خمیر دندان، صابون، شامپو، کرم و لوسیون چه به صورت مایع یا غیر مایع جهت زدودن چربی به عنوان ماده کف کننده و پاک کننده و امولسیون کننده مواد چسبنده بکار می رود و جز مواد اولیه آرایشی و دارویی است.

این ماده موجب شکسته شدن سد رطوبتی پوست شده و خود به راحتی در پوست نفوذ می نماید و به دیگر مواد شیمیایی نیز اجازه می دهد تا به راحتی نفوذ کنند. ضمن ترکیب با سایر مواد شیمیایی جزو مواد خطرناک و سرطانزای پوستی است که همچنین می تواند باعث ریزش مو شود.

گاهی اوقات SLES یا SLS با برچسب برگرفته از نارگیل یا مشتقات طبیعی نارگیل ارائه می گردد و دارا بودن کد تجاری و تصویب استاندارد ملی و با وجود درستی مساله طبیعی بودن ، باعث گمراهی می گردد. علت فروش این مواد در بازار، ضمن عدم آگاهی، اشتیاق افراد و مشتری ها به این مواد است که علاقه کاذب خاصی به میزان کف کنندگی دارند. تولید سدیم لوریل سولفات با انجام فرایند بین لوریل الکل با گاز سولفور تری اکسید ، اولئوم ، و یا کلروسولفوریک اسید آغاز می شود.

بسته بندی سدیم لوریل سولفات

سدیم لوریل سولفات در بشکه های 20 و 25 کیلوگرمی موجود می باشد. سدیم لوریل سولفات که به سدیم دو دسیل سولفات نیز معروف است ، یک سورفکتانت آنیونی است و یکی از رایج ترین ترکیبات شیمیایی است که در صابون های کارواش، پاک کننده های کف گاراژ و چربی زداها موتور ماشین استفاده می شود. شگفت آور است که این ترکیب در شامپوها ، صابون ها و خمیر دندان نیز یافت می شود. سورفکتانت های آنیونی مهم ترین رده سورفکتانت ها هستند که در پاک کننده های خانگی ، شخصی و صنعتی استفاده می شوند.

این ترکیبات به خاطر تواناییشان در حل کردن چربی ها و روغن، پایین آوردن فشار سطحی محلول های آبی یا از میکروامولسیون ها کاربرد دارد. با وجود این سدیم لوریل سولفات دارای اثرات مضری بر چشم ها، پوست، بافت مخاطی و احتمالا حتی اندام هایی مانند مغز، قلب، طحال و کبد می باشند.

اثرات سدیم لوریل سولفات بر چشم : سدیم لوریل با روش ها و از طریق مختلف دارای اثرات مضر بر چشم می باشد. یکی از اثرات سمی این ترکیب بر چشم ها ست که باعث می شود زمان ترمیم بافت پوششی قرنیه طولانی تر شود. مطالعات نشان می دهند که سدیم لوریل سولفات هم از نظر مکانیکی و هم از نظر شیمیایی باعث ایجاد زخم های قرنیه می شود. این ترکیب بهبود بافت پوششی قرنیه را به 8 تا 10 روز می رساند به عبارتی ترمیم زخم را کند و در مقایسه با شرایط طبیعی 2 روز دیرتر بهبود می یابد. در صورتی که قرنیه به طور مناسب درمان نشود، تخریب بافت و عفونت از آن را در پی خواهد داشت.

بسیاری از تغییرات در چشم بازتابی از تخریب پروتئین هاستو در صورت استفاده طولانی مدت بسیاری از محصولات حاوی سدیم لوریل سولفات امکان دارد باعث کاتاراکت یا کدورت قرنیه شود. مطالعه ای که بر روی سلول های جنینی شبکیه چشم جوجه انجام شده است نشان می دهد که سدیم لوریل سولفات از رشد اکسون هایی که در نهایت شبکیه چشم را تشکیل می دهند به طور کامل جلوگیری می کند. سدیم لوریل سولفات می تواند برای چشم بزرگسالان و جوانان مضر باشد و لذا باید استفاده از آن در شامپو و صابون اجتناب شود.

آسیب به پوست : سدیم لوریل سولفات و سایر سورفکتانت های آنیونی به طور وسیعی بافت پوششی پوست انسان را دچار تخریش و آسیب می کند. در حقیقت بیشتر واکنش های مضر پوست در اثر فرآورده های بهداشتی به خاطر سورفکتانت ها موجود در آنهاست. این ترکیب همچنین دارای خواص تخریشی است که اغلب این ترکیب را در مطالعات بالینی به طور عمدی برای تخریش پوست استفاده می کنند.

در مطالعه ای که با هدف مشخص کردن تفاوت در تخریش از نظر جنس و نژاد انجام شد، میزان از دست دادن بخار آب از طریق پوست در اثر سدیم لوریل سولفات به عنوان یک روش مفید در ارزیابی اثرات تخریبی سدیم لوریل سولفات در بسیاری از افراد به صورت واکنش های آلرژیک تظاهر پیدا می کند. در مطالعه ای که بر روی 242 نفر بیمار مبتلا به درماتیت اگزمایی صورت گرفت، واکنش های آلرژیک زیادی نسبت به سدیم لوریل سولفات مشاهده گردید .

تماس مکرر با سدیم لوریل سولفات باعث درماتیت تماسی تخریشی می گردد و باعث شده است این بیماری به یک بیماری شایع در محل کار تبدیل گردد. تحقیقات نشان می دهد که سدیم لوریل سولفات پیوستگی کلی پوست را تا حدی زیادی دچار آسیب می کند. دانشمندان استفاده از پاک کننده های دیگر را که تاثیر کمتری بر پیوستگی کلی پوست دارند، توصیه نمی کنند.

آسیب به دهان : سدیم لوریل سولفات نه تنها لایه اپیدرم پوست را دچار آسیب می کند، بلکه برای مخاط دهانی بی نهایت مضر است. این امر از این جهت مهم است که این ترکیب اغلب در خمیر دندان ها استفاده می شود.

مطالعات نشان می دهد که سدیم لوریل سولفات یک ترکیب مضر برای بافت های دهانی است. بسیاری از افرادی که از بیماری های مخاطی دهان رنج می برند تا حد زیادی به خاطر وجود سدیم لوریل سولفات در خمیر دندان و ترکیباتی است که استفاده می کنند. سدیم لوریل سولفات به طور قطع بیماری های مخاطی دهان را تشدید خواهد کرد.

مطالعات دو سویه کور نشان می دهد که اثرات تخریبی بر پروتئین ها در اثر سدیم لوریل سولفات در موسین دهان باعث افزایش بروز زخم های آفتی راجعه می شود. سایر مطالعات و تحقیقات نشان می دهد که افراد مبتلا به کم کاری غدد براقی باید از سیگار کشیدن و استفاده از خمیر دندان های حاوی سدیم لوریل سولفات اجتناب کنند.

دکمه بازگشت به بالا